Muffins de ciocolata cu inima moale
Retete desert Retete din Franta Retete pentru Valentine's Day si Dragobete
E ca si cand ai manca inima ciocolatei. Exteriorul e usor, ca un mousse, iar interiorul e moale ca o lava care curge afara cand taiati muffinsul. Se pot prepara cu sau fara "inimi" aromate.
Retete apartine patiserului francez Pierre Herme care dealtfel a dezvoltat si tehnica inimilor aromate prin congelarea sosurilor. Eu pana acum am incercat doua feluri de umpluturi (cu ceai verde si cu zmeura) dar imi sta gandul la una cu sos de alune de padure si alta cu sos de portocale. Suna bine nu-i asa?
Ingrediente
Aluat
100 gr ciocolata amaruie (70% cacao)
125 gr unt la temperatura camerei (unt 82% grasime)
80-100 gr zahar (depinde cat de dulci le vreti)
2 oua
30 gr faina
1 lingura rom (optional)
Inimi aromate
- 100 gr ciocolata alba
30 ml frisca nebatuta
1/4 lingurita pudra ceai verde (matcha) - 50 gr ciocolata
250 gr zmeura
putin zahar
Bucati: 5 muffins; "inimile" ies mai multe, dar pot fi pastrate in congelator cateva luni
- Topim ciocolata pe abur.
- Frecam untul cu zaharul pana se face spuma.
- Adaugam ciocolata peste untul frecat si omogenizam.
- Adaugam apoi ouale, pe rand si amestecam dupa fiecare. Adaugam romul.
- La sfarsit adaugam faina si omogenizam bine. Aluatul e gata.
- Pentru inimi aromate, topim ciocolata alba pe abur si cand e topita adaugam frisca si putin ceai verde sa se coloreze frumos. La celelalte am pus zmeura (congelata) pe foc cu putin zahar dupa gust si am dau un clocot pana s-a topit zaharul, apoi am luat de pe foc si am adaugat ciocolata topita pe abur.
- Aluatul de inimi le-am pus in pungi pentru cuburi de gheata folosind o palnie si apoi le-am dat la congelator pana s-au intarit. Se pot pastra luni intregi la congelator, nu trebuie folosite imediat.
* daca doriti sa prepararti muffins simple, fara aroma in centru, sariti pasii 6 si 7; muffinsurile vor avea mijlocul moale si fara aceste inimi aromate - Am pregatit formele de aluminiu ( de diametru 8.5 cm) ungandu-le cu unt. Pe cateva am presarat cacao sa vad diferenta, dar la sfarsit briosele au iesit usor din toate formele, deci puteti doar sa le ungeti cu unt.
- Punem aluatul in poche-ul de patiserie.
- Umplem 1/3 din forma cu aluat. Daca doriti, asezati in centru o "inima" congelata. Acoperiti cu aluat, astfel incat sa umpleti doar 3/4 din forma.
- Am dat la cuptor la 170 pentru 9-10 minute. Muffinsurile sunt coapte cand marginea e crescuta, iar in centru se vede un cerc inca umed si necopt (vezi poza numarul 9). Atunci trebuie scoase din cuptor, altfel, daca le coaceti mai mult, nu vor mai avea mijloc moale.
* timpul de coacere este pentru formele de 8.5 cm; daca folositi forme mai mici timpul va fi si el mai mic; se pot folosi forme de aluminiu sau silicon - Se rastoarna pe o farfurie si se servesc, presarate eventual cu putin zahar pudra.
* se pot servi si reci dar nu vor mai avea mijlocul moale care sa curga afara, acesta va fi doar cremos
Inimile colorate congelate
Topim ciocolata pe abur
Frecam untul cu zahar
Adaugam ciocolata peste unt
Adaugam ouale pe rand
Adaugam faina
Punem aluat in forme si apoi inimile
Umplem formele unse cu unt cu aluat
Muffins coapte
Muffins de ciocolata cu inima moale (in varianta simpla, fara inima aromata)
Muffins de la MariAna
Comentarii (39)
Ultimele comentarii
Mariana acum 11 ani - 18 August 2013 21:39
arata super si eu vreau sa fac spunemi te rog unde gases pudra de menta ca ma-m uitat a-n magazine si nu a-m gasit eu sant a-n belgia se gaseste si aicea?Ioana acum 11 ani - 24 August 2013 12:42
pudra de ceai verde adica? nu e pudra de menta in aceasta reteta.olga acum 11 ani - 2 Noiembrie 2013 17:28
Draga Ioana,Am tot cautat ceai matcha, am comandat pe internet, ieri l-am primit; si acum o intrebare de novice: ceaiul are gust de orz verde? Sau am primit altceva?
Multumesc frumos.
Ioana acum 11 ani - 4 Noiembrie 2013 08:15
cred ca ai primit produsul corect :) matcha are gust intens de ceai verde, parca e de pamant...carp maricela acum 10 ani - 28 Ianuarie 2014 16:53
=P~ :p ea e cea mai buna prajitura .Veronica R acum 10 ani - 13 Noiembrie 2014 15:16
De foarte mult timp am vrut sa incerc reteta, iar azi mi-am facut, in sfarsit, curaj. Dar ceva nu a mers bine si, in ciuda faptului ca am folosit cantarul, rezultatul final a fost dezastruos: au iesit foarte uleioase.Nu stiu ce am gresit si ce sa schimb, sa iasa bine...
Poate fi o problema faptul ca am adaugat o lingurita de lapte in ciocolata topita (pt aluat)? :(
Ioana acum 10 ani - 13 Noiembrie 2014 15:21
ai folosit ciocolata neagra, minim 70% cacao? de ce ai pus lapte in ea?din descriere, pare ca ti s-a separat untul, ca si cum s-ar "taia". eu am patit asta cand am topit untul cu ciocolata impreuna direct pe foc si focul a fost prea mare, dar aici nu e cazul, untul nu se incalzeste.
Veronica R acum 10 ani - 13 Noiembrie 2014 16:41
Am pus lapte in ea din obisnuinta.Pare foarte logic si foarte probabil ce mi-ai spus. Da, chiar se poate sa mi se fi "taiat".
Am sa le refac in weekend. Si-am sa incerc sa le fac cat mai bine, cat mai "dupa reteta" ;)
Multumesc :)
Ioana acum 9 ani - 20 Aprilie 2015 22:57
Ioana,am facut astazi reteta ta de muffins. Formele mele de briose sunt de 7 cm diametru si le-am tinut in cuptor 9 minute, asa ca interiorul nu a fost atat de moale incat sa curga. Totusi, nu m-am asteptat sa fie atat de delicate si gustoase. S-au â€topit†in cateva minutele... :)) Data viitoare o sa cumpar forme mai mari, cred ca este esential pentru ca sa iasa asa ca si ale tale. Multumesc de retetele pe care le postezi, esti sursa mea de inspiratie !
Cu drag, Ioana.
Ioana acum 9 ani - 21 Aprilie 2015 07:46
Ioana, nu cumpara forme mai mari, doar redu timpul de coacere. urmareste-le pe geam dupa 5 minute si cand vezi doar un cerculet nefacut in centru le poti scoate.Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email