Gulas de fasole

Retete cu legume Retete cu carne de porc Retete de supe si ciorbe Retete din Ungaria

Reteta Gulas de fasole

Azi va poftesc pe toti la bab gulyas. L-am executat duminica pe teritoriul soacrei si in prezenta ei, deci va inchipuiti ca nu am avut loc de greseli ;)

Ingrediente

700 gr fasole
500 gr carne de porc (pulpa)
200 gr costita afumata
200 gr ciolan afumat
2 cepe
2 ardei kapia (unul galben, unul rosu)
2 morcovi
3 felioare telina
1 patrunjel radacina
3 rosii fara coaja (pot fi din conserva)
2 linguri boia dulce
2 foi dafin
1 lingurita rasa piper
2 lingurite rase cimbru uscat
1/2 lingurita chili pudra (sau 2 ardei iuti)
sare
1 lagaturica patrunjel

  1. Cu o seara inainte puneti fasolea la inmuiat cu apa calduta.
  2. Se taie costita cubulete mici si se pune intr-o oala mai mare (de cca 6l) la prajit la foc mic pana devine crocanta. Daca nu lasa multa grasime adaugati 1-2 linguri ulei.
  3. Adaugati ceapa si ardeii tocati fin, putina sare si caliti pana ceapa se inmoaie.
  4. Adaugati carnea si ciolanul cuburi si continuati sa prajiti pana carnea isi schimba culoarea si carnea isi lasa sucul (cca 15 minute).
  5. Adaugati zarzavaturile (morcovi, telina, patrunjel) taiate cubulete mici si continuati sa caliti pana scade apa de pe carne (cca 10 minute)
  6. Trageti oala de pe foc si adaugati boiaua, chiliul, piperul si cimbrul si amestecati bine.
  7. Adaugati 8 cani de apa si rosiile strivite cu furculita si puneti iar oala pe foc. Aduceti la fierbere si cand clocoteste adaugati fasolea inmuiata si dafinul. Dati focul la mic, astfel incat supa sa bolboroseasca usor. Lasati sa fiarba totul pana fasolea e fiarta, minim 1 1/2 ore. Dupa 1 ora de fiert adaugati 2 lingurite sare. Gustati apoi si daca vi se pare ca mai trebuie sare, mai adaugati.
    * tineti apa fierbinte la indemana in caz ca scade prea mult apa de pe fasole; fasolea mea a fiert in 1 ora si 45 minute si nu a mai fost nevoie de apa suplimentara
    ** daca doriti, la final puteti face galuscute de faina, ca si la
    gulasul de cartofi
  8. La final adaugati patrunjelul tocat fin si stingeti focul. A doua zi gulasul se va mai ingrosa si probabil va fi nevoie sa adaugati putina apa cand il incalziti.

Taiem costita cubulete

Taiem costita cubulete

Prajim costita

Prajim costita

Prajim ceapa si ardeii

Prajim ceapa si ardeii

Apoi carnea si zarzavaturile

Apoi carnea si zarzavaturile

Adaugam condimentele

Adaugam condimentele

Cand fierbe apa adaugam fasolea

Cand fierbe apa adaugam fasolea

Comentarii (30)

 

Ultimele comentarii

Florina Radu  acum 10 ani - 20 Ianuarie 2014 11:13  

Excelent! Exceptional!
Multumesc!
 

Iulia  acum 10 ani - 20 Iunie 2014 12:40  

Buna, imi atrage atentia tipul de ardei folositi in aceasta mancare: kapia. Daca se foloseste ardei gras e ok? Poate suna stupid intrebarea mea, dar chiar nu stiu daca exista vreo diferenta de gust intre cele doua soiuri de ardei, ca eu nu-mi dau seama.
 

Ioana  acum 10 ani - 20 Iunie 2014 13:27  

ardeii kapia sunt foarte dulci, mai ales cei rosii, cel putin asa i-am simtit eu, mai carnosi si mai dulci decat cei grasi. insa in mancare poti folosi si ardei gras in loc, nu va fi diferenta mare. este cel mai folosit tip d eardei din ungaria, asa ca in gulas merge sa folosesti kapia pentru a fi mancarea cat mai autentica.
 

ari  acum 9 ani - 28 Noiembrie 2014 11:15  

reteta este buna.un lucru nu mi-a fost clar:
daca carnea si fasolele se fierb in vas acoperit.in general eu fierb fasolea si dupa aceea o folesc la diverse preparate
 

Ioana  acum 9 ani - 28 Noiembrie 2014 11:19  

nu am fiert fasolea separat. fasolea nefiarta se pune in oala la pasul 7 si se fierbe cu totul pana e facuta.

poti folosi si fasole fiarta inainte, dar atunci ai grija sa folosesti apa in care a fiert in locul celor 8 cani de apa.
 

monica  acum 9 ani - 29 Aprilie 2015 14:56  

Buna
cam cate portii rezulta din cantitatile de mai sus?
 

Ioana  acum 9 ani - 29 Aprilie 2015 15:45  

vreo 8 sigur ies, dar exact nu stiu.
 

Silviu  acum 8 ani - 27 Octombrie 2016 17:23  

Ne pui sa luam o oala de 6 litrii in care punem maxim 2 litrii de apa?
 

Ioana  acum 8 ani - 28 Octombrie 2016 11:11  

si multa fasole care se umfla...
 

Delia Calici  acum 4 ani - 29 Aprilie 2020 18:16  

o bunatate a iesit....o mai fac odata azi
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...