Orez cu linte si ceapa caramelizata
Retete cu orez Retete de post Retete fara gluten Retete ieftine Retete lact-ovo-vegetariene Retete simple
O mancare arabeasca simpla. Am pornit de la reteta de Mujaddara, dar am adaugat putin din condimentul meu turcesc si putina telemea ca sa contrasteze cu ceapa caramelizata. Am folosit linte verde de Englouvi. Este un tip de linte care creste doar in insula Lefkada, este marunta, fainoasa si isi pastreaza foarte bine forma la fiert. Are un miros si gust usor piperat.
Ingrediente
150 gr orez cu bob lung (basmati)
120 gr linte verde (sau linte Le Puy sau linte neagra Beluga)
2 cepe (cca 200 gr)
100 gr telemea de oaie (optional)
1/2 lingurita condiment turcesc
4 fire patrunjel
2 linguri ulei
sare
Portii: 4
- Se pune la fiert orezul in apa cu sare conform timpului indicat pe pachet. Cand e fiert se scurge bine.
- Se pune la fiert lintea in apa pana e fiarta (cca 30 minute). In ultimele 10 minute se adauga sare. Se scurge bine si se pune peste orez.
- Se taie ceapa felii nu foarte groase. Se pun intr-o cratita larga in uleiul incins. Se presara putina sare peste ceapa. Se da focul la mic si se caleste ceapa cam 15 minute pana e foarte moale si devine usor galbuie. In acest timp se amesteca rar in ea. Se da focul la mediu si se continua calirea inca aprox. 10 minute, pana ceapa devine rumena. In acest timp amestecati des in ea si nu o scapati din ochi ca sa nu o ardeti. Scoateti ceapa si o adaugati peste orez.
* daca nu veti folosi telemea, adaugati condimentul turcesc peste ceapa, cu 30 secunde inainte de a o lua de pe foc - Amestecati orezul cu lintea si ceapa si dregeti amestecul de sare. Puneti capacul pe oala si lasati sa stea macar 15 minute.
- Daca folositi telemea, faramitati-o si framantati-o usor cu degetele impreuna cu condimentul turcesc si patrunjelul tocat. Daca nu, doar tocati patrunjelul.
- Se serveste orezul cu linte si ceapa presarat cu telemeaua condimentata. Daca nu ati folosit telemea, presarati doar patrunjel tocat.
Caramelizati ceapa....
...pana arata asa
Orezul si lintea fierte
Orez cu linte si ceapa caramelizata