Eclere
Retete desert Retete din Franta Retete cu ou Retete de Craciun Retete lact-ovo-vegetariene Retete pentru Valentine's Day si Dragobete
Eclere umplute cu crema de caramel pentru toti vizitatorii mei fideli! Va pup pe toti si va doresc Sarbatori Fericite!
Ingrediente
Aluat eclere
125 ml lapte
125 ml apa
115 gr unt
1 lingura zahar
1/4 lingurita sare
140 gr faina
4 oua
Crema de caramel
500 ml lapte
100 gr zahar
40 gr amidon
4 galbenusuri
Pentru umplutura puteti sa mai folositi crema de vanilie sau crema de ciocolata
Glazura
80 gr ciocolata (cu lapte, amaruie)
60 gr unt
1 lingurita ulei
1 lingura apa
Bucati: 22
Crema de caramel
- Frecati bine galbenusurile cu amidonul. Subtiati pasta cu 50 ml lapte.
- Puneti zaharul intr-o craticioara si caramelizati-l la foc mic, pana capata o culoare aurie. Turnati restul de lapte (incet la inceput) peste caramel. Daca cumva se intareste un pic caramelul nu-i nicio problema, lasati laptele la foc mic pana se dizolva. Cand laptele incepe sa fac bule mici pe margine, luati-l de pe foc.
- Turnati laptele-caramel peste amestecul ou-amidon, incet, asa cum puneti uleiul la maioneza (ca sa nu se faca ouale omleta) si amestecand non-stop cu telul.
- Puneti amestecul pe foc mediu si amestecand non-stop in el. Dupa cca 2-3 minute veti simti ca incepe sa devina vascos. In acel moment dati focul la mic si invartiti foarte rapid cu teleul pana amestecul capata consistenta unei maioneze care sta pe lingura (cca 1 minut).
- Luati crema de pe foc si continuati sa amestecati in ea inca 3 minute pana se racoreste. Daca vreti sa se raceasca mai repede puteti pune oala cu crema intr-un vas cu apa rece.
- Acoperiti crema cu folie de plastic care sa vina in contact si dati la frigider macar 1 ora.
Eclere
- Se pun intr-o craticioara pe foc mediu: laptele, apa, untul, sarea si zaharul. Cand untul s-a topit si amestecul fierbe, adaugati toata faina o data si amestecati rapid. Veti vedea ca alautul se aduna in jurul lingurii. Continuati sa amestecati 1 minut. Luati oala de pe foc si lasati aluatul sa se racoreasca.
- Cand aluatul e doar caldut, adaugati ouale, cate unul pe rand. La fiecare ou veti vedea ca aluatul se separa in bucati insa continuati sa amestecati pana se "leaga" din nou. Urmatorul ou il puneti doar cand aluatul e "legat".
- Puneti aluatul intr-un spritz de patiserie cu capatul de cca 2 cm.
- Spritzati bastonase de 10 cm lungime in tava cuptorului tapetata cu hartie de copt. Nu inghesuiti prea tare bastonasele fiindca vor creste la copt.
- Dati eclerele la cuptor la 200C pentru 10 minute, scadeti apoi la 180C si mai lasati 20 minute. Nu deschideti usa cuptorului in acest timp. Dupa 30 minute eclerele trebuie sa fie umflate si rumene.
- Scoateti-le din cuptor, faceti-le o gaura deasupra cu un cutit (sa iasa aburul) si lasati-le sa se raceasca complet.
- Cand sunt reci se pot umple cu crema in doua moduri:
- fie folositi un spritz de patiserie la care folositi un varf pentru umplut; veti umple ecelere prin gaura facuta cu cutitul.
- fie taiati un capacel deasupra fiecarui ecler (folosind un cutit zimtat!), umpleti partea de jos cu crema si apoi asezati capacelul la loc.
