Gem de zmeura
Retete cu fructe Retete de gem si dulceata
Pretios, parfumat si da... cu obisnuitul "twist": un fantastic gem de zmeura ;)
Cu aceasta reteta de gem de zmeura obtineti un gem parfumat din cauza ca menta "taie" din dulceata zmeurei si in acelasi timp ii accentueaza aroma.
Ingrediente
1.5 kg zmeura
450 gr zahar
200 ml vin spumos (sampanie sau vin rose)
5 fire menta proaspata
1/4 lingurita sare
Portii: 3 borcane de 370 ml
- Zmeura se alege si se spala rapid in apa rece (eu o pun intr-o sita si o scufund repede in apa; o scot si o las sa se scurga bine). Se presara zaharul peste zmeura si se lasa sa stea cateva ore la temp. camerei, amestecand o data in ea.
- Asezati 2-3 farfurioare in congelator.
- Spalati 3 borcane de 370 ml, le uscati si le bagati la cuptorul incins la 200C cam 20 min, sa se sterilizeze.
* incercati sa coordonati fiertul gemului cu sterilizarea borcanelor, fiindca e important ca gemul sa fie pus in borcanele fierbinti scoase direct din cuptor - Puneti zmeura cu zahar si vinul pe foc, intr-o oala mai larga. Adaugati sarea. Fierbeti dulceata la foc mediu timp de 15 minute. Cu strivitorul de cartofi pasati bine zmeura care acum ar trebui sa fie foarte moale. Dati focul un pic mai mic si fierbeti inca 30 minute (amestecati mai des acum sa nu se arda).
* in timpul fierberii, adunati din cand in cand spuma roz care se formeaza
** timpul de fierbere de 60 minute e pentru 1.5 kg zmeura; daca dublati, triplati etc. reteta timpul va creste proportional; testul cu farfurioara va spune cand e gata - Adaugati menta in gem si lasati sa fiarba impreuna inca 15 minute. Cand gemul de zmeura pare legat (dupa cele 60 minute de fierbere), dati focul la mic. Luati putin gem, puneti-l pe o farfurioara de la congelator si lasati un minut in congelator. Daca se "leaga" gemul (cand tineti farfurioara inclinata gemul curge incet), atunci e gata. Daca nu, mai fierbeti 5 minute. Repetati testul cu farfurioara pana cand gemul e "legat".
- Scoateti menta din gem.
- Puneti gemul de zmeura fierbinte in borcanele sterilizate fierbinti, stergeti gura borcanului daca s-a murdarit, puneti capacele si le strangeti bine. Intoarceti borcanele cu fundul in sus (sa stea pe capac) si lasati asa 10 min. sa se faca vid. Puneti borcanele inca fierbinti sub o plapuma si lasati sa se raceasca asa peste noapte (dunst uscat).
Pastrati la loc racoros, in pivnita sau camara.
Punem totul la fiert
Gemul, dupa 45 minute
Adaugam menta catre final
Comentarii (18)
Ultimele comentarii
Ioana acum 11 ani - 21 Iunie 2013 13:36
da, se potriveste. doar ca pui strugurasii rosii la fiert cu vin/apa doar cat sa acopere fundul cratitei si dai cateva clocote cat sa se inmoaie un pic. amesteci des. ii treci apoi prin sita sau prin masina de rosii ca sa separi pulpa de samburi. pulpa o pui apoi la fiert cu zaharul si restul ingredientelor. fierbi pana e legata.neogerula acum 11 ani - 29 Iunie 2013 08:22
Buna ideea cu adaosul de sare,cum de nu m-am gandit...cat despre menta,pana acum n-a stricat nicaieri...trebuie sa iasa o minune...si eu pun cat mai putin zahar,eventual prefer sa separ din suc in schimb incurajez gelificarea/conservarea cu suc de lamaie sau aspirina una/litru .multe multumiri.olga acum 11 ani - 3 Iulie 2013 19:52
Am facut gemul cu strugurei. Este foarte bun.Multumesc frumos.
olga acum 11 ani - 1 August 2013 12:07
Draga Ioana,Am cumparat mure si te rog sa-mi spui daca pot sa aplic aceasta reteta.
Si pentru ca mi-am imbogatit colectia de bauturi,in urma retelor tale, poti sa-mi sugerezi alta combinatie, daca vinul rose nu se potriveste cu murele.
Multumesc foarte frumos si astept cu nerabdare raspunsul tau.
Ioana acum 11 ani - 1 August 2013 13:14
cu murele merge bine un vin rosu.din pacate n-am facut niciodata gem de mure ca sa-ti pot spune o cantitate aproximativa de zahar si timpul de fierbere. desi seama mult cu zmeura, asa ca s-ar putea sa mearga reteta de fata.
Sinziana acum 8 ani - 9 Iulie 2016 15:31
Ioana, crezi ca as putea sa inlocuiesc vinul spumos cu unul alb sec? Oare trebuie sa pun mai putin de 200 ml, in cazul asta? Multumesc!Ioana acum 8 ani - 9 Iulie 2016 16:10
pune tot 200 ml de vin alb sec.Sinziana acum 8 ani - 9 Iulie 2016 20:27
Am facut-o cu vin alb sec, e super buna. :) Multumesc inca o data pentru raspuns!Simona acum 4 ani - 12 Iulie 2020 15:34
Am menta pusa la uscat, oare merge? Fara vin merge, nu as pune ca fac gemul pentru copii mici. MultumescIoana acum 4 ani - 13 Iulie 2020 16:10
Da, la ambele.Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email