Gratar mixt

Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de porc Retete cu carne de pui Retete pentru gratar Retete cu carne de vitel sau vita

In sfarsit!!!! Am facut ceva comestibil, si chiar mai mult decat atat cu vitel!!! Secretul e SAREA si modul in care sarati carnea plus - si la fel de important - modul in care se taie carnea pentru gratar!!! Am pregatit un gratar mixt pentru a testa noua metoda pe toate tipurile de carne: pui, porc, vita, dar problema mare o aveam dupa cum stiti cu vitelul care nu-mi iesea foarte fraged.

Si inca un lucru important. Cumparati carnea de la o macelarie de incredere. Daca nu stitit una, asa ca mine pana anul acesta, cautati! Cautarea mea a inceput din Manastur, via Milano si s-a incheiat la macelaria "Valcele" din interiorul pietei Marasti. Am vorbit cu Angela cum ca vitelul la noi e "de porc", ea a sunat la Cluj sa afle o macelarie buna si iacata ce gratare minunate am facut. Multumesc de informatie!

Ingrediente

pulpa de vitel (greu de preparat la gratar) sau cotlet de vita (recomandat pentru gratare)
ceafa de porc
piept de pui
sare de mare
piper

  1. Carnea de porc si cea de vitel o taiati perpedicular pe fibra. Asta e foarte important. Pieptul de pui il feliati pe lung. Nu va fie teama ca nu se face carnea, taiati felii mai groase, de minim 1.5 cm grosime, ale mele atata aveau.
  2. Asezati feliile pe suprafata de lucru si sarati cu sare de mare din belsug. Nu va zgarciti, cam o lingurita de sare la fiecare felie, gratarul nu va iesi sarat, veti vedea de ce! Dar sa nu puneti asa multa ca-n poza mea de mai jos, ala e un exemplu de ASA NU, eu am exagerat si au iesit cam sarate. Deci o lingurita de sare e suficient, la tura a doua atat am pus si au iesit perfecte :)
  3. Lasati carnea la temperatura camerei pentru 1 ora la fiecare 2 cm de carne, dar nu mai putin de 30 minute.
    Deci daca ati taiat feliile de carne la 4 cm o lasati 2 ore cu sare. Eu am taiat felii de 1.5 cm si am lasat 45 minute.
    * in acest timp sarea va absorbi apa din carne, se va topi in aceasta apa si apoi apa sarata se va reabsorbi in carne; de aceea timpul in care lasam sarea pe carne e asa important
    ** daca doar sarati carnea si o aruncati direct pe grill, apa absorbita de sare nu va avea timp sa se reabsoarba in carne si se va evapora la contactul cu
    grillul incins si gratarul nu va iesi fraged.
  4. Spalati apoi carnea sub jet de apa rece sa merga toata sarea si uscati foarte foarte bine feliile cu servetele de bucatarie
  5. Condimentati cu piper si orice alt condiment doriti, dar NU mai puneti sare.
  6. Incingeti foarte tare gratarul (tigaia grill -asta am folosit eu sau gratarul cu carbuni din curte) uns doar cu un strop de ulei. Asezati feliile de carne pe gratar si nu le mai miscati 3 minute (pe tigaia grill).
    * daca carnea are os asezati-o prima data pe grill cu osul in jos; daca are grasime asezati-o prima data cu grasime in jos.
  7. Intoarceti carnea si grillati si pe cealata parte tot 3 minute.
    * daca grillati porcul sau vita 3 minute pe fiecare parte, la grosimea data de mine, va iesi prajita mediu, usor roz in centru; reduceti sau cresteti timpul in functie de cum doritit gratarul: in sange sau bine facut; mie mi-a placut dupa 3 minute, ramane suculenta carnea fara a fi in sange insa.
  8. Serviti imediat cu chimichurri deasupra si o salata de salate ca si garnitura.

Taiem carnea contra fibrei

Fragezim carnea cu sare, dar nu asa multa ca-n poza!!!

Carne prajita pe grill

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...