Gogosi spiralate (Funnel cakes)
Sunt foarte populare in America, mai ales la festivaluri si carnavaluri se servesc pe strada, dar originea lor nu o cunosc exact, regasindu-se in multe bucatarii ale lumii sub diferite nume si forme, dar baza e aceeasi, un aluat oparit prajit in ulei incins. Cu toate ca sunt prajite in ulei ele nu absorb multa grasime si la sfarsit obtinem o gogoasa pufoasa care se poate servi cu zahar pudra, gem, crema de vanilie sau chiar inghetata. Puteti sa le dati orice forma doriti, va jucati cu aluatul dupa inspiratie, puteti face chiar forme haioase pentru copii.
Ingrediente
120 ml lapte
100 ml apa
125 gr unt
un varf cutit sare
1 lingura zahar
150 gr faina
4 oua mici (3 daca sunt mari)
zahar pudra si scortisoara pentru ornat
- Puneti laptele, apa, untul, sarea si zaharul intr-o oala la fiert. Cand untul e topit si laptele fierbe aruncati faina dintr-o data si amestecati rapid pana aluatul se desprinde de pe vas si se formeaza bila.
- Lasati la racit aluatul 5 minute apoi incorporati ouale unul cate unul, omogenizand bine dupa fiecare.
- Puneti aluatul intr-un sprit pentru ornat(daca nu aveti folositi o punga la care-i taiati un colt). Am descoperit o metoda faina de a pune aluaturile in spirt, fara sa fac mizerie in toata bucataria si fara sa-mi trebuiasca 3 maini(vezi poze): puneti spritul intr-un pahar inalt, trageti marginile peste pahar si folosind o lingura umpleti spritul.
- Puneti ulei la incins si cand e foarte fierbinte incepeti sa faceti spirale cu spritul direct in ulei, incepanad din centru si invartind de jur imprejur pana obtineti diametrul dorit la gogoasa.
- Cand sunt rumene le scoateti pe un servetel de hartie ca sa se scurga grasimea.
- Le-am servit pudrate cu zahar vanilat si scortisoara.
Lapte cu unt si zahar la fiert
Aluat oparit cu oua
Spritul pregatit pentru a fi umplut
Spritul cu aluat
Formam spirala si o prajim
Gogosi spiralate (Funnel cakes)
Comentarii (52)
Ultimele comentarii
Ioana acum 12 ani - 2 Februarie 2012 11:04
eu nu folosesc margarina si de aceea nu stiu cum se comporta in retete incat sa dau sfaturi legate de ea... am vazut insa ca multe retete ale mele au reusit si cu margarina. va multumesc pentru feedback, e de mare ajutor pentru viitorii vizitatori.Raluca acum 11 ani - 15 Iulie 2013 14:42
Din astea mancam la mare la Mamaia , cu sos salasa sau de ciocolata ! Cat am cautat retea lor ! =P~Laura acum 11 ani - 19 Noiembrie 2013 10:45
Buna Ioana...zicea cineva mai sus ca le-a facut la cuptor. Oare sa respect timpul de la eclere? Aluatul pare cam la fel. Eu le-am facut si in ulei, au iesit foarte bune dar acum vreau sa le duc la o mini petrecere unde sunt si copii si le-as face la cuptor.. MultumescIoana acum 11 ani - 20 Noiembrie 2013 08:59
Laura, acesta chiar este aluatul de eclere. asadar daca le coci la cuptor vor iesi eclere si ar trebui sa faci o crema pentru ele.Laura acum 11 ani - 20 Noiembrie 2013 10:49
Le-am copt ieri si le-am pudrat la fel..cu amestecul dela latte royal plus zahar pudra. Am vrut sa fac o crema dar votul unanim a fost "lasa-le asa". S-au topit din farfurie ;)Ioana acum 11 ani - 20 Noiembrie 2013 11:03
Ma bucur Laura, ai scapat usor.Mia acum 11 ani - 21 Noiembrie 2013 16:18
Salut,Par a fi f.bune aceste gogosi, intrebarea mea este cat ulei folosesti pt.copt, ca si la gogosile noastre taranesti?
Alexandra Catargiu acum 9 ani - 1 Februarie 2015 16:13
Nici bine nu le-am terminat si erau pe jumatate mancate. Nu conteaza cum le zice, sunt delicioase, rapid si usor de facut.Giani acum 9 ani - 2 Noiembrie 2015 17:32
buna Ioana! O intrebare am sunt bune si reci?Ioana acum 9 ani - 3 Noiembrie 2015 10:05
sunt ok si reci. dar cam ca toate prajelile sunt mai bune calde.Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email