Buturuga de Craciun

Retete desert Retete de Craciun

Reteta Buturuga de Craciun

Cum stati cu pregatirile? Merge treaba?

Cu aceasta buturuga traditionala de Craciun, va las sa va odihniti cateva zile (da, doar cateva zile, fiindca ideile nu-mi dau pace). Sa petreceti bine, cu mancaruri alese si intr-o companie placuta. Sarbatori Fericite!!!

Ingrediente

Blat

3 oua
3 galbenusuri
170 gr zahar
85 gr faina
20 gr cacao
40 gr unt
65 ml lapte

2 lingurite zahar pudra (pentru prosop)

Crema

200 gr mascarpone
80 gr piure castane (cu rom)
2-3 linguri lapte
2 linguri zahar pudra
1 lingurita rasa cacao

Crema pentru glazurare

1 ou
1 galbenus
150 gr zahar
65 ml apa
200 gr unt
85 gr cicolata neagra (70% cacao)
1 lingurita rasa cafea instant

  1. Blatul: se topeste untul cu laptele; luati de pe foc; se amesteca faina cu cacaoa.
  2. Se freaca cu mixerul ouale, galbenusurile si zaharul  (cam 10 minute) pana obtineti o crema galben-pal, groasa care curge incet de pe tel.
  3. Se toarna 1/3 din lapte pe margiea vasului si se cerne 1/3 din faina peste crema de oua. Se amesteca usor cu telul. Se repeta cu cate 1/3 lapte si 1/3 faina, amestecandu-se usor dupa fiecare adaugare.
  4. Se toarna compozita intr-o tava de 33 x 37 cm (poate fi si usor mai mare; o tapetati cu foaie de copt) si se niveleaza cu dosul unei linguri.
  5. Se coace foaia la 180C timp de 5 minute, apoi la 160C inca 7 minute (verificati blatul astfel: apasati cu degetul deasupra si daca nu se lipeste aluat de deget e ok).
  6. Pregatiti un prosop de bumbac pe care presarati zahar pudra in strat subtire. Rasturnati foaia coapta pe prosop. Dezlipiti usor foaia de copt.
  7. Rulati incet foaia cu prosopul inauntru. Lasati asa sa se raceasca complet (cam 1 ora).
  8. In acest timp pregatiti crema: amestecati toate ingredientele. Adaugati zaharul treptat si gustati crema, fiindca cantitatea depinde destul de mult de cat de indulcit e piureul vostru (eu am folosit piure unguresc cu rom cu continut de zahar de 27%).
  9. Cand blatul e rece desfaceti-l usor din prosop. Daca prosopul s-a lipit un pic de blat nu e bai, trageti usor de el, se va dezlipi.
  10. Ungeti blatul cu un strat uniform de crema si rulati-l la loc. Infasurati-l in folie de plastic si dati-l la frigider macar 2 ore, sa se raceasca bine si sa poata fi feliat usor.
  11. Glazura: se bate cu mixerul oul, galbenusul si 25 gr zahar (cam 10 minute) pana obtineti o crema galben-pal, care curge incet de pe tel.
  12. In acest timp puneti la fiert restul de zahar (125 gr) si apa. Fierbeti 4 minute de cand incepe sa clocoteasca si sa faca spuma alba desupra.
  13. Cu mixerul mergand incepeti sa turnati siropul fierbinte peste crema de oua, in fir subtire. Turnati-l pe marginea vasului. Dupa ce ati terminat siropul, continuati sa bateti crema pana bolul nu-l mai simtit deloc cald (cam 15 minute).
  14. Topiti ciocolata pe abur.
  15. Lasati mixerul sa mearga si incepeti sa adaugati untul, cate o lingura pe rand, mixand bine dupa fiecare adaos. Repetati pana terminati untul.
  16. Adaugati ciocolata topita si cafeaua dizolvata intr-o lingurita de apa. Mixati la viteza mare inca 1 minut pentru o buna omogenizare. Va rezulta o crema groasa, spumoasa si fina. Dati bolul cu crema la frigider pentru 30 minute.
    * va rezulta mai multa crema decat aveti nevoie pentru buturuga
  17. Scoateti rulada din frigider. Taiati prima data marginile inestetice. Taiati apoi 2 felii (prima pe diagonala, a doua perpendicular). Puneti rulada si feliile pe platoul de servire. Feliile le montati in lateral asa cum se vede in poza 10.
  18. Intindeti glazura peste buturuga in strat subtire (cam 3 mm). Cu dintii unei furculite trasati dungi usor tremurate pentru crea textura scoartei de copac.
  19. Decorati buturuga cu flori de martipan (reni, mosi, saniute etc), presarati fulgi de cocos pe platou pentru a da impresia de zapada. Pudrati buturuga cu putin zahar pudra deasupra ca sa para ninsa (doar inainte de servire) si putina cacao amestecata cu zahar pudra pe platou.
  20. Se pastreaza la rece pana la servire. Se scoate cu macar jumatate de ora inainte.

