Minestrone
Retete din Italia Retete cu legume Retete de post Retete ieftine Retete de supe si ciorbe
Este o reteta de supa de legume traditionala din Italia. Si cum e facuta de matusa din Italia, nu se putea sa nu puna putin parmezan deasupra si niste paste :p Desi o putem numi supa de legume, in acceptiunea romaneasca e mai mult o tocanita cu legume deoarece iese mult mai groasa decat orice supa de la noi.
Puteti adauga si alte legume in plus fata de cele pe care le-am pus eu: praz, varza, spanac, pastai etc.
Ingrediente
2 linguri ulei masline
60 gr bacon (se omite pt. varianta de post)
1 ceapa
1 morcov mediu
1 bucata radacina telina (50gr)
1 bucata gulie (150gr)
2 catei usturoi
250 ml passata
70 gr paste scurte (fusilli)
1 dovlecel mic (200gr)
100 gr mazare
250 gr cartofi
1/2 ardei gras
150 gr fasole din conserva
1 fir telina (frunze)
1 fir rozmarin
1 fir cimbru
5 fire patrunjel
5 frunze busuioc
1/2 lingurita piper
1 lingurita sare
Portii: 5-6
- In uleiul incins caliti baconul taiat cuburi marunte, pana devine usor crocant.
- Adaugati morcovul, telina radacina, gulia si ceapa toate taiate cubulete mici. Lasati la calit, amestecand din cand in cand, cca 10 minute.
- Adaugati usturoiul strivit si mai caliti 1 minut.
- Stingeti cu passata si 4 cani de apa. Adaugati sare, piperul, si verdeturile intregi (cimbru, rozmarin si telina). Lasati sa fiarba cca 10 minute.
- Adaugati mazarea, dovlecelul (cu coaja) taiat felii si apoi fiecare felie in patru, fasolea scursa de apa, ardeiul taiat marunt, pastele si cartofii cuburi mai mici.
* optional, acum puteti adauga si cateva buchetele de conopida - Lasati sa fiarba inca 30 minute pe foc mediu. Scoateti si aruncati verdeturile intregi. Dregeti de sare.
- Adaugati busuiocul si patrunjelul tocat marunt si stingeti focul.
- Serviti cu parmezan presarat deasupra si paine ciabatta.
Calim baconul
Legumele cuburi
Fierbem cu sos de rosii si apa
Restul legumelor
Continuam sa fierbem