Islere
Islere fragede cu untura si nuca, umplute cu o crema de ciocolata si caramel.
Ingrediente
300 gr faina alba
150 gr untura la temperatura camerei (sau 200 gr unt la temperatura camerei)
150 gr nuca macinata
150 gr zahar
1 ou
1 lingurita praf de copt
1-2 linguri smantana acra (optional)
Crema de ciocolata
125 gr zahar
200 gr ciocolata neagra (50%)
200 ml smantana pentru frisca (35 % grasime)
- Frecati un pic untura (sau untul) sa devina cremoasa. Adaugati faina si amestecati cu o furculita. Adaugati deasupra nuca, zaharul, praful de copt si oul batut si framantati usor cu mana pana aluatul se leaga. Incercati sa-l intindeti pe masa de lucru si daca e faramicios adaugati treptat putina smantana pana devine usor de intins, fara a fi lipicios. Cantitatea de smantana depinde de cat de moale e untura pe care o folositi.
- Impartiti aluatul in doua bucati si pe masa data cu faina intindeti fiecare bucata foaie subtire de aprox. 3mm. Cu o forma rotunda decupati islerele (cat de mari le doriti, desi arata mai bine mai micute; eu le-am taiat la 4 cm diametrul).
- Luati discurile decupate si le asezati in tava cu hartie de copt. Resturile de aluat se framanta, se intind si se decupeaza, pana terminati tot aluatul. Veti avea cam 3 tavi de biscuiti.
- Coaceti islerele la 180C timp de 10-12 minute. Nu coaceti mai mult islerele, se vor intari.
- Luati-le de pe tava cu grija, sunt fragile si lasati-le sa se raceasca.
- Intr-o cratita inalta topiti zaharul si-l caramelizati pana simtiti miros placut de caramel si vedeti ca fumega usor. Turnati smantana fierbinte si amestecati cu o lingura de lemn. Smantana se va umfla tare, feriti-va fata sa nu va ardeti. Lasati caramelul sa se racoreasca un pic pana e gata ciocolata.
- Topiti ciocolata pe abur, lasati-o pe abur si incepeti sa turnati caramelul in ciocolata, in fir subtire, in timp ce amestecati mereu. Daca vi se pare ca ciocolata se intareste, doar reincalziti usor caramelul. Lasati crema sa se racoreasca, apoi o puneti la frigider pana se intareste un pic si devine tartinabila (cca 1 ora).
- Lipiti cate doi biscuiti, folosindu-va de crema de ciocolata. Asezati islerele rezultate pe un platou/tava.
- Puneti crema ce v-a ramas intr-o punga mai groasa (tip zip bag) pe care o taiati la un colt. Decorati islerele cu crema. Lasati glazura cateva ore sa se intareasca.
Aluatul
Foaia intinsa subtire o decupam
Islerele decupate in tava
Islerele coapte
Islere cu ciocolata
Comentarii (18)
Ultimele comentarii
Ioana acum 9 ani - 24 Aprilie 2015 11:52
am vazut abia acum pozele puse de tine :) ce ma bucur ca ti-a placut quiche-ul. votezi cu mine, nu?Mariana acum 8 ani - 27 Decembrie 2015 10:06
Le-am facut de Craciun! Un succes! Din toti biscuitii, acestia s-au mancat primii! Foarte usor de facut! Eu am pus untura si au fost foarte fragezi! Am facut o mica modificare la crema (mi s-a parut complicata si nu aveam timp suficient): am amestecat 200g cicolata taiata marunt cu smantana! Le-am pus in cratita toate o data si am amestecat pana s-a topit ciocolata, fara sa fiarba smantana! S-a intarit foarte bine! :) Multumesc! Sarbatori fericite!Ioana acum 8 ani - 28 Decembrie 2015 20:16
foarte fain, Mariana, ma bucur!mAGDA acum 7 ani - 19 Decembrie 2016 18:38
sE INCALZESTE SMINTINA INAINTE DE A O TURNA PESTE CARAMEL?Ioana acum 7 ani - 21 Decembrie 2016 11:40
preferabil da, altfel va fi un soc termic. daca o pui rece, ti se va intari putin caramel pe lingura si atunci doar amesteci pana se dizolva.Magda acum 7 ani - 21 Decembrie 2016 18:29
Au iesit ft. ft. bunemultumesc.
Cori Cj acum 5 ani - 13 Decembrie 2018 15:29
Hey,
Pot sa le fac cu 2 saptamani inainte si sa le pastrez in frigider? =P~ =P~ =P~
Ioana acum 5 ani - 13 Decembrie 2018 15:32
cred ca da, e genul de aluat care rezista bine in timp. iar la frigider o sa fie ok. poti sa nu le umpli acum daca vrei sa nu se inmoaie de la ciocoCori Cj acum 5 ani - 13 Decembrie 2018 16:05
Ioi da, bine spus... stiam eu de ce te intreb :)))... asa am sa si fac! Multu? :*Ioana acum 5 ani - 13 Decembrie 2018 16:26
:))))Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email