Orez cu ananas
Retete garnituri Retete cu orez Retete lact-ovo-vegetariene
Orez parfumat. Exotic. Fantastic alaturi de creveti, piept de pui/curcan sau un file de peste alb pe gratar.
Ingrediente
1 cana orez basmati (200 gr)
1 1/4 cana apa (300 ml)
200 gr ananas taiat cuburi mai mici (cam 1/4 dintr-un ananas mare)
1 lingura generoasa de unt (cca 30 gr)
1 lingurita coriandru boabe
1 lingurita ghimbir razuit
3 catei usturoi
patrunjel, ceapa mica (chives)
sare, piper negru
Portii: 2-3
- Pentru aceasta reteta alegeti un ananas usor copt, sa fie aromat si usor dulceag. Vedeti aici cum alegeti ananasul.
- Orezul se spala in mai multe ape pana ramane apa curata pe el, adica nu mai e laptoasa. Se acopera apoi cu apa rece si se lasa 30 minute.
- Se pune 300 ml apa la fiert cu 1/2 lingurita sare. Cand apa fierbe se adauga orezul bine scurs. Se aduce iar la fierbere, se da focul la mic, se acopera cu capac si se lasa la fiert timp de 5 minute (daca nu ati avut timp sa-l inmuiati 30 minute la pasul 2, atunci cresteti timpul de fierbere cu 2 minute).
- Se ridica capacul, se aseaza un prosop pe oala (veti vedea ca nu mai este apa pe orez), apoi se pune la loc capacul. Se stinge focul si se lasa orezul sa se faca in abur timp de 15 minute. In acest timp nu ridicati capacul!
* in aceasta reteta puteti folosi orez basmati fiert, ramas din ziua anterioara - Intr-o tigaie mica prajiti boabele de coriandrul cateva minute pana incep sa miroasa frumos. Striviti coriandrul intr-un mojar pana devine pudra.
- Intr-o tigaie larga topiti untul la foc mic si adaugati pasta de ghimbir si usturoiul strivit. Sotati 1 minut, pana simtit ca vine miros din tigaie. Adaugati pudra de coriandru si sotati inca 1 minut.
- Adaugati cubuletele de ananas si sotati 2-3 minute, doar pana se incalzesc cuburile.
- Adaugati orezul, inca putina sare si macinati piper negru. Sotati totul, amestecand des, inca 3 minute.
- Adaugati patrunjel si ceapa verde mica tocate.