Tuiles
Retete desert Retete din Franta Retete de Craciun Retete lact-ovo-vegetariene
Fursecuri fine si crocante parca ar fi invelite intr-o crusta de zahar caramelizat. Numele vine de la forma lor de tigla (tuiles = tigla in franceza).
Cum am ajuns sa le fac? La nunta fratelui meu s-au servit niste fursecuri dementiale langa cafea si mi-a ramas gandul la ele. In acel moment nu stiam exact cum sunt facute, dar eram lesinata dupa ele. Toata saptamana m-au batuit, dar nu semanau cu nimic din ce mancasem pana atunci, deci nicio sansa sa le reproduc, nu aveam niciun punct de plecare. Insa sambata dimineata, din senin, mi-am amintit ca citisem o reteta a lui Judy Rodgers numita Tuiles si am sarit ca arsa... Asta era! Sigur "fusecurile de cafea" de la nunta erau "tuiles"! Poate imi dadeam seama mai repede, dar la nunta nu erau sub forma traditionala, erau plate si micute si cu migdalele presarate deasupra, nu adaugate in aluat. Nu mi-a mai ramas decat sa incerc reteta si sa confirm ca intuitia mea a avut dreptate.
Poti fi servite cu spuma sau sos de fructe, mousse de ciocolata, inghetata, orice crema dulce (de vanilie, de ciocolata). Dar pot fi servite si langa un pahar de sampanie sau langa o cana de cafea.
Ingrediente
30 gr unt
80 gr zahar (brun sau alb)
50 gr migdale feliate
20 gr faina alba
1 albus de ou
1 priza sare
Bucati: 18
- Intr-o craticioara se topeste untul la foc mic. Apoi se da focul pe mediu si se fierbe untul pana incepe sa se inchida la culoare, din galben devine maroniu-auriu si vedeti cateva punctulete de depuneri pe fundul craticioarei (cca 2 minute).
- Turnati untul intr-un bol. Adaugati restul ingredientelor si amestecati. Veti obtine o compozitie vascoasa, ca un caramel care curge incet de pe tel.
- Puneti hartie de copt in tava. Cu o lingurita puneti movilite de compozitie pe hartie. Cu dosul linguritei dati forma de cerc cat mai subtire. La copt cercurile nu se vor intinde, deci le puteti face mai apropiate. Pe o tava mie mi-au intrat cate 6 cercuri.
- Dati tava la cuptor, la 200C putin peste 5 minute, pana fursecurile sunt usor maronii pe margine. Nu le coaceti mai putin fiindca nu vor deveni crocante, trebuie timp ca zaharul sa se caramelizeze.
- Scoateti tava din cuptor si luati fursecurile foarte rapid (altfel se lipesc de hartie). Cel mai usor ridicati fursecurile cu o paleta de patiserie. Fursecurile vor fi moi, pliabile. Le asezati pe un sucitor (sau alta forma cilindrica) si le lasati sa se raceasca asa. Astfel vor lua forma curbata specifica. Cand sunt reci fursecurile vor deveni casante.
- Imediat ce se racesc, puneti-le intr-o cutie inchisa ermetic, altfel zaharul din ele absoarbe umezeala si se inmoaie rapid.
Untul
Compozitia de fursecuri
Consistenta compozitiei
Formam discuri in tava
Le dezlipim o spatula cat sunt fierbinti
La racit pe sucitor ca sa ia forma curbata
Comentarii (7)
Simona acum 13 ani - 26 Septembrie 2011 11:02
Cand eram copii, mama ne facea ceva asemanator (dar fara migdale) : cand scotea "cerculetele" de la copt, le rasucea repede sub forma de cornet. Dupa ce se raceau, inmuia gura cornetului in glazura de ciocolata, apoi ni le umplea cu frisca. Nu-mi amintesc acum cum facea compozitia, dar o sa ma uit prin caietul ei de retete, chiar sunt curioasa...Ioana acum 13 ani - 26 Septembrie 2011 11:15
sunt curioasa acum. sa-mi spui si mie daca e aceeasi reteta. si faza cu frisca este super! cred ca aratau foarte bine.Casandra acum 13 ani - 6 Octombrie 2011 12:35
Si mama facea asa ceva sub forma de cornet doar ca le umplea cu crema de cacao si le spunea.... "Cornete". nu era f inspirata denumirea, dar erau absolut delicioaseMihaela acum 12 ani - 24 Septembrie 2012 11:22
Daca nu pun fulgii de migdale ar trebui sa maresc cantitatea de faina? La noi in oras se gasesc mai greu si ultima data cand am cumparat, au avut un gust de vechi.Ioana acum 12 ani - 24 Septembrie 2012 12:54
nu trebuie mai multa faina. dar pune ceva aromat in ele, de exemplu putina coaja de lamaie.Stefan acum 4 ani - 15 Septembrie 2020 11:05
In poza de profil par frumos rumenite, crocante, rotunde ca forma, "iami-iami!"... dar in cea de la finalul materialului nu par decat niste prajeli mai mult arse deloc indicate organismului. Cum nici pescarul profesionist nu-si va dezvalui adevaratele secrete pt.a prinde pesti mari asa si bucatarii: jumatate spun adevarul, jumatate mint sau ascund.Ioana acum 4 ani - 16 Septembrie 2020 10:46
pe vremea aceea pozele de detaliu erau facute cu blitul, deci totul e mult mai luminos, se pierd culorile si detaliile... la pozele finale foloseam lumina unui reflector si nu mai era nevoie de blitz.de doi ani am lumina buna in casa si ma straduiesc sa merg pe lumina naturala la toti pasii.
Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email