Muschi de vita cu piper si sos bordelaise

Retete din Franta Retete de mancaruri cu carne Retete de Craciun Retete rapide Retete de Sosuri si Salsa Retete cu carne de vitel sau vita

Reteta Muschi de vita cu piper si sos bordelaise

Haideti sa punem la treaba demi-glace-ul la care am lucrat asa mult ;) Muschiuletul de vita l-am facut simplu, in tigaie, aromat doar cu piper negru din belsug si rozmarin. La servire l-am stropit cu sos bordelaise, un sos brun bogat, cu aroma intensa, preparat din vin rosu, demi-glace si unt. Per total am obtinut o mancare eleganta, demna de un restaurant bun. Desigur, totul a fost acompaniat de vinul pe care l-am folosit la prepararea sosului.

Ingrediente

800 muschi vita
2 linguri piper negru boabe
sare de mare
2 fire rozmarin

Sos bordelaise

1/2 cana vin rosu sec (Pinot Noir, Merlot)
1 fir cimbru
1 foaie dafin
1 lingura ceapa rosie tocata
1/2 lingurita piper negru boabe
3 linguri cu varf demi-glace
1 lingurita rasa amidon (sau faina)
2 linguri unt rece (80% grasime)

Portii: 4
Timp de preparare: 40 minute

  1. Intr-un mojar se striveste piperul negru cu sarea de mare. Se adauga rozmarinul tocat marunt. Se imprastie acest amestec pe masa de lucru.
  2. Se taie muschiul de vita felii de 3 cm grosime. Se trec feliile prin condimentele de pe masa.
  3. Se incing 3 linguri de ulei intr-o tigaie. Se adauga feliile de vita (cate 2-3 o data, nu le inghesuiti in tigaie). Se prajesc pe prima parte 4 minute, apoi se intorc si se se prajesc 3 minute si pe a doua parte (carnea va fi mediu facuta, adica ramane roz in centru; adaptati acest timp daca doriti carnea in sange (2.5 minute/parte) sau bine facuta (5 minute/parte) ).
    * prajiti toata carnea
  4. Se scoate carnea pe o farfurie si se acopera cu folie de aluminiu pana e gata sosul.
  5. Se pune vinul, ceapa, cimbrul, dafinul si piperul boabe intr-o craticioara la fiert. Se fierbe la foc mediu pana vinul scade aproape de tot (raman cam 2 linguri).
  6. Se adauga demi-glace si amidonul/faina dizolvata intr-o lingura de apa si se amesteca pana se dizolva complet si sosul ajunge la fierbere. Se fierbe 2 minute din acel moment.
    * cu o lingurita de amidon/faina sosul iese doar siropos, daca il doriti mai gros mai adaugati amidon/faina
  7. Se strecoara sosul si se pune pe foc mic. Se adauga in sos untul taiat cubulete, pe rand, fiecare transa adaugandu-se cand transa anterioara e dizolvata complet.
  8. Se gusta sosul de sare si se adauga daca e cazul.
  9. Se serveste muschiul cu piure de cartofi si stropit cu sosul bordelaise.

Amestecul de condimente pe masa de lucru

Amestecul de condimente pe masa de lucru

Feliile de carne date prin condimente

Feliile de carne date prin condimente

Prajim carnea

Prajim carnea

Vinul cu arome

Vinul cu arome

Vinul redus

Vinul redus

Sos bordelaise

Sos bordelaise

Muschi de vita cu piper si sos bordelaise

Muschi de vita cu piper si sos bordelaise

Comentarii (8)

 

Simona  acum 12 ani - 16 Decembrie 2011 15:43  

Aoleu, nu mai stiu la ce sa ma uit : la feliile imbietoare de muschi ,sau la vinul ala cu mirodenii ( =P~ parca-mi si miroase)...
 

stefania  acum 12 ani - 30 Aprilie 2012 16:40  

:p =P~ ;) ;) ;) ;) ;) ;) :) bun bun !!!!
 

praslea cel voinic  acum 11 ani - 10 Ianuarie 2013 13:24  

daca nu pun vin ii schimba mult gustul ? numai beau de 1 an de zile si nici nu vreau sa mai vad alcool nici in poze
 

Ioana  acum 11 ani - 10 Ianuarie 2013 13:29  

ii schimba gustul tare. vinul e ingredientul principal intr-un sos bordelaise. sosul e de fapt o reductie de vin cu reductie de supa de vita. alcool nu o sa mai gasesti prin sos dupa ce-l fierbi asa mult. dar daca ai si alte motive sa nu folosesti bauturi alcoolice, poti incerca o varianta cu putin otet balsamic, cum am facut aici: [link]
 

Vlad  acum 11 ani - 9 Octombrie 2013 17:20  

Cu ce ai reusit sa pui pierul asa frumos in cerc ?
 

Ioana  acum 11 ani - 9 Octombrie 2013 17:47  

cu un inel de patiserie: [link]
 

Oana  acum 5 ani - 11 Septembrie 2019 23:24  

Buna! Pare delicioasa reteta si as dori sa o incerc. De poate folosi si altceva pe post de garnitura? Ce s-ar potrivi cel mai bine?
Felicitari pentru site!!
 

Ioana  acum 5 ani - 12 Septembrie 2019 09:27  

un piure de conopida de exemplu: [link] sau spanac sotat in unt, aceste medalioane [link] sau cartofi Dauphinoise: [link]
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...