Orez prajit cu edamame
Retete asiatice Retete garnituri Retete cu orez Retete cu ou Retete lact-ovo-vegetariene
Reteta este o solutie pentru folosirea orezului fiert ramas cu o zi inainte. Insa, de multe ori fierb orez DOAR ca sa-l am a doua zi pentru orez prajit. Ne place foarte mult, nu rezist niciodata in fata unui astfel de bol cu orez, dar noul curry japonez a adus un plus gustului.
Ingrediente
175 gr orez simplu japonez racit
2 oua
1 lingurita curry japonez
1 lingura sos de soia sarat + 2 lingurite sos de soia
200 gr pastai de soia (sau 100 gr boabe de soia/edamame; congelate)
5 fire ceapa verde tanara
shichimi togarashi (sau fulgi de chili + susan prajit)
20 gr unt
putin ulei
sare
Portii: 2
Calorii: 425 cal / portie
Proteina: 21 gr / portie
- Pentru a prepara acest orez, folositi un wok sau o tigaie larga cu margini rotunjite de dimensiune potrivita cantitatii de orez. De exemplu pentru o portie (din 85 gr orez) e suficient un wok mic de 20-22 cm, dar pentru 2 portii e nevoie de un wok de 25-28 cm. Ideea e sa nu fie mult orez in tigaie ca sa il puteti amesteca usor. Daca doriti mai mult de 2 portii il preparati in ture, asta daca nu aveti tigaie mai larga.
- Pregatiti toate ingredientele de la inceput, sa le aveti la indemana, fiindca prepararea e rapida.
Bateti ouale cu putina sare. Ceapa verde se taie rondele, tinand separat partea verde de cea alba.
Opariti timp de 3 minute pastaile de soia, le treceti sub jet de apa rece si apoi scoateti boabele. Daca aveti boabe congelate, le fierbeti dupa instructiunile de pe pachet. Puneti boabele de soia intr-un bol si adaugati 2 lingurite de sos de soia sarat peste ele. - Incingeti tigaia si picurati putin ulei, doar cat sa fie bine uns fundul. Turnati ouale in tigaie si le amestecati energic ca si cand faceti oua jumari. Nu gatiti ouale prea mult, bucatile sa nu devina uscate. Scoateti ouale din tigaie.
- In aceeasi tigaie adaugati untul si partea alba din ceapa verde. Sotati pana untul se topeste si inca 30 secunde dupa aceea.
- Adaugati praful de curry japonez si amestecati rapid, pana se omogenizeaza in grasime.
- Adaugati orezul racit, sfaramandu-l intre degete (orezul japonez e usor lipicios si se formeaza bulgarasi daca sta la rece mai mult timp) ca sa se desfaca bulgarasii. Sotati rapid, la foc mare, timp de 2-3 minute. Cand si cand faceti cate o pauza din amestecat sa aiba timp orezul sa se rumeneasca usor.
- Adaugati ouale peste orez, impreuna cu 1 lingura sos de soia sarat si amestecati rapid timp de inca 1 minut. Adaugati mare parte din edamame si dregeti orezul de sare.
- Serviti orezul imediat, presarat cu restul de edamame, rondelele verzi din ceapa verde si cu togarashi (sau susan prajit) dupa gust.