Lucicos

Retete cu legume Retete ieftine Retete romanesti Retete de supe si ciorbe

Reteta Lucicos

Pentru mine, lucicosul (din ungurescul lucskos kaposzta) este o ciorba speciala de varza cu afumatura, o ciorba care trebuie sa fie  dulceaga si matasoasa, cu aroma intensa de cimbru. De fiecare data cand miros o legatura uscata de cimbru ma gandesc automat la lucicos.

Aceasta este pentru mine reteta perfecta. Am incercat de-a lungul timpului sa o schimb (sa pun mai putina afumatura, mai multa varza, mai multa apa, mai putin sau chiar deloc rantas) ca sa o fac mai light dar adevarul e ca nici una nu s-a comparat cu adevaratul lucicos, erau doar niste banale ciorbe de varza.

Sfat: folositi coaste adevarate, afumate natural cu fum.

Ingrediente

1 kg coaste de porc afumate
1 varza mica (cca 650 gr)
2 cepe
1 morcov
1/2 ardei gras rosu
2 rosii din conserva (sau 150 ml bulion de casa)
cimbru uscat
1 lingura cu varf faina alba
2 linguri ulei
3-4 fire marar
sare, piper negru

Portii: 8

  1. Se taie coastele intre oase si se pun intr-o oala incapatoare. Se pun la foc mic, sa-si lasa grasimea si sa se rumeneasca incet. Din cand in cand, amestecati sa se rumeneasca coastele pe toate partile. Dureaza cca 15 minute, pana atunci pregatiti legumele.
  2. Cepele si ardeiul se toaca marunt. Morcovul se da pe razatoare. Se adauga aceste legume peste coaste, se amesteca si se lasa sa se inmoaie un pic ceapa (cca 3 minute).
  3. Se adauga 2.5 l apa si se fierbe cu capacul un pic intredeschis timp de 1 ora, la foc mediu spre mic (supa sa fiarba doar usor, altfel va scadea prea repede si mult). Dupa acest timp verificati coastele, ele trebuie sa fie fierte, sa intre usor furculita in ele.
  4. Varza se curata de frunzele exterioare si se taie cotorul. Se taie in doua. Se pune fiecare jumatate cu taietura in jos si se taie felii de 1.5 cm. Apoi se intoarce la 90 de grade si se taie perpendicular, tot felii de 1.5 cm. Practic asa taiati varza patratele. Presarati sare si piper negru macinat din belsug peste varza si framantati-o un pic, pana simtit ca se desface si se inmoaie un pic (daca varza e tanara nu e nevoie sa o framantati prea mult).
  5. Adaugati rosiile strivite cu furculita impreuna cu putin sos de pe ele.
  6. Puneti varza peste costite si amestecati sa se aseze bine in oala. Acum vi se va parea ca e cam deasa supa, dar e ok asa, varza se va inmuia si la final va fi cum trebuie.
  7. Asezati deasupra fire de cimbru uscat din belsug. De pe cateva fire luati frunzele si le presarati in supa.
  8. Fierbeti cu capac inca 30 minute, la foc mic. Gustati apoi supa. Daca trebuie, adaugati sare dupa gust. De asemenea verificati sa fie fiarta varza. Scoateti firele de cimbru.
  9. Intr-o tigaie larga adaugati uleiul si-l incingeti bine. Adaugati faina si amestecati doar pana se absoarbe in ulei si arata ca o pasta. Stingeti cu 3-4 polonice de supa fierbinte, astfel incat sa obtineti un rantas care curge usor.
  10. Turnati rantasul in supa, amestecati si lasati sa fiarba cu capac inca 5 minute. Adaugati mararul tocat si stingeti focul. Lasati sa stea jumatate de ora inainte de servire.

 

Coastele se rumenesc

Coastele se rumenesc

Calim legumele

Calim legumele

Se adauga 2 l apa

Se adauga 2 l apa

Dupa 1 ora de fiert

Dupa 1 ora de fiert

Adaugam rosiile, varza patratele si cimbru din belsug

Adaugam rosiile, varza patratele si cimbru din belsug

Dupa alte 30 minute de fiert

Dupa alte 30 minute de fiert

Dupa ce am adaugat rantasul

Dupa ce am adaugat rantasul

Lucicos

Lucicos

Comentarii (36)

 

Ultimele comentarii

Irma Chitid  acum 8 ani - 3 Martie 2016 09:28  

multe lucrui in privinta gatitului a incercat soacra mea sa m-i le impuna :-) dar nu s-a prins de mine nimic numai Lucicosul.
Am cautat complect altceva si cind am citit Lucicos nu mi-a venit sa cred ochilor pina acuma nu am intilnit pe nimeni care sa cunoasca acest delicios fel de a gati varza dulce sub denumirea de Lucicos.
De la socrella il cunosc numai cu carne proaspata si un pic mai grasa, morcov nu am pus niciodata in schimb cimbru si marar din belsug. Rintasu il stingea cu bulion. eu nu mai fac rintas fiind prea greu adaug numai pasa de rosi, pentru mine este bun si asa fara rintas. Eu personal las deoparte orce fel de mincare pentru Lucicos. Multumesc Ioana
 

Ioana  acum 8 ani - 3 Martie 2016 12:59  

intr-adevar, inegalabil lucicosul asta :)
 

Radu  acum 8 ani - 16 Aprilie 2016 09:00  

Nu am mancat niciodata si pot doar spune ca regret ca am trait atat fara sa cunosc un gust atat de bun. Multumesc pentru reteta, e delicioasa !
 

Isabela  acum 8 ani - 17 Mai 2016 21:13  

Buna. Am facut-o si eu pentru prima data si nu mi a iesit :( . A iesit o apa cu varza. :(((aAm urmat toti pasii si timpii. Asta e. O sa mai incerc .
 

Ioana  acum 8 ani - 18 Mai 2016 09:52  

Categoric trebuie sa mai incerci, ceva ai omis. asta este o supa de varza foarte deasa si cu gust bogat de afumatura si verdeturi. Din ce ai descris tu afumatura si verdeturile par sa lipseasca sau sa fi fost slab calitative. Rantasul da textura si face ca supa sa nu fie "apa" cum ai descris. La aceste elemente sa fii atenta data viitoare si o sa-ti iasa sunt sigura.
 

amanda schidek  acum 8 ani - 26 Iunie 2016 15:14  

E totul asa , doar ca eu pun si o frunza mai mare de dafin in lucicos si nu pun morcovi. Si pun multa dragoste . Pofta buna ! :)
 

Oana  acum 5 ani - 26 Septembrie 2019 11:14  

Absolut delicioasa a iesit ciorba! Multumesc!
 

Birau Ovidiu  acum un an - 9 Mai 2023 18:33  

Am citit reteta si mi s-a deschis un sertaras cu amintiri legat de vacantele mele din copilarie, petrecute la bunici. Desi era o mancare ce o consumam in timpul saptamanii, de data aceasta o voi pune la rang vedeta, la masa de duminica, la pranz.
 

Ioana  acum un an - 10 Mai 2023 10:55  

Da, e grozava, merita sa fie vedeta mesei de duminica. Pofta mare sa ai, astfel de amintiri sunt nepretuite!
 

Raul  acum un an - 25 Octombrie 2023 13:51  

It never fails!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...