Pate de fasole cu legume
Retete aperitive Retete cu legume Retete de post Retete fara gluten Retete ieftine Retete simple
Imediat ce am golit borcanul, l-am umplut cu alt pate de fasole. De data asta e de post. Are o culoare faina de tot. Daca adaugati un pic mai multa apa la mixare aveti o fasole batuta aromata si cremoasa.
Ingrediente
450 gr fasole alba fiarta
150 ml apa in care a fiert fasolea
1 morcov fiert
1 ceapa mare
2 linguri pasta de ardei
2 linguri pasta de rosii
1 lingurita boia dulce
1/4 lingurita cimbru uscat
80 ml ulei
sare, piper negru
- Se fierbe fasole alba conform instructiunilor de aici (aveti nevoie de cam 200 gr fasole alba uscata). La fierbere am adaugat 1 morcov taiat bucati mari (se va adauga in pate), 1/2 ceapa mica si 1 foaie de dafin. Dupa fierbere se lasa fasolea sa se racoreasca in apa in care a fiert. Fasolea poate fi fiarta si cu 2-3 zile inainte si pastrata la frigider in apa in care a fiert.I
- In uleiul incins se adauga ceapa tocata si se caleste la foc mic, pana se inmoaie bine de tot (cca 10 minute). Se persara cu putina sare sa se inmoaie mai repede.
- Se adauga pastele (de rosii si ardei) si se mai calesc 2-3 minute, sa se caramelizeze putin. Catre final se adauga cimbrul uscat sfaramat si boiaua. Se retine 1 lingura din uleiul de pe acest amestec.
- In robot se pune fasolea, morcovul fiert impreuna cu fasolea si amestecul de ceapa calita. Se mixeaza bine, pana obtineti pasta. Daca pasta este prea ferma, se adauga treptat apa de pe fasole, astfel se va mixa si mai bine (am adaugat 100 ml apa). Mixati pana aveti o pasta foarte fina.
- Dregeti pasta de sare, adaugati piper negru. Puneti pateul in borcan si adaugati deasupra uleiul retinut la pasul 3. Am servit-o cu paine de secara.