Gulas
Retete de supe si ciorbe Retete din Ungaria Retete cu carne de vitel sau vita
Ca sa fim corecti denumirea e gulyasleves, tradusa "supa gulas". Rezultatul nu e chiar ceea ce noi numim o supa, ci mai degraba o tocana mai putin scazuta. Oricum, se manaca cu lingura, asa ca sa zicem ca e totusi supa :) In ungureste se pronunta "guiash", nu "gulash". Ardelenii stiu asta. In dictionarul limbii romane insa este trecut ca si gulas, asa ca o sa respect aceasta denumire, dar eu tot guias il pronunt. Carnea folosita este cea de vita, dar si cea de porc merge foarte bine, atata ca va iesi putin mai gras. Sau am vazut varianta cu carne de berbecut.
Din luna mai, am tot perfectionat reteta fiindca nu era in standarde. Yep... mai nou am standarde pentru mancare. Credeam eu ca fac gulas bun, dar asta pana am mancat gulas de la "Papa la Soni", la Concursul de gatit in aer liber. Va mai amintiti, nu? Eu, gulasul si o buturuga ;) A fost momentul in care mi-a cam fost rusine de gulasul meu, mai ales ca si Radu a observat asta. Auch! Si mi-am promis atunci, ca pana nu fac un gulas care sa fie macar comparabil cu a lui Soni, nu-l postez si gata. Ambitii mari, dragilor!
Si a venit sambata seara, gulasul meu era gata si cum a sosit Radu acasa i-am pus o portie mare. Imi radeam singura in barba, ma faceam ca trebaluiesc prin bucatarie dar in sinea mea incantam: "zi ca e mai bun decat a lui Soni, zi ca e mai bun decat a lui Soni"... Si aud: "Mmmm, in sfarsit e la fel de bun ca a lui Soni!" O fi bine, o fi rau? Pana la urma voi decideti.
Ingrediente
1 kg carne de vitel (pulpa)
3 cepe
3 catei de usturoi
3 morcovi
2 radacini patrunjel
30 gr boia dulce (de calitate)
3 lingurite maghiran uscat
1 lingurita cimbru uscat
1/2 lingurita chimen macinat
1/2 lingurita piper negru
3 lingurite sare
1 kg cartofi
2 rosii fara coaja (din conserva)
1 ardei rosu copt (sau 1 lingura pasta de ardei dulce)
1 lingurita rasa de harissa (sau chili, optional)
5 linguri ulei
1/2 portie aluat pentru galuscute
Portii: 10
- Se taie carnea cubulete de 2cm. Se toaca ceapa. Morcovii si patrunjelul se taie cubulete.
- In uleiul incins adaugati ceapa si caliti cam 10 minute, pana se inmoaie.
- Dati focul la maxim si adaugati cubuletele de carne si prajiti-le pana-si schimba culoarea, cam 15 minute, amestecand rar. Adaugati usturoiul strivit si lasati inca 1 minut pe foc.
* am facut pasii de mai sus intr-o tigaie larga, sa aiba loc carnea sa se prajeasca bine, apoi am mutat totul intr-o oala cu fund dublu (oala cu presiune in cazul meu, dar fara capacul ei evident). - Trageti oala de pe foc si adaugati boiaua, maghiranul, cimbrul, chimenul (chimen am pus initial 1/2 lingurita, apoi cand am adaugat sarea am gustat si am mai adaugat 1 varf de lingurita) si piperul. Amestecati bine, pana carnea e acoperita de ele.
- Adaugati zarzavatul si 7 cani cu apa. Puneti iar oala pe foc si dupa ce incepe sa fiarba, dati focul la mic si puneti capacul. Lasati sa fiarba asa acoperit cam 1 1/2 ore (atata a durat pentru pulpa de vitel). Timpul de fierbere poate fi si mai mare daca folositi carne de vita de exemplu, important e ca la acest pas sa lasati totul sa fiarba pana carnea e complet facuta. Sarea se adauga dupa 30 minute de fiert.
- Mixati in blender rosiile si ardeiul copt pana se face pasta, dar nu foarte fina, pot sa ramana bucatele de legume.
- Cand carnea e facuta adaugati cartofii curatati si taiati cuburi si pasta de rosii si ardei (cea mixata mai sus). Lasati sa fiarba in continuare, de data asta fara capac intre 20-30 minute, pana cartofii sunt facuti.Gustati de sare.
* eu am adaugat acum si 1 lingurita rasa de harissa, dar puteti pune chili dupa gust in cazul in care preferati gulasul picant, ca si noi; harissa a fost o alegere pur personala si e singurul adaos care nu are legatura cu reteta traditionala - In acest timp pregatiti aluatul de galuscute dupa reteta de aici (doar jumatate de portie!!!). Cu ajutorul instrumentului de facut galuscute pe care-l asezati pe oala cu gulas turnati aluatul in oala. Daca nu aveti acest aparat faceti galuscute fine cu o lingurita. Lasati sa dea 2-3 clocote si apoi stingeti focul, puneti capacul si lasati sa se raceasca.
- Se poate servi imediat, dar e mai bun dupa ce sta cateva ore. A doua zi e chiar mai gustos. Se serveste cu ardei murati si paine proaspata.
Prajim ceapa si carnea
Adaugam condimentele
Adaugam zarzavatul si apa
Dupa 1 1/2 ore de fiert
Pasta de rosii si ardei copt
Preparam galuscutele
Gulas
Comentarii (68)
Ultimele comentarii
Ioana acum 9 ani - 23 Aprilie 2015 17:51
ok, mi-am notat cererea ta.JAFFAR acum 9 ani - 22 Iunie 2015 19:02
ESTI TARE.................SI SPECIALIST.................LA NR 1 VA ROG SA MI EXPLICATI CUM ATI PUTUT TAIA PATRUNJELUL CUBULETE...................CA MIE NU MI IESE ........NEAM.............NUMA JULIEN IMI IESE................... =P~Ioana acum 9 ani - 22 Iunie 2015 20:08
doar daca nu cumva e vorba de radacina de patrunjel :pia uite, chiar scrie la ingrediente ca asa e! ce chestie, trebuia doar sa citesti atent si ai fi reusit sa tai patrunjelul cubulete.
Laura acum 8 ani - 26 Ianuarie 2016 11:23
Buna!imi poti spune te rog cata apa trebuie la cantitatea aceasta ? Crezi ca pot elimina cartofii? (Deoarece eu si sotul meu suntem la dieta)...Ioana acum 8 ani - 26 Ianuarie 2016 11:27
scrie la pasul 5 ca se adauga 7 cani de apa.daca vrei fara cartofi poti face gulasul austriac: [link] sau tocanita baza pentru gulas (porkolt): [link]
Laura acum 8 ani - 26 Ianuarie 2016 12:49
Ok mersi, dar 7 cani , cana avand cam 250 ml, sau mai mult ?Ioana acum 8 ani - 26 Ianuarie 2016 13:01
da, o cana are 250 mlCosmin acum 8 ani - 18 Iunie 2016 17:16
La ce va referiti cand spuneti sa se adauge zarzavat?Ioana acum 8 ani - 18 Iunie 2016 19:38
La morcov si radacina de patrunjelsoos acum 8 ani - 20 Iunie 2016 22:22
:-&Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email