Lamai in sirop

Retete condimente Retete cu fructe

Reteta Lamai in sirop

Nu stiu daca ati bagat de seama, dar micile placeri ne fac viata mai frumoasa. O mica placere este si acest borcan de lamai macerate pentru ceai sau salate.

Ingrediente

3 lamai (sau orice alte citrice)
zahar tos fin

Portii: 1 borcan de 800 ml

  1. Pentru aceasta reteta ideal ar fi sa folositi lamai netratate, bio. Se gasesc in unele supermarketuri (Carrefour) si magazinele bio. Daca nu aveti astfel de lamai procedati astfel: le puneti intr-un bol cu apa fierbinte cat sa le acopere si in care dizolvati 1 lingurita cu varf bicarbonat de sodiu. Lasati sa stea asa 15 minute, apoi le spalati bine de tot in apa cu bicarbonat. Le spalati apoi sub jet de apa calda. Le stergeti bine cu un prosop aspru. Puteti folosi orice lamai doriti, chiar sa le mixati  (lamai, lamai Meyer, lime) sau puteti adauga alte citrice pentru un gust mai complex. Aici eu am folosit 2 lamai normale si 1 lamaie Meyer. In borcan puteti adauga si alte arome (1 fir de rozmarin sau menta, putina levantica, baton de scortisoara sau vanilie, o bucatica de ghimbir, un shot de rom sau cognac).
  2. Taiati lamaile rondele sau jumatati de rondele subtiri.
  3. In borcanul curat asezati un strat de lamai, apoi presarati un strat subtire de zahar fin, doar cat sa la acopere. Continuati sa alternati straturile pana umpleti borcanul. Puneti capacul si lasati borcanul la temperatura camerei pana tot zaharul umed (cca 1 ora).
  4. Puneti borcanul la frigider minim 24 ore. In acest timp, cand luati ceva din frigider si va amintiti de borcan, rasuciti-l pe toate partile ca sa ajutati zaharul sa se dizolve. A doua zi, lamaiele trebuie sa fie acoperite de un sirop transparent.
  5. Se pastreaza la frigider 1-2 saptamani.

Strat de lamai

Strat de lamai

Strat de zahar

Strat de zahar

Pana umplem borcanul

Pana umplem borcanul

Dupa 1 ora la temperatura camerei

Dupa 1 ora la temperatura camerei

Dupa cateva ore la frigider

Dupa cateva ore la frigider

Dupa 24 ore

Dupa 24 ore

Comentarii (18)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 9 ani - 7 Ianuarie 2015 06:23  

Doinita, Cristina, va multumesc!
 

SIMBAD  acum 9 ani - 7 Ianuarie 2015 13:00  

La multi ani Ioana!Sa fii sanatoasa si sa ne tii mereu in priza cu retetele tale!
 

Mima  acum 9 ani - 9 Ianuarie 2015 06:02  

La multi ani cu sanatate!
Marturisesc ca va citesc cu multa placere si am incercat deja unele dintre retetele dumneavoastra.
In ceea ce priveste lamaile in sirop,oare zaharul biologic brun nu ar fi de preferat zaharului alb?
Asta mai ales in conditiile in care folosim lamai biologice.
Va multumesc.
 

Ioana  acum 9 ani - 9 Ianuarie 2015 11:27  

sigur ca da, si zaharul brun merge.
 

Miruna  acum 9 ani - 2 Februarie 2015 22:07  

Buna,

O mica intrebare, daca sterilizez borcanul nu rezista si in camara? Noua ne place foarte mult ceaiul cu lameie si as face mai mult o data :)
 

Ioana  acum 9 ani - 3 Februarie 2015 09:20  

le poti tine in borcan sterilizat mai mult timp, dar tot in frigider. rezista mai bine.
 

Bianca  acum 8 ani - 15 Noiembrie 2016 16:12  

Dar daca folosesc miere in loc zahar?
Multumesc frumos.
 

Ioana  acum 8 ani - 15 Noiembrie 2016 16:20  

nu am incercat, dar acum m-ai facut curioasa. sa-mi spui cum ti-a iesit!
 

danuta  acum 8 luni - 28 Mai 2024 17:00  

buna ziua
avand in vedere ca zaharul nu este printre preferintele mele ,oare as putea face acelasi lucru cu miere sau cu zahar brun?
imi place ce am gasit pe site ul dv ,am incercat deja cateva retete si mi au placut,va multumesc!
 

Ioana  acum 8 luni - 29 Mai 2024 13:00  

cu orice Danuta, zahar brun sau miere.
Daca zaharul brun e foarte mare poate il dai o tura in masina de cafea/robot sa se marunteasca ca sa se topeasca mai repede. Daca ai zahar melasa se va topi, dar siropul va avea gustul acela specific de caramel.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...