Lamai murate
Retete arabesti Retete de Muraturi si Conserve
O reteta de influenta marocana, care poate suna ciudat pentru noi, romanii. Insa lamaile, care se mureaza in propriul suc, se inmoaie si astfel pot fi folosite in tocanite, salate, sosuri, dressinguri sau pentru a face unt aromat cu ierburi.
In general se foloseste doar coaja acestor lamailor - trecuta sub jet de apa ca sa eliminati excesul de sare si apoi taiata fasii subtiti - iar pulpa se elimina. Dar ca sa nu aruncati o asemenea bunatate, puteti stoarce pulpa in tifon si sucul obtinut il folositi pentru dressinguri.
Ingrediente
5 lamai (+2 lamai de rezerva, in caz ca nu sunt suculente)
5 linguri sare (de mare daca e posibil)
1 ardei iute
3 frunze dafin
- Spalati bine lamaile si le puneti 10 minute in apa fierbinte daca nu sunt bio.
- Crestati fiecare lamaie in 4, dar nu pana la baza, trebuie sa rama prinse. In fiecare lamaie introduceti cca 2 lingurite sare de mare.
- Turnati o lingura de sare pe fundul unui borcan de 400 ml.
- Introduceti lamaile in borcan. Vor intra greu si trebuie sa le presati bine. La inceput vor intra doar 4 lamai (dar asta depinde si de marimea lor). Ca sa le presez mai bine am folosit pistilul pentru usturoi. Lamaile le presati pana lasa suc mult. Intre lamai introduceti foile de dafin si ardeiul iute taiat rondele, plus putin chili daca ardeiul nu e foarte iute.
* a doua zi, lamaile s-au mai inmuiat si s-au asezat in borcan asa ca am putut introduce si a cincea lamaie. - Turnati deasupra lamailor inca o lingura de sare.
- Inchideti borcanul cu capac si lasati-l 3 zile la temperatura camerei. In fiecare zi deschideti borcanul si presati lamaile ca sa lase cat mai mult suc.
- In a treia zi sucul ar trebui sa acopere complet lamaile. Daca nu s-a intamplat asta, stoarceti suc proaspat de la inca 1 - 2 lamai si turnati in borcan astfel incat sucul sa le acopere.
- Introduceti la frigider borcanul si lasati la murat 3 saptamani, apoi pot fi folosite in tocanite, salate, sosuri, dressinguri.
Umplem lamaile cu sare
Le apasam in borcan