Gulas de ciuperci

Ingrediente

600 gr mix de ciuperci (am folosit 200 gr ciuperci champignon; 200 gr hribi congelate; 200 hr ghebe congelate)
1 catel usturoi
1 fir mic rozmarin
1 fir mic cimbru
5 fire patrunjel
1 lingura ulei
sare, piper negru

Sos gulas

1 ardei rosu (gras sau kapia; aprox 150 gr)
1/2 ceapa mica (cca 15 gr)
1 catel usturoi
1 lingurita cu varf boia de ardei dulce
1 lingurita cu varf pasta de rosii
1 lingurita crema de otet balsamic
1 priza zahar
1 lingura ulei
sare

Portii: 2

  1. Daca folositi ciuperci congelate incepeti cu ele: le puneti intr-o tigaie larga, la foc mediu si le lasati pana sunt decongelate complet. Strecurati sucul lasat de ciuperci, presand bine pe ciuperci; retineti separat ciupercile si sucul lasat. Masurati sucul lasat de ciuperci si completati cu apa daca e cazul astfel incat sa aveti 300 ml lichid.
  2. Restul ciupercilor se sterg cu un servetel, se curata de picioruse si se taie bucati potrivite.
  3. Sosul: intr-o oala incingeti uleiul si adaugati ceapa tocata, usturoiul felii groase si ardeiul curatat taiat bucati nu foarte mari. Se soteaza impreuna 5 minute, pana ceapa se inmoaie un pic. Se adauga pasta de rosii si otetul balsamic si se soteaza impreuna inca 1 minut. Se trage oala de pe foc, se adauga boiaua (daca doriti puneti si putina boia iute si afumata) si zaharul si se amesteca bine. Se stinge cu lichidul de pe ciuperci si se condimenteaza cu putina sare. Daca nu ati folosit ciuperci congelate folositi 300 ml apa. Se fierbe la foc mic, timp de 25 de minute.
  4. Se mixeza sosul in blender si apoi se trece printr-o sita fina.
  5. Intr-o cratita mai larga incingeti uleiul si adaugati ciupercile crude (in cazul meu cele champignon). Se soteaza la foc mare pana incep sa se rumeneasca. Se adauga si ciupercile care au fost congelate si se soteaza impreuna inca 2-3 minute.
  6. Se adauga usturoiul taiat felii, firele de verdeata, putina sare si piper negru si se soteaza inca 1 minut.
  7. Se adauga sosul gulas si se fierbe cu capac timp de 10 minute.
  8. Se scot verdeturile din oala. Se drege gulasul de sare. Se adauga patrunjel tocat. E bun cu mamaliguta sau piure de cartofi.

Sosul fierbe

Sosul fierbe

Sos gulas

Sos gulas

Ciupercile sotate cu usturoi si verdeturi

Ciupercile sotate cu usturoi si verdeturi

Adaugam sosul peste ciuperci

Adaugam sosul peste ciuperci

Comentarii (11)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 9 ani - 25 Noiembrie 2014 12:47  

cu orice, important e sa ai si ciuperci de padure, ca doar cu cele champignon care sunt mai fara gust va fi mai fada mancarea. poti pune si pleurotus, ca sunt carnoase.
 

Cathy  acum 9 ani - 27 Noiembrie 2014 13:26  

=P~
 

Lavinia  acum 9 ani - 15 Decembrie 2014 14:55  

Mie mi-a iesit foarte iute. Banuiesc ca din cauza usturoiului. Am pus cam mult... Am folosit ardei kapia (90g) si probabil mai multa ceapa decat ati specificat.
Sunt tinerica si incepatoare :D Puteti sa-mi spuenti cum as fi putut s-o dreg? :-s Multumesc! :D
 

Ioana  acum 9 ani - 15 Decembrie 2014 15:12  

e posibil ca ardeiul sa fi fost iute. gusta intotdeauna ardeii inainte de a-i folosi, unii kapia sau gogosari sunt iuti.
 

t0much  acum 9 ani - 17 Noiembrie 2015 22:54  

Foarte gustos gulasul, l-am servit cu mamaliga ...sosul nu l-am pasat. Multumesc!
 

Ioana  acum 9 ani - 18 Noiembrie 2015 09:48  

cu drag!
 

Cristi  acum 8 ani - 19 Martie 2016 18:13  

Am cautat si eu o altfel de abordare a ciupercilor si am dat peste reteta aceasta!!
Am folosit ~1.5kg de ciuperci champignon.

Si, fiindca n-am avut otet balsamic am folosit 2 linguri de otet de mere.

Mai tarziu, sa-l savuram, cu piure de cartofi, sa vedem cum e, si revin cu o parere :D
 

ioana  acum 7 ani - 19 Iunie 2017 18:18  

Buna Ioana,
cum procedez daca am doar ciuperci congelate ?
 

Ioana  acum 7 ani - 20 Iunie 2017 09:35  

scrie la pasul 1 ce faci cu ciupercile congelate.
 

Raluca  acum 6 ani - 28 Mai 2018 20:00  

Ioana, multumesc! Cand era vorba de ciuperci, mereu oscilam intre ciulama sau la tigaie cu usturoi. Reteta asta m-a salvat de eterna dilema plicticoasa! Am folosit doar hribi, culesi de tata de pe dealurile Bihorului, aromati de numa'. Excelenta idee, multumesc inca o data!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...