Gnocchi cu spanac in sos gorgonzola
Retete cu branza Retete cu cartofi Retete de mancaruri cu legume Retete lact-ovo-vegetariene
Daca tot am copt cartofi pentru reteta de ieri, mi-am zis sa nu ard gazul degeaba si sa pun cativa cartofi in plus, ca sa fac o portie de gnocchi cu spanac si sos gorgonzola. Evident, pentru o varianta super rapida se pot folosi gnocchi cumparati. Insa asupra mea, preparatul si mai ales modelatul de gnocchi, are efect relaxant, asa ca prefer sa-i fac in casa de cate ori am timp.
Ingrediente
Gnocchi cu spanac
500 gr cartofi fainosi (fierti in coaja)
1 ou
125 gr faina
1/2 lingura ulei
150 gr spanac
sare
Sos gorgonzola cu spanac
50 gr unt
1 lingura cu varf faina alba
400 ml lapte fierbinte
120 gr branza gorgonzola (dolce)
50 gr spanac (preferabil tanar)
sare, nucsoara
Portii: 4-5
- Oparim spanacul pentru gnocchi astfel: il punem intr-o strecuratoare si turnam apa fiarta peste el. Il lasam asa 5 minute, sa se scurga bine, apoi il stoarcem in pumn pana iese cat mai multa apa din el. Se toaca foarte marunt (in robot sau manual).
- Se prepara gnocchi dupa instructiunile de aici (1/2 portie; cartofii mei au fost copti, curatati de coaja si striviti cu presa cu o zi inainte; apoi i-am pus la frigider acoperiti cu folie pana am avut nevoie de ei). Singura diferenta este ca la pasul 3 am adaugat si spanacul maruntit in aluatul de gnocchi. In plus, nu i-am format in modul traditional ci le-am dat o forma alungita, ca a unei mingi de rugby astfel: am frecat fiecare bucatica intre palme de cateva ori; puneti doar o presiune mica asupra aluatului cand il formati!
- Puneti apa cu sare la fiert intr-o oala mare. Cand fierbe dati focul la mic sa nu clocoteasca foarte tare. Adaugati gnocchi si fierbeti-i 2 minute dupa ce se ridica la suprafata. Fierbeti gnocchi in ture, nu ii inghesuiti prea tare in oala. Gnocchi fierti se scot cu spumiera intr-un bol.
- Oparim spanacul pentru sos sos astfel: il punem intr-o strecuratoare si turnam apa fiarta peste el. Il lasam sa se scurga bine. Daca frunzele sunt mai mari se pot taia, daca sunt tinere, se lasa intregi.
- Preparati apoi sosul dupa instructiunile de aici. Singura diferenta este ca am folosit mai mult lapte ca sa-mi iasa sosul mai moale. Se va ingrosa suficient cand adaugam branza. Se trage sosul de pe foc si se adauga branza taiata cubulete, amestecandu-se pana se topeste. Se condimenteaza sosul cu sare si nucsoara dupa gust.
- Se adauga spanacul oparit in sos.
- Se adauga sos peste gnocchi si se amesteca usor. Puneti cat sos doriti, astfel incat sa aiba consistenta dorita. Unora le place cu putin sos, altora sa inoate gnocchi in sos...
- Se serveste cald.
Aluat pentru gnocchi
Rulouri subtiri
Bucati
Formam gnocchi
Gnocchi cu spanac
Gnocchi fierb
Sos gorgonzola cu spanac
Gnocchi cu spanac in sos gorgonzola