Friptura de vita cu crema de naut

Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de vitel sau vita

Friptura de vita gatita si servita in portii individuale mici. Racion, cum ar zice spaniolii. Imi place acest stil de a servi mancarea, e ideala pentru party-urile mele cu mai multi oameni (nu e cazul acum, dar vin vremurile bune inapoi, sunt sigura) sau cand se servesc mai multe feluri de mancare la o masa. De Pastele care se apropie, de exemplu ;)

Ceafa mi se pare cea mai rentabila bucata din vita cand vreau sa o gatesc incet la cuptor, in tocanite sau sa o adaug in mixurile de carne tocata. Raportul gust-pret este foarte bun. La un restaurnant am mancat o data ceafa de vita facuta la gratar si am fost surprinsa cat de gustoasa si frageda era. Poate usor mai grasa decat steakurile cu care sunt obisnuita, dar foarte aromata. Merita sa incerc si eu pe viitor.

De data asta am pregatit-o inabusita in tuci, 3 ore la temperatura mica, am glazurat-o intr-un sos gustos pe baza de unt si am asezat-o pe o crema fina de naut. Rezultat minunat intr-un timp efectiv de lucru de maxim 20 minute.

Ingrediente

600-700 gr ceafa de vita
1 catel mare de usturoi
1 lingurita ardei iute macinat in ulei (sau pasta de ardei iute; sau pasta de ardei dulce daca nu doriti sa fie picanta)
1 lingura rasa unt
coaja rasa de la 1/4 lamaie
2 linguri otet de orez (sau de mere)
2 linguri ulei
sare, piper negru

Crema de naut

250 gr naut fiert (+ 175 ml apa in care a fiert)
2 catei mari de usturoi
1/4 lingurita fulgi de chili
1 fir rozmarin
1 foaie de dafin
1 lingura ulei
sare, piper negru

ulei de patrunjel (pentru decor)

Portii: 4

  1. Se taie vita in bucati/cuburi mari (cca 6 bucati). Se presara cu sare si piper negru pe toate partile. Se aseaza intr-un tuci suficient de larg cat sa intre carnea pe un singur strat si putin loc intre bucati. Se toarna uleiul peste carne si apoi otetul.
  2. Se acopera tuciul (cu capac sau folie) si se coace carnea 2.5 ore la 150C. Se opreste cuptorul, dar se lasa oala acoperita in cuptor inca 30 minute (sau chiar mai mult daca aveti timp; se poate lasa pana se racoreste).
  3. Intr-o tigaie larga se incinge uleiul si se adauga usturoiul strivit, chili, foaia de dafin rupta in doua si firul de rozmarin. Se soteaza totul pana usturoiul miroase placut (cca 30 secunde). Se adauga nautul fiert si apa, sare si piper negru si se aduce la fierbere. Se fierbe 5 minute. Se scoate dafinul si rozmarinul.
  4. Se mixeaza tot continutul tigaii in robot sau mixer pana aveti o crema fina. Poate parea putin prea moale imediat dupa mixare, dar daca o lasati 15 minute sa se racoreasa se va ingrosa.
  5. Cand vita e gata se scoate tuciul din cuptor si se muta pe plita. Carnea trebuie acum sa fie moale, sa se rupa usor cu furculita. Iar daca ati folosit tuci, ar trebui sa fie si destul de rumena si in oala sa fi ramas doar putina grasime, fara alt lichid. Daca carnea nu e rumena, porniti focul sub tuci la mediu si rumeniti bucatile de carne in grasimea ramasa pana e placut rumena pe toate partile.
  6. Peste carnea rumena adaugati usturoiul strivit si pasta de ardei iute si amestecati rapid cca 1 minut, pana usturoiul miroase frumos. Daca tuciul pare foarte incins in acest timp si vedeti ca usturoiul se arde, trageti oala de pe foc si amestecati sa se acopere carnea de arome.
  7. Adaugati untul si amestecati doar pana e topit si acopera carnea, aceasta devenind lucioasa. Trageti oala de pe foc si adaugati coaja de lamaie. Amestecati bine astfel incat carnea sa absoarba din arome.
  8. Intr-o farfurie mai mica puneti in centru 2 linguri de crema de naut si deasupra asezati cate 1-2 bucati de carne, avand grija sa turnati peste carne si putin sos din oala. Picurati putin ulei de patrunjel de jur imprejur.

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...