Crema de oua

Crema de oua

Cernem faina cu cacao in trei transe

Cernem faina cu cacao in trei transe

Compozitia pentru blat

Compozitia pentru blat

Blatul copt

Blatul copt

Blatul rasturnat pe prosop

Blatul rasturnat pe prosop

Blatul rulat

Blatul rulat

Blatul uns cu crema

Blatul uns cu crema

Rulada la rece

Rulada la rece

Crema de unt cu ciocolata

Crema de unt cu ciocolata

Buturuga montata

Buturuga montata

Buturuga glazurata

Buturuga glazurata

Comentarii (23)

 

Ultimele comentarii

MariAna  acum 10 ani - 27 Decembrie 2013 09:55  

Multumim pentru tot anul acesta plin de retete extraordinare. Sa ai parte de sarbatori cu liniste si un sfarsit de an frumos. La multi ani, tie si celor dragi!
 

katty  acum 10 ani - 29 Decembrie 2013 17:40  

nu ai folosit nici praf de copt ,nici bicarbonat de amoniu sau de sodiu si totusi acrescut .Sau ai uitat sa scrii ? te rog raspunde-mi cat poti de repede daca se poate pt ca vreau sa o fac pt revelion . MULTUMESC
 

Adina  acum 10 ani - 30 Decembrie 2013 14:03  

La mine a fost un dezastru!!! :( S-a rupt blatul la rulare si crema a fost prea moale. Pana sa bag blatul la frigider, in folie era deja toata crema pe-afara!
 

Tinea Mirela  acum 10 ani - 31 Decembrie 2013 15:22  

Foarte reușit desert. Cea mai fina crema (glazura) pe care am facut-o. Sper sa impresioneze astăzi la petrecere
:p
 

Mimmi  acum 10 ani - 2 Ianuarie 2014 12:56  

La multi ani !
 

Marcelina Paunescu  acum 10 ani - 3 Ianuarie 2014 11:36  

Chiar astazi o voi face pt week-end. E cam mult de lucru de aceea o pregatesc de vineri. Am o intrebare. Pentru ca zaharul alb nu e deloc sanatos, as putea folosi zahar brun?
 

Ioana  acum 10 ani - 3 Ianuarie 2014 11:43  

sigur ca da. daca e grosier zaharul brun, macina-l in masina de cafea scurt sa fie fin, astfel se vor bate mai usor galbenusurile cu zahar.
 

Marcelina Paunescu  acum 10 ani - 3 Ianuarie 2014 14:05  

Multumesc frumos Ioana...si pentru promptitudine...un an nou cu bucurie si multe idei savuroase :)
 

Marcelina Paunescu  acum 10 ani - 3 Ianuarie 2014 21:50  

Mi-a iesit excelenta! Am facut-o pt maine, iar sotul meu nu s-a abtinut sa manance o bucata zdravana inca de azi :)
 

Ioana  acum 10 ani - 4 Ianuarie 2014 11:40  

ma bucur! pofta sa aveti!
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...