Iaurt inghetat cu trandafiri si busuioc
Retete din Croatia Retete desert Retete cu iaurt Retete lact-ovo-vegetariene
Daca in Bologna cel mai bun mijloc de racorire (la cele 40C pe care le-am prins chiar era nevoie!) era o granita mare, in Korcula am descoperit cel mai delicat si rafinat desert racoritor: acest iaurt (de capra) inghetat, aromat cu trandafiri si busuioc.
Intr-o zona mai putin turistica, in localitatea Pupnat, se afla konoba Mate, cel mai interesant restaurant de pe insula: folosesc produse locale, bio pentru crearea unui meniu rafinat, cum nu te-ai astepta sa gasesti in acel loc. Iar atmosfera este de neimaginat: parca ai lua masa in propria curte, inconjurat de familie. Calm, relaxare si veselie este parca motto-ul restaurantului. Iubirea fata de mancare a fost evidenta si am fost impresionata de faptul ca in acel loc, in care parca timpul s-a oprit in loc, exista asemenea pasionati de gastronomie, care cunosc bine bucataria croata, dar in acelasi timp au curajul sa o completeze cu mancaruri reinterpretate, moderne, fara a pierde insa legatura cu insula.
Ingrediente
350 ml iaurt gras
3 lingurite dulceata/marmelada de trandafiri
8-10 frunze busuioc
1 lingurita de zahar brun
Portii: 2
- Iaurtul se pune la scurs intr-un tifon impaturit in patru. Se lasa la scurs in frigider, peste noapte.
- Se amesteca iaurtul scurs cu dulceata de trandafiri. Se gusta si se stabileste daca se mai doreste zahar. Nu trebuie sa fie decat usor dulce iaurtul. Eu am folosit iaurt preparat in casa, care e mai putin acrisor decat cel din magazin, asa ca am mai avut nevoie doar de o linguita de zahar brun pentru a fi suficient de dulce.
- Se adauga in iaurt busuiocul tocat foarte marunt.
- Se pune iaurtul intr-o cutie cu capac, astfel incat stratul de iaurt sa fie de doar 2 cm (ca sa se congeleze mai repede).
- Se da iaurtul al congelator pentru 1 ora. Se amesteca bine. Se repeta amestecarea din ora in ora timp de 5 ore.
- Se serveste in cupe. Daca il lasati peste noapte la congelator, iaurtul se va intari: il scoateti cu 5 minute inainte de servire, apoi cu o lingura il razuiti sub forma de fulgi si il puneti in cupe.
Iaurt inghetat cu trandafiri si busuioc
Iaurt inghetat la konoba Mate
Camara de la Konoba Mate