Lucicos

Retete cu legume Retete ieftine Retete romanesti Retete de supe si ciorbe

Pentru mine, lucicosul (din ungurescul lucskos kaposzta) este o ciorba speciala de varza cu afumatura, o ciorba care trebuie sa fie  dulceaga si matasoasa, cu aroma intensa de cimbru. De fiecare data cand miros o legatura uscata de cimbru ma gandesc automat la lucicos.

Aceasta este pentru mine reteta perfecta. Am incercat de-a lungul timpului sa o schimb (sa pun mai putina afumatura, mai multa varza, mai multa apa, mai putin sau chiar deloc rantas) ca sa o fac mai light dar adevarul e ca nici una nu s-a comparat cu adevaratul lucicos, erau doar niste banale ciorbe de varza.

Sfat: folositi coaste adevarate, afumate natural cu fum.

Ingrediente

1 kg coaste de porc afumate
1 varza mica (cca 650 gr)
2 cepe
1 morcov
1/2 ardei gras rosu
2 rosii din conserva (sau 150 ml bulion de casa)
cimbru uscat
1 lingura cu varf faina alba
2 linguri ulei
3-4 fire marar
sare, piper negru

Portii: 8

  1. Se taie coastele intre oase si se pun intr-o oala incapatoare. Se pun la foc mic, sa-si lasa grasimea si sa se rumeneasca incet. Din cand in cand, amestecati sa se rumeneasca coastele pe toate partile. Dureaza cca 15 minute, pana atunci pregatiti legumele.
  2. Cepele si ardeiul se toaca marunt. Morcovul se da pe razatoare. Se adauga aceste legume peste coaste, se amesteca si se lasa sa se inmoaie un pic ceapa (cca 3 minute).
  3. Se adauga 2.5 l apa si se fierbe cu capacul un pic intredeschis timp de 1 ora, la foc mediu spre mic (supa sa fiarba doar usor, altfel va scadea prea repede si mult). Dupa acest timp verificati coastele, ele trebuie sa fie fierte, sa intre usor furculita in ele.
  4. Varza se curata de frunzele exterioare si se taie cotorul. Se taie in doua. Se pune fiecare jumatate cu taietura in jos si se taie felii de 1.5 cm. Apoi se intoarce la 90 de grade si se taie perpendicular, tot felii de 1.5 cm. Practic asa taiati varza patratele. Presarati sare si piper negru macinat din belsug peste varza si framantati-o un pic, pana simtit ca se desface si se inmoaie un pic (daca varza e tanara nu e nevoie sa o framantati prea mult).
  5. Adaugati rosiile strivite cu furculita impreuna cu putin sos de pe ele.
  6. Puneti varza peste costite si amestecati sa se aseze bine in oala. Acum vi se va parea ca e cam deasa supa, dar e ok asa, varza se va inmuia si la final va fi cum trebuie.
  7. Asezati deasupra fire de cimbru uscat din belsug. De pe cateva fire luati frunzele si le presarati in supa.
  8. Fierbeti cu capac inca 30 minute, la foc mic. Gustati apoi supa. Daca trebuie, adaugati sare dupa gust. De asemenea verificati sa fie fiarta varza. Scoateti firele de cimbru.
  9. Intr-o tigaie larga adaugati uleiul si-l incingeti bine. Adaugati faina si amestecati doar pana se absoarbe in ulei si arata ca o pasta. Stingeti cu 3-4 polonice de supa fierbinte, astfel incat sa obtineti un rantas care curge usor.
  10. Turnati rantasul in supa, amestecati si lasati sa fiarba cu capac inca 5 minute. Adaugati mararul tocat si stingeti focul. Lasati sa stea jumatate de ora inainte de servire.

 

Coastele se rumenesc

Calim legumele

Se adauga 2 l apa

Dupa 1 ora de fiert

Adaugam rosiile, varza patratele si cimbru din belsug

Dupa alte 30 minute de fiert

Dupa ce am adaugat rantasul

Lucicos

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...