Friptura de Zalau
Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de porc Retete ieftine Retete romanesti
Ceva bun din judetul meu. Aceasta "taietura" de Zalau a avut onoarea sa fie amintita si in cartea lui Radu Anton Roman, ca dealtfel multe retete interesante din zona in care am copilarit. Azi am si eu onoarea sa o pregatesc pentru voi si sa va ospatez cum se cuvine, ca in Salaj.
Ingrediente
1 felie groasa de ceafa de porc (cca 4.5 - 5 cm grosime; 350-400 gr)
1 lingura ulei
sare
piper negru macinat
boia dulce
chimen macinat
Portii: 2
- Se aseaza felia de carne pe masa de lucru. Se cresteaza deasupra linii paralele la distanta de cca 1 cm. Folositi un cutit ascutit si faceti crestaturile cam la 1 cm adancime. Intoarceti carnea la 90 grade si crestati dn nou paralel, in acelasi mod. Veti obtine un model ca o tabla de sah.
- Presarati carnea cu sare, piper negru macinat, boia (cam 3 prize / parte) si chimen (cam 3 prize / parte). Eu am presarat si o priza de coriandru macinat desi nu e traditional, dar se potriveste foarte bine. Turnati uleiul si masati carnea, astfel incat condimentele sa intre si in crestaturi si sa ajunga pe margini.
- Legati o sfoara in jurul feliei, ca un brau, dar nu foarte strans. Acesta are rol de a pastra forma fripturii, de a nu o lasa sa se lateasca la copt.
- Dati carnea la frigider peste noapte (minim 8 ore).
- Cand doriti sa o preparati o scoateti cu 30 minute inainte de la frigider si o lasati sa revina la temperatura camerei.
- Incingeti o tigaie antiaderenta pe care o ungeti cu putin ulei. Frigeti carnea cate 2 minute / parte, doar pana se rumeneste frumos.
- Dati apoi tigaia la cuptor la 150C pentru 30 minute. Stropiti carnea cu sucul lasat la jumatatea timpului.
* daca tigaia voastra nu merge la cuptor, puneti in cuptor, cat se incalzeste, un vas termorezistent care sa cuprinda carnea; cand e rumena carnea, mutati-o in acest vas fierbinte - Scoateti tigaia si acoperiti carnea cu o folie de aluminiu. Lasati-o sa stea cam 10 minute inainte de a o taia.Taiati si scoateti sfoara.
- Friptura de Zalau am servit-o cu ardei kapia mici (cca 10-15 cm lungime) copti, curatati si umpluti cu piure de cartofi cu unt, asezati in jurul fripturii. In momentul servirii taiati carnea felii urmand linia crestaturilor.
* o astfel de felie de carne e suficienta pentru 2 persoane; reteta poate fi scalata la oricate bucati; socotiti cam 2-3 ardei mici de persoana, iar pentru piure 2 cartofi medii de persoana; ardeii se umplu usor cu piure daca folositi un spritz de patiserie
Comentarii (10)
olga acum 9 ani - 8 Septembrie 2015 09:25
O bunatate dupa alta. :)Ioana acum 9 ani - 8 Septembrie 2015 09:58
se pare ca toamna ma inspira cu aromele ei minunate :)olga acum 9 ani - 8 Septembrie 2015 10:13
Draga mea, fiecare zi devine deosebita dupa ce deschid site-ul. Asa ca indiferent de anotimp, iti sunt recunoscatoare. Multumesc frumos !!!!Maria acum 9 ani - 8 Septembrie 2015 14:58
Imi place ideea garniturii cu ardei copti umpluti cu piure.Ioana acum 9 ani - 8 Septembrie 2015 15:01
nu doar arata bine, dar ardeii cu cartofi merg aaaaataaaaaat de bine cu chimenul cu care am pudrat carnea.... parca s-au nascut ca sa se ghemuiasca langa bucata asta de carne.Simona acum 9 ani - 8 Septembrie 2015 22:36
Vai, ce combinatie! Ardeii aia copti sunt slabiciunea mea, dar sa-i mai si umpli cu piure... mi se pare o adevarata gaselnita ;)Ioana acum 9 ani - 9 Septembrie 2015 10:22
gaselnita de Paris ;)Popa Vasile acum 8 ani - 28 Decembrie 2015 10:30
nemaipomenit!Banga Delia acum 8 ani - 16 Octombrie 2016 15:29
Am pregatit reteta. A fost delicioasa friptura. Am transformat ardeii kapia in salata, iar pireul s-a dovedit alegerea perfecta. Multumesc.Irimia acum 8 ani - 26 Octombrie 2016 20:18
Sa va spun sincer imi lasa gura apaaaLasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email