Islere
Islere fragede cu untura si nuca, umplute cu o crema de ciocolata si caramel.
Ingrediente
300 gr faina alba
150 gr untura la temperatura camerei (sau 200 gr unt la temperatura camerei)
150 gr nuca macinata
150 gr zahar
1 ou
1 lingurita praf de copt
1-2 linguri smantana acra (optional)
Crema de ciocolata
125 gr zahar
200 gr ciocolata neagra (50%)
200 ml smantana pentru frisca (35 % grasime)
- Frecati un pic untura (sau untul) sa devina cremoasa. Adaugati faina si amestecati cu o furculita. Adaugati deasupra nuca, zaharul, praful de copt si oul batut si framantati usor cu mana pana aluatul se leaga. Incercati sa-l intindeti pe masa de lucru si daca e faramicios adaugati treptat putina smantana pana devine usor de intins, fara a fi lipicios. Cantitatea de smantana depinde de cat de moale e untura pe care o folositi.
- Impartiti aluatul in doua bucati si pe masa data cu faina intindeti fiecare bucata foaie subtire de aprox. 3mm. Cu o forma rotunda decupati islerele (cat de mari le doriti, desi arata mai bine mai micute; eu le-am taiat la 4 cm diametrul).
- Luati discurile decupate si le asezati in tava cu hartie de copt. Resturile de aluat se framanta, se intind si se decupeaza, pana terminati tot aluatul. Veti avea cam 3 tavi de biscuiti.
- Coaceti islerele la 180C timp de 10-12 minute. Nu coaceti mai mult islerele, se vor intari.
- Luati-le de pe tava cu grija, sunt fragile si lasati-le sa se raceasca.
- Intr-o cratita inalta topiti zaharul si-l caramelizati pana simtiti miros placut de caramel si vedeti ca fumega usor. Turnati smantana fierbinte si amestecati cu o lingura de lemn. Smantana se va umfla tare, feriti-va fata sa nu va ardeti. Lasati caramelul sa se racoreasca un pic pana e gata ciocolata.
- Topiti ciocolata pe abur, lasati-o pe abur si incepeti sa turnati caramelul in ciocolata, in fir subtire, in timp ce amestecati mereu. Daca vi se pare ca ciocolata se intareste, doar reincalziti usor caramelul. Lasati crema sa se racoreasca, apoi o puneti la frigider pana se intareste un pic si devine tartinabila (cca 1 ora).
- Lipiti cate doi biscuiti, folosindu-va de crema de ciocolata. Asezati islerele rezultate pe un platou/tava.
- Puneti crema ce v-a ramas intr-o punga mai groasa (tip zip bag) pe care o taiati la un colt. Decorati islerele cu crema. Lasati glazura cateva ore sa se intareasca.
Aluatul
Foaia intinsa subtire o decupam
Islerele decupate in tava
Islerele coapte
Islere cu ciocolata