Friptura de Zalau

Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de porc Retete ieftine Retete romanesti

Reteta Friptura de Zalau

Ceva bun din judetul meu. Aceasta "taietura" de Zalau a avut onoarea sa fie amintita si in cartea lui Radu Anton Roman, ca dealtfel multe retete interesante din zona in care am copilarit. Azi am si eu onoarea sa o pregatesc pentru voi si sa va ospatez cum se cuvine, ca in Salaj.

Ingrediente

1 felie groasa de ceafa de porc (cca 4.5 - 5 cm grosime; 350-400 gr)
1 lingura ulei
sare
piper negru macinat
boia dulce
chimen macinat

Portii: 2

  1. Se aseaza felia de carne pe masa de lucru. Se cresteaza deasupra linii paralele la distanta de cca 1 cm. Folositi un cutit ascutit si faceti crestaturile cam la 1 cm adancime. Intoarceti carnea la 90 grade si crestati dn nou paralel, in acelasi mod. Veti obtine un model ca o tabla de sah.
  2. Presarati carnea cu sare, piper negru macinat, boia (cam 3 prize / parte) si chimen (cam 3 prize / parte). Eu am presarat si o priza de coriandru macinat desi nu e traditional, dar se potriveste foarte bine. Turnati uleiul si masati carnea, astfel incat condimentele sa intre si in crestaturi si sa ajunga pe margini.
  3. Legati o sfoara in jurul feliei, ca un brau, dar nu foarte strans. Acesta are rol de a pastra forma fripturii, de a nu o lasa sa se lateasca la copt.
  4. Dati carnea la frigider peste noapte (minim 8 ore).
  5. Cand doriti sa o preparati o scoateti cu 30 minute inainte de la frigider si o lasati sa revina la temperatura camerei.
  6. Incingeti o tigaie antiaderenta pe care o ungeti cu putin ulei. Frigeti carnea cate 2 minute / parte, doar pana se rumeneste frumos.
  7. Dati apoi tigaia la cuptor la 150C pentru 30 minute. Stropiti carnea cu sucul lasat la jumatatea timpului.
    * daca tigaia voastra nu merge la cuptor, puneti in cuptor, cat se incalzeste, un vas termorezistent care sa cuprinda carnea; cand e rumena carnea, mutati-o in acest vas fierbinte
  8. Scoateti tigaia si acoperiti carnea cu o folie de aluminiu. Lasati-o sa stea cam 10 minute inainte de a o taia.Taiati si scoateti sfoara.
  9. Friptura de Zalau am servit-o cu ardei kapia mici (cca 10-15 cm lungime) copti, curatati si umpluti cu piure de cartofi cu unt, asezati in jurul fripturii. In momentul servirii taiati carnea felii urmand linia crestaturilor.
    * o astfel de felie de carne e suficienta pentru 2 persoane; reteta poate fi scalata la oricate bucati; socotiti cam 2-3 ardei mici de persoana, iar pentru piure 2 cartofi medii de persoana; ardeii se umplu usor cu piure daca folositi un spritz de patiserie

Comentarii (10)

 

olga  acum 9 ani - 8 Septembrie 2015 09:25  

O bunatate dupa alta. :)
 

Ioana  acum 9 ani - 8 Septembrie 2015 09:58  

se pare ca toamna ma inspira cu aromele ei minunate :)
 

olga  acum 9 ani - 8 Septembrie 2015 10:13  

Draga mea, fiecare zi devine deosebita dupa ce deschid site-ul. Asa ca indiferent de anotimp, iti sunt recunoscatoare. Multumesc frumos !!!!
 

Maria  acum 9 ani - 8 Septembrie 2015 14:58  

Imi place ideea garniturii cu ardei copti umpluti cu piure.
 

Ioana  acum 9 ani - 8 Septembrie 2015 15:01  

nu doar arata bine, dar ardeii cu cartofi merg aaaaataaaaaat de bine cu chimenul cu care am pudrat carnea.... parca s-au nascut ca sa se ghemuiasca langa bucata asta de carne.
 

Simona  acum 9 ani - 8 Septembrie 2015 22:36  

Vai, ce combinatie! Ardeii aia copti sunt slabiciunea mea, dar sa-i mai si umpli cu piure... mi se pare o adevarata gaselnita ;)
 

Ioana  acum 9 ani - 9 Septembrie 2015 10:22  

gaselnita de Paris ;)
 

Popa Vasile  acum 8 ani - 28 Decembrie 2015 10:30  

nemaipomenit!
 

Banga Delia  acum 8 ani - 16 Octombrie 2016 15:29  

Am pregatit reteta. A fost delicioasa friptura. Am transformat ardeii kapia in salata, iar pireul s-a dovedit alegerea perfecta. Multumesc.
 

Irimia  acum 8 ani - 26 Octombrie 2016 20:18  

Sa va spun sincer imi lasa gura apaaa
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...