Lasagna vegetariana

Retete cu branza Retete din Italia Retete cu legume Retete cu paste Retete lact-ovo-vegetariene

Reteta Lasagna vegetariana

Am lucrat 2 ore in total la ea, iar rezultatul a fost pe masura. Este o lasagna mult mai "light" decat cea cu ragu.

Am folosit pesto genovese si pesto de rosii uscate cumparate, cele doua borcanele pe care le-am fotografiat la reteta de paste cu pesto. Aveti nevoie de jumatate de borcanel din fiecare.

Va fi si pe placul copiilor deoarece, cand o taiati, mozzarella se intinde foarte tare ;)

Ingrediente

8 foi lasagna
1 portie legume la cuptor
30 gr parmezan
350 gr mozzarella
4 linguri pesto genovese
4 linguri pesto de rosii uscate
un strop de ulei pentru uns tava

Portii: 4 mari

  1. Pregatim legumele la cuptor dupa reteta de aici. Le punem apoi in blender (cu tot cu sos) si se mixeaza pana devin piure, dar nu extrem de fin, sa se mai vada bucatele de legume.
  2. Razuim mozzarella si parmezanul.
  3. Puneti o oala larga cu multa apa si o lingurita de sare la fiert. Cand incepe sa fiarba introduceti in apa cate 3-4 foi lasagna (sau mai multe, dupa marimea vasului, dar sa nu fie inghesuite) si lasati-le la fiert la foc mai molcom pana se ridica la suprafata (sau urmati indicatiile de pe pachet pentru fierbere). Cand se ridica, scoateti foile pe un prosop mare de bumbac sa se scurga de apa. Pentru a le scoate eu folosesc un cutit pe care-l trec pe sub mijlocul foii de lasagna, o ridic usor si apoi o rastorn pe prosop.
  4. Pregatiti o tava de 20 x 20 cm (am folosit vasul patrat de Jena) ungand-o cu un strop de ulei, inclusiv pe margini.
  5. Asezati apoi 2 foi de lasagna, usor suprapuse. Ungeti foile cu 2 linguri pesto genovese.
  6. Adaugati apoi cca 4 linguri piure de legume si intindeti-le in strat uniform.
  7. Presarati mozzarella si apoi parmezan peste ele.
  8. Continuati apoi cu doua foi lasagna pe care le ungem de data asta cu 2 linguri pesto de rosii. Iar strat de legume si presaram mozzarella si parmezan. Urmatorul strat e la fel, uns cu pesto genovese... Ultimul strat va fi asa: doua foi lasagna unse cu pesto de rosii si apoi presaram mozzarella din belsug.
  9. Apasati un pic lasagna ca sa devina compacte straturile. Acoperiti tava cu folie de aluminiu, avand grija sa nu se atinga de lasagna, fiindca se va lipi mozzarella de ea.
  10. Dati la cuptor la 200C pentru 30 minute, pana se topeste branza.
  11. Scoateti folia de aluminiu, presarati restul de parmezan si dati-o sub grill pana se face o crusta rumena. Daca nu aveti aceasta optiune la cuptor, scoateti folia si lasati sa se rumeneasca.
  12. Lasati sa se racoreasca cca 15 minute, apoi puteti felia si servi.

Primul strat de foi uns cu pesto genovese

Primul strat de foi uns cu pesto genovese

Apoi stratul de piure de legume

Apoi stratul de piure de legume

Presaram cu mozzarella si parmezan

Presaram cu mozzarella si parmezan

Al doilea strat de foi uns cu pesto rosu

Al doilea strat de foi uns cu pesto rosu

Stratul final: foi unse cu pesto rosu si mozzarella

Stratul final: foi unse cu pesto rosu si mozzarella

Dupa 30 minute la cuptor

Dupa 30 minute la cuptor

Crusta de parmezan

Crusta de parmezan

Comentarii (25)

 

Ultimele comentarii

Ioana  acum 9 ani - 6 Mai 2015 10:20  

sa va fie de bine!
probabil o sa-ti placa atunci si lasagna cu spanac [link]
 

zaharica  acum 9 ani - 6 Mai 2015 11:50  

:) Am observat-o si pe aia din prima! Cum sotul nu e categoric fan spanac am zis c-o fac cand merge el in vreo deplasare de serviciu si eu imi invit prietenele ;) Lasagna de orice fel,(minunat,ca invatam de la tine sa facem diferite) cere obligatoriu ajutoare la savurat!
O zi plina cu soare sa ai!
 

