Mascarpone preparata in casa

Retete cu branza Retete lact-ovo-vegetariene Retete simple

Ce? Branza italiana fina, preparata din smantana dulce grasa. Este ingredientul de baza pentru Tiramisu, creme pentru deserturi (vezi clatitele cu cacao), sosuri pentru paste.

De ce? Pentru ca se face usor, gustul este identic cu a celei cumparate si pentru ca iese mai ieftina. Cea cumparata costa in jur de 15 lei /250 gr. Cea preparata in casa va iese la 8 lei / 300 gr. Mult mai accesibila, nu-i asa?

Cum? Foarte simplu, doar urmezi reteta de mai jos

Ingrediente

500 ml smantana dulce pentru frisca (poate fi pasteurizata, dar nu UHT - ultrapasteurizata)
1 lingura suc de lamaie

  1. Se pune smantana intr-o craticioara si se incalzeste la foc mic pana la 88C (daca nu aveti termometru sa verificati temperatura: cand incepe sa faca cateva bule mici pe margine e suficient, nu incalziti mai tare) Amestecati non-stop in smantana ca sa nu se prinda de fund. Acest pas dureaza in jur de 10 minute.
  2. Adaugati sucul de lamaie si tot la foc mic, amestecand non-stop, fierbeti timp de 5 minute (tot la 88C sa ramana smantana). In acest stadiu, veti simti cum smantana s-a ingrosat, a devenit de o consistenta asemanatoare cremei de vanilie.
  3. Lasati smantana sa se raceasca complet.
  4. Turnati smantana intr-o sita pusa deasupra unui vas. In sita asezati 3 straturi de tifon. Ridicati marginile tifonului, dar nu strangeti branza. Puneti-o la frigider pentru 12 ore.
  5. Dupa 12 ore, branza e solidificata destul, iar in vasul de sub sita veti vedea cam 2 linguri de zer. Mutati branza intr-un vas cu capac. Se poate folosi imediat sau pastra la frigider 1 saptamana.

Frisca fiarta cu suc de lamaie

In tifon, dupa 12 ore

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...