Gem de zmeura
Retete cu fructe Retete de gem si dulceata
Pretios, parfumat si da... cu obisnuitul "twist": un fantastic gem de zmeura ;)
Cu aceasta reteta de gem de zmeura obtineti un gem parfumat din cauza ca menta "taie" din dulceata zmeurei si in acelasi timp ii accentueaza aroma.
Ingrediente
1.5 kg zmeura
450 gr zahar
200 ml vin spumos (sampanie sau vin rose)
5 fire menta proaspata
1/4 lingurita sare
Portii: 3 borcane de 370 ml
- Zmeura se alege si se spala rapid in apa rece (eu o pun intr-o sita si o scufund repede in apa; o scot si o las sa se scurga bine). Se presara zaharul peste zmeura si se lasa sa stea cateva ore la temp. camerei, amestecand o data in ea.
- Asezati 2-3 farfurioare in congelator.
- Spalati 3 borcane de 370 ml, le uscati si le bagati la cuptorul incins la 200C cam 20 min, sa se sterilizeze.
* incercati sa coordonati fiertul gemului cu sterilizarea borcanelor, fiindca e important ca gemul sa fie pus in borcanele fierbinti scoase direct din cuptor - Puneti zmeura cu zahar si vinul pe foc, intr-o oala mai larga. Adaugati sarea. Fierbeti dulceata la foc mediu timp de 15 minute. Cu strivitorul de cartofi pasati bine zmeura care acum ar trebui sa fie foarte moale. Dati focul un pic mai mic si fierbeti inca 30 minute (amestecati mai des acum sa nu se arda).
* in timpul fierberii, adunati din cand in cand spuma roz care se formeaza
** timpul de fierbere de 60 minute e pentru 1.5 kg zmeura; daca dublati, triplati etc. reteta timpul va creste proportional; testul cu farfurioara va spune cand e gata - Adaugati menta in gem si lasati sa fiarba impreuna inca 15 minute. Cand gemul de zmeura pare legat (dupa cele 60 minute de fierbere), dati focul la mic. Luati putin gem, puneti-l pe o farfurioara de la congelator si lasati un minut in congelator. Daca se "leaga" gemul (cand tineti farfurioara inclinata gemul curge incet), atunci e gata. Daca nu, mai fierbeti 5 minute. Repetati testul cu farfurioara pana cand gemul e "legat".
- Scoateti menta din gem.
- Puneti gemul de zmeura fierbinte in borcanele sterilizate fierbinti, stergeti gura borcanului daca s-a murdarit, puneti capacele si le strangeti bine. Intoarceti borcanele cu fundul in sus (sa stea pe capac) si lasati asa 10 min. sa se faca vid. Puneti borcanele inca fierbinti sub o plapuma si lasati sa se raceasca asa peste noapte (dunst uscat).
Pastrati la loc racoros, in pivnita sau camara.
Punem totul la fiert
Gemul, dupa 45 minute
Adaugam menta catre final