Ioana  acum 9 ani - 6 Mai 2015 12:21  

asa e, zaharica, o lasagna trebuie impartita.
multumesc, e o zi foarte frumoasa la Cluj. zi faina si tie!
 

Diana   acum 9 ani - 11 Octombrie 2015 22:39  

Buna, Ioana!

Imi spui, te rog, cu ce as putea inlocui mozzarella in reteta asta? Am cascaval afumat, o branzica mai proaspata/moale de vaca, parmezan, telemea veche de oaie, gorgonzola si niste branza sarata si cremoasa de capra; dupa cum vezi am o groaza de branzeturi si de aceea nici nu as mai vrea sa cumpar si mozzarella, dar daca-i musai si merge doar cu ea, o sa cumpar! :) Multumesc!
 

Ioana  acum 9 ani - 12 Octombrie 2015 09:31  

din ce ai scris, eu as folosi branza cremoasa de capra si parmezanul.
 

Beatrice Morariu  acum 5 ani - 6 Octombrie 2019 13:34  

Tin minte ca am facut reteta aceasta o singura data si a iesit delicioasa, doar ca nu mi-a placut deloc sa fierb foile de lasagna si cu toate ca atunci am facut asta, a iesit un pic tare (probabil am gresit eu undeva).
As putea adauga sos bechamel ca sa nu mai fierb foile si eventual sa pun un pic mai multa apa in sosul de legume, ca sa iasa mai lichid? As putea pastra restul retetei intact, adica sa folosesc in continuare cele doua feluri de pesto?
Multumesc :)
 

Ioana  acum 5 ani - 6 Octombrie 2019 13:48  

te inteleg, nu stiu cui ii place sa fiarba foile :) Doar ca foile sunt foarte uscate si fierb mai greu si nu am gasit inca o metoda buna sa estimez cat de lichide trebuie sa fie sosurile ca sa fie suficient sa fiarba foile, dar nici prea lichide ca sa nu ramai cu o supa de mozzarella... nu stiu daca explic clar...
de aceea eu prefer sa fierb foile uscate indiferent ce scrie pe pachet.
dar ai putea folosi foi de lasagna proaspete, sunt mult mai moi, fierb mai repede. se gasesc in diferite supermarketuri, parca si la Lidl am vazut. ce zici?
 

Beatrice Morariu  acum 5 ani - 6 Octombrie 2019 16:44  

Ma bucur sa aud ca nu sunt singura careia ii displace.
Foile proaspete sunt o solutie ideala, daca reusesc sa le gasesc aici, in Norvegia.
Ma gandeam daca as putea sa modific un pic reteta si eventual sa fac sosul de legume si unul bechamel, exact ca la lasagna clasica si delicioasa de pe site-ul dumnevoastra =P~ mi-ar placea mult sa gasesc o solutie de mijloc, ca sa fie un inlocuitor de succes al celei clasice, dar daca nu si nu, probabil voi fierbe foile.
Multumesc mult pt raspuns :)
 

Beatrice Morariu  acum 5 ani - 6 Octombrie 2019 16:46  

am uitat sa mentionz ca nu am fiert foile niciodata pt lasagna clasica, tot de pe site-ul dumneavoastra si a iesit intotdeauna f f f foarteee buna.
 

Ioana  acum 5 ani - 7 Octombrie 2019 11:15  

Sosul bechamel va schimba gustul. Nu va fi rau, dar va fi altfel. Poti incerca sa vezi cum iti place. Si intre timp cauta foi proaspete, trebuie sa gasesti...
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...