Crema de lamaie

Retete desert Retete cu fructe Retete cu ou Retete lact-ovo-vegetariene Retete pentru Valentine's Day si Dragobete

Reteta Crema de lamaie

Crema de lamaie fina, preparata dupa tehnica lui Pierre Herme. Este buna pentru clatite, rulade, tarte, scones, prajituri.

Ingrediente

125 ml suc lamaie (de la 2-3 lamai)
coaja rasa de la 1 lamaie
150 gr zahar (110 gr daca folositi lamai Meyer)
2 galbenusuri de ou
2 oua intregi
150 gr unt rece

Portii: 330 ml

  1. Pregatiti o oala cu apa care fierbe si deasupra puneti un bol (de sticla sau inox), avand grija ca fundul bolului sa nu atinga apa.
  2. Se pune in robot zaharul cu coaja rasa de lamaie. Se mixeaza cam 10 secunde. Se adauga sucul de lamaie, ouale si galbenusurile. Se mixeaza iar cam 10 secunde sa se amestece bine.
  3. Se toarna compozitia obtinuta in bolul de pe oala. Cu telul amestecati: la inceput incet, apoi, pe masura ce simtiti ca se ingroasa, un pic mai repede. Amestecati pana aveti consistenta unei creme (ca smantana), iar urmele telului raman vizibile prin crema. Daca aveti termometru, temperatura cremei trebuie sa fie de 80C. Procesul dureaza intre 5 si 10 minute (depinde de grosimea bolului si distanta lui fata de apa).
  4. Mutati crema inapoi in robotul curat. Lasati cam 3 minute sa se racoreasca un pic. Taiati untul cubulete.
  5. Porniti robotul pe viteza mica si incet incepeti sa adaugati cuburile de unt. Va dura cam 2-3 minute sa terminati tot untul.
  6. Cand ati terminat de incorporat untul, porniti robotul la viteza mare si mixati inca 30 secunde, sa se aereze bine crema.
  7. Turnati crema intr-un borcan. Pentru scones se poate folosi dupa 30 minute. Daca doriti sa umpleti tarte sau clatite, o puteti folosi imediat ce ati terminat-o. Daca vreti sa umpleti rulade sau prajituri va trebuie sa o lasati cateva ore la frigider sa se intareasca. Se pastreaza la frigider.

Zaharul mixat cu coaja de lamaie

Zaharul mixat cu coaja de lamaie

Restul ingredientelor mixate

Restul ingredientelor mixate

Compozitia pe abur

Compozitia pe abur

Dupa 5 minute crema mea arata asa... urmeaza sa adaug untul

Dupa 5 minute crema mea arata asa... urmeaza sa adaug untul

Comentarii (29)

 

Ultimele comentarii

Lucian  acum 8 ani - 5 Decembrie 2015 20:45  

Am folosit un Blender pentru partea de mixat iar mai apoi am lucrat cu un tel, insa nu am idee daca e sau nu inox, dar posibil sa nu fie. Avand in vedere ca a durat ceva pana am tot amescecat in oala sa se lege.. nu-i exclus sa fie cum zici tu.

Alta data incerc cu alte "scule" :D.

PS Crema a ajuns intr-un tort, vedem maine cat e de comestibil :p ca momentan daca-mi bag nasul in bolul in care a mai ramas putina crema, imi da impresia ca, caut cuie in lada cu scule a tatalui meu :)).
 

Ioana  acum 8 ani - 5 Decembrie 2015 20:59  

te rog si revino cu un mesaj daca se mai intampla... sau nu :) cand lucrezi cu suc de lamaie trebuie sa ai grija la scule, de aceea am specificat ca vasul sa fie inox sa sticla. un tel din ala de silicon e foarte bun pentru asa ceva. sau cand il cumperi sa te asiguri ca e inox.
 

Brita  acum 8 ani - 27 Februarie 2016 21:01  

Buna, Ioana. Oare pot folosi crema asta de lamiie la un tort? E suficient de tare?
 

Ioana  acum 8 ani - 28 Februarie 2016 11:18  

Cam la limita, din foarte putina mea experienta cu torturile. Nu e foarte tare crema. Dar pentru 2-3 straturi subtiri de blat , merge.
 

Brita  acum 8 ani - 29 Februarie 2016 15:22  

Multumesc pt raspuns.
Tot cautind eu o solutie de intarire a cremei, am dat peste "foarte cunoscutul" (nu si de mine) Lemon Curd. Ah, ce inventie dumnezeiasca! Si atit de usor de facut, fara bain-marie, amesteci unt/lamii/zahar/oua, in 10 min e gata.
Am de gind sa-l amestec cu mascarpone, asa obtinind (probabil) o crema suficient de tare si de gustoasa pentru un tort nu foarte pretentios.
 

Ioana  acum 8 ani - 1 Martie 2016 09:35  

Brita, cu atentie se poate face lemon curd si direct pe foc cum ai facut tu :)
 

Eu  acum 7 ani - 23 Decembrie 2016 16:43  

Nu se pune nici esenta de rom, nici de vanilie, nimic ?
 

Eu  acum 7 ani - 23 Decembrie 2016 16:55  

NU FACETI ASA CEVA, A IESIT PROST, NEPARFUMAT
 

Catalina   acum 7 ani - 10 Ianuarie 2017 23:11  

Imposibil! Atata timp cat s-a inventat esenta de lamaie, special pentru a inlocui aroma de lamaie, iar gospodinele aromatizeaza bucatele cu coaja de lamaie si rondele de lamaie, cum poti afirma ca o crema ce contine ZEAMA DE LAMAIE nu are aroma?! Pai atunci de ce de sute de ani gospodinele prepara prajitura cu crema de lamaie, inghetata de lamaie si atatea alte delicatese ce au ca si ingredient principal lamaia? Tulai, Doamne!...
 

Cori Cj  acum 7 ani - 18 Mai 2017 16:34  

Facut..umplut bezea.. yamy-yam =P~ =P~ =P~

Si eu cand am facut-o prima data am patit ca si Lucian in sensul in care sub nici o forma nu m-am gandit ca paletele de la mixer nu sunt din inox.. Alta explicatie pentru gustul de metal nu am (telul 100% este din inox ==> doar paletele alea afurisite puteau sa-mi pericliteze "balerina" aka Pavlova).
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...