Omleta cu cartofi dulci

Retete pentru Mic Dejun Retete cu ou Retete fara gluten Retete lact-ovo-vegetariene

La micul dejun sau la pranz, omleta aceasta este satioasa si se prepara rapid daca aveti cartofii gata copti. Este la fel de buna daca o preparati la cuptor (ca o frittata) sau pe plita (vezi nota finala).

In acest moment noi suntem izolati complet in casa, cu suficiente provizii pentru cateva saptamani. O sa iesim rar, doar cand o sa avem nevoie de produse proaspete (lapte, iaurt, oua etc). In rest ne straduim sa ne urmam programul obisnuit. Dimineata mai bine de o ora de fitness, ca sa ne tinem spiritul si corpul in forma. Apoi ne apucam de lucru, ne-am mutat biroul in livingul de acasa. Munca ne distrage o vreme de la stirile si gandurile neproductive. Mancarea o pregatesc exclusiv in casa, cu ce avem la dispozitie. Seara o scurta informare despre situatia de "afara" si apoi putin Netflix sau o carte pe Kindle.
Ce nu facem: nu citim obsesiv stiri sau Facebook si nu iesim la plimbare. Incercam sa ramanem sanatosi la minte si sa ne adaptam acestei situatii. Acum o saptamana share-uisem pe FB o postare a unei venerabile doamne de 103 ani, care spunea ca pentru o viata calitativa e bine sa faci mai mult ce trebuie, decat ce vrei. Nu a avut succes si inteleg de ce, e nevoie de multa disciplina pentru asta, dar acum chiar e unul din acele momente cand e vital sa faci ce TREBUIE. #staiacasa
Va las aici si un articol care mi-a placut, cu sfaturi de bun simt pentru aceasta perioada.

Ingrediente

Omleta (ingrediente pt o omleta de 26 cm)

6 oua
2 linguri ulei
1 lingura cu varf branza moale (ricotta, branza de capra, brie)
sare, piper negru

Cartofi dulci copti (ingrediente pt 3 omlete)

4 cartofi dulci
3 fire ceapa verde
1 lingura ulei
sare, piper negru

  1. Pregatiti prima data cartofii dulci. Se curata cu aparatul de curatat legume si apoi se taie rondele groase de un deget. Se presara cu sare si piper negru si apoi se adauga uleiul. Se amesteca.
  2. Se pun cartofii intr-o tava termorezistenta in care sa incapa unii langa altii, putand fi usor suprapusi. Se coc la 180C timp de 45 minute. Dupa acest timp se verifica unul sa fie complet facut, adica cremos in interior.
  3. Se scoate tava din cuptor si se adauga ceapa verde taiata rondele. Se amesteca.
    * cartofii se pot pregati astfel si cu 1-2 zile inainte; se vor pastra la frigider pana e nevoie de ei; din aceasta cantitate de cartofi dulci copti veti putea face 3 omlete mari (din 6 ou fiecare).
  4. Cand doriti sa preparati omleta, puneti uleiul intr-o tigaie de aprox 26 cm. Asezati pe fundul ei rondele de cartofi dulci (1/3 din cartofii dulci copti mai sus). Aveti grija sa luati si ceapa verde. Incingeti usor tigaia cu cartofi, pe foc mic.
  5. Pana se incinge tigaia, bateti bine 6 oua cu sare si piper negru. Cand uleiul din tigaie sfaraie turnati ouale. Aseteptati cateva secunde sa vedeti ca omleta se incheaga pe margini si imediat mutati tigaia in cuptor la 190C timp de 10-13 minute (verificati dupa 10 minute sa fie inchegata deasupra).
  6. Rasturnati omleta pe o farfurie larga. Decorati cu bucatele de branza moale, putina ceapa verde de pe cartofii copti, rasniti piper negru, presarati fulgi de chili daca doriti sa fie putin picanta si picurati 2 lingurite ulei masline deasupra. E buna calda sau la temperatura camerei.

    Nota: Aceasta reteta se poate face si sub forma de omleta normala, pe plita. Se bat ouale si se prajeste omleta in uleiul incins pana e cam 80% facuta. Abia atunci se adauga cartofii dulci copti cu ceapa verde (ii taiati in bucatele mai mici de data asta, nu lasati rondelele intregi) si se amesteca pe final ca sa se prinda cartofii de omleta.Langa asezati putina branza moale sau puteti rade parmezan.

Cartofii copti

Felie

Biroul / gymul de acasa

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...