Muschiulet de porc cu piure de mazare si rozete de cartofi
Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de porc Retete de Craciun
Inca o "farfurie completa" care sa va inspire in crearea meniului de sarbatori.
Ingrediente
1 muschiulet de porc
2 linguri ulei
sare, piper negru macinat
Piure de mazare
200 gr mazare congelata
1 ceapa mica
1 cartof mai mic
250 ml supa de pui
3-4 frunze menta
1 lingura rasa parmezan razuit
1 lingura ulei
sare, piper negru
Rozete de cartofi
1 kg cartofi fainosi
50 ml lapte fierbinte
70 gr unt
3 linguri cu varf parmezan razuit
1 ou
sare, piper negru
1 lingurita boia dulce
1 lingura ulei
Portii: 4
- Muschiuletul de porc se scoate din frigider cu 1 ora inainte de a-l prepara. Se presara sare si piper negru macinat pe masa de lucru. Se ruleaza muschiuletul prin condimente. Se lasa sa stea pana sunt gata restul componentelor.
- Pentru piureul de mazare: se caleste ceapa toacat in ulei pana se inmoaie bine. Se adauga mazarea, cartoful taiat cubulete mici si supa de pui. Se condimenteaza cu sare si piper negru si se fierbe cu capac pana cartoful e bine fiert (verificati sa fie si mazarea fiarta).
- Se strecoara mazarea si se retine supa. Se mixeaza in blender sau cu blenderul vertical mazarea in care am pus frunzele de menta. In timp ce mixati se adauga treptat supa pana piureul ajunge la consistenta dorita (un piure moale si pufos; eu am pus toata supa).
- Se trece piureul de mazare printr-o sita deasa, ca sa fie fin. Se adauga parmezanul si se amesteca pana se topeste. Se pastreaza piureul la cald (dar poate fi si reincalzit in caz ca se raceste de tot).
- Pentru rozetele de cartofi: se curata cartofii de coaja. Se acopera cu apa si sare si se fierb pana furculita intra usor in ei. Se scurg si se paseaza printr-o presa de cartofi. Indiferent ce instrument folositi pentru pasatul cartofilor, piureul trebuie sa fie foarte fin, fara bucati mari prin el, pentru a fi spritat frumos. Se adauga laptele, untul si parmezanul si se amesteca cu furculita pana acestea se topesc. Se condimenteaza piureul cu sare si piper dupa gust.
- Se bate oul si se adauga in cartofi. Se amesteca bine.
- Se pune piureul de cartofi intr-un spritz de patiserie (cu varf simplu de 1.5 cm cum am folosit eu sau cu alt varf daca vreti sa aiba modele). Se spritzeaza piureul in tava acoperita cu hartie de copt sub forma de movilite. Se ung rozetele cu putin ulei.
- Se coc rozetele de cartofi la 200C pentru 30 minute.
- Se scot rozetele din cuptor si se ung cu boia amestecata cu ulei.
- Muschiuletul de porc (introduceti varful subtire dedesubt sa aveti grosime egala) se prajeste intr-o tigaie larga in care am incins bine uleiul. Se prajeste cate 2 minute pe fiecare parte si inca 30 secunde pe partile laterale. Se muta apoi muschiuletul intr-o tava care merge la cuptor si se coace 10 minute la 220C.
- Se scoate muschiuletul pe folie de aluminiu, se acopera cu ea si se lasa sa stea 10 minute, dupa care se poate felia.
- Pe farfurii se aseaza piure de mazare, langa el felii de muschiulet (presarate cu putina sare mare si piper negru) si alaturi se pun 2 rozete de cartofi.
Mazare congelata
Trecem piureul de mazare prin sita
Rozete de cartofi inainte de a fi coapte
Muschiuletul la prajit