Orez cu dovlecei
Retete garnituri Retete cu legume Retete cu orez Retete fara gluten Retete lact-ovo-vegetariene
Inca o reteta care porneste de la doua ingrediente simple si neutre la gust: orezul si dovlecelul. Seamana putin cu un risotto din cauza ca am folosit orez cu bob rotund, care e mai carnos si mai dulceag. El da senzatia de cremos. Am adaugat cateva arome italiene si asa simplu am obtinut o garnitura delicata pentru un file de peste alb.
Ingrediente
1 dovlecel mic (cca 250 gr)
100 gr orez cu bob rotund
10 gr parmezan
15 gr unt
5 frunze mari busuioc
putina coaja de lamaie
sare, piper negru
Portii: 3
Calorii: 189 cal / portie
- Se taie dovlecelul bastonase dar nu foarte mici, ca sa nu se rupa dupa coacere. Se presara cu sare si se lasa la scurs 15-30 minute, pe servetele de hartie. Dupa acest timp se absorb bine de apa lasata.
- Se pun dovleceii intr-un vas termorezistent, in care sa incapa pe un singur strat. Se presara cu piper negru.
- Se coc la 220C (cu program de rumenire daca aveti) timp de 30 minute, amestecand o data in ei la jumatatea timpului.
- Cat se fac dovleceii se fierbe orezul. Se spala in cateva ape pana apa ramane curata pe el, nu mai e laptoasa.
- Se pune multa apa la fiert si sare. Cand clocoteste se adauga orezul si se lasa sa fiarba la foc mediu doar 2 minute. Apoi se da focul la mic, apa sa nu bolboroseasca decat usor acum. Se lasa asa pana bobul e facut dar inca se simte usor tare in centru. Acest timp depinde de orezul folosit de voi. Va trebuie sa-l verificati periodic. Nu va luati de data asta dupa timpul de fierbere dat pe pachet. Cand bobul e moale dar parca mai trebuie un pic, opriti focul si mai lasati orezul in apa cam 2 minute. Dupa acest timp ar trebui sa fie facut de tot.
Fierbandu-l asa, nu riscati ca orezul rotund sa fiarba prea tare si sa devina cleios sau chiar terciuit. - Scurgeti orezul, amestecati putina sare in el (amestecatii usor cu doua furculite, fiindca asa fierbinte bobul e inca fragil) si lasati sa stea pana dovleceii sunt gata.
- Scoateti vasul cu dovleceii. Adaugati peste ei orezul fiert, parmezanul razuit fin si untul. Amestecati usor cu doua furculite pana se topesc complet. Ne folosim de caldura vasului si a dovlecelului ca sa topim untul si parmezanul. Gustati de sare in acest timp si adaugati daca mai trebuie.
- Adaugati busuiocul taiat fasii si putina coaja rasa de lamaie (cat treceti de 4-5 ori cu razatoarea mica - microplane - pe lamaie). E mai bun imediat cu toate aromele proaspete si textura buna a orezului.