Glazurarea
* daca nu doriti sa le glazurati cu ciocolata le puteti orna doar cu frisca
- Se topeste ciocolata pe abur. Se adauga untul taiat cubulete si se lasa pana se topeste si el, amestecand din cand in cand.
* daca folositi ciocolata amaruie si doriti sa indulciti glazura puteti adauga 1-2 linguri zahar pudra cand topiti ciocolata - Se ia craticioara de pe abur si se adauga uleiul si apa.
- Se lasa glazura sa se racoreasca 10-15 minute.
- Se inmoaie o parte a eclerelor in glazura. Se lasa 30 minute sa se fixeze glazura.
Aluatul inainte de a adauga ouale
Aluatul pentru eclere
Spritzam eclerele in tava
Eclere coapte
Caramel
Lapte cu caramel
Crema s-a ingrosat, o luam de pe foc
Crema de caramel
Umplem eclerele cu crema
Glazuram eclerele
Eclere
Comentarii (48)
Ultimele comentarii
Annamaria acum 11 ani - 17 Decembrie 2012 22:47
:) super gustoase. nu am mai facut pana acum eclere, dar asa de bune au fost ca am facut de 2 ori saptamana trecuta. mersi pentru reteta!MADALINA acum 11 ani - 22 Decembrie 2012 14:37
buna. vroiam sa te intreb ceva.am o cutie de finetti(ma rog, marca Auchan)si as fi vrut s-o pun peste aceste eclere. cum s-o fac s-o topesc fara sa mi se intareasca sau sa se strice?ms
Ioana acum 11 ani - 22 Decembrie 2012 15:09
poti pune nutella cu putin lapte si incalzesti usor pana se topeste.MADALINA acum 11 ani - 22 Decembrie 2012 15:34
mersi mult,mai ales pt ca sigur ai muuulta treaba de facut.spor !!
amishor acum 11 ani - 25 Decembrie 2012 02:16
am gresit ceva la crema pt ca mi sa taiat (fin) cind am pus o la fiert si nu s a mai intarit curge...la un moment dat a fiert - facea clabuci
am folosit faina, nu amidon
stii sa mi zici unde am gresit :(
Annamaria acum 10 ani - 21 Decembrie 2013 20:28
am facut aceste eclere de mai mult ori ...intotdeauna au fost pe placul invitatilor mei :) As dori sa pregatesc si de Craciun, doar ca imi ia mult timp coptul aluatului. M-am gandit sa pregatesc maine aluatul si marti doar sa umplu. Ce zici ... as putea sa le pastrez la frigider pana atunci?Sau s-ar inmuia aluatul prea tare? Multumesc! Si Sarbatori fericite! :)Ioana acum 10 ani - 22 Decembrie 2013 16:39
se pot pastra, nu se inmoaie tare, desi parca nu sunt chiar asa crocante ca in momentul prepararii. dar se practica coacerea "crustelor" din timp si umplerea lor cu crema doar inainte de servire, asa ca-ti poti urma planulRamona acum 10 ani - 1 Februarie 2014 22:18
Multumesc din suflet pentru aceasta reteta minunata! Baieteii si sotul meu au devorat totul in cateva minute. Iti doresc numai bine!Ana acum 10 ani - 11 Aprilie 2014 21:46
Mie mi-a ieșit Compoziție destul de moale, am încercat sa o dreg făcând încă un aluat dar doar din 1/2 ingrediente pana la ou apoi am pus -o in primul aluat care avea si ou s-a mai întărit o idee insa tot nu au crescut cine știe ce la cuptor . Ai idee ce s-a întâmplat?Ioana acum 10 ani - 12 Aprilie 2014 09:51
prea mult ou. ouale se pun pe rand si te opresti cand ai un aluat lucios dar suficient de teapan incat sa-l poti sprita si sa nu se intinda in tava. daca ti se pare ca aluatul e prea tare si ar mai avea nevoie de putin ou, bati ultimul ou si-l adaugi treptat pana ai consistenta buna.Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email