Piept de pui cu sos de cascaval afumat

Retete cu branza Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de pui Retete ieftine

Reteta Piept de pui cu sos de cascaval afumat

Daca puneti impreuna cel mai simplu mod de a pregati un piept de pui intreg, fara a se usca (dar respectati timpii, nu va lasati dusi de val si il uitati la cuptor!), un sos cremos cu aroma de afumat si o garnitura de cartofi si praz, obtineti o masa completa, ieftina si mai mult decat satisfacatoare.

Ingrediente

1 piept de pui mic dezosat (cca 300-400 gr, cu sau fara piele)
sare, piper negru, chili
1 lingura ulei

Sos de cascaval afumat

200 ml smantana dulce pentru gatit (slaba sau grasa)
60 gr cascaval afumat
4 linguri lapte
cateva fire ceapa verde mica (chives)
sare, piper negru

Piure de cartofi si praz

500 gr cartofi fainosi
2-3 fire subtiri praz
1 lingura buna de unt
lapte fierbinte
sare

Portii: 2

  1. Se pregateste sosul: se infierbanta smantana (nu e necesar sa fiarba). Se adauga cascavalul ras si se amesteca pe foc mic pana branza e topita. Daca va raman bucatele de coaja netopite, treceti sosul printr-o sita. Condimentati sosul cu putina sare si piper negru macinat. Pana in acest punct sosul se poate prepara din timp si se poate pastra acoperit cu folie la frigider. La rece se va solidifica, va deveni ca o crema groasa. Cand il folositi, doar il reincalziti la foc mic, adaugati laptele si ceapa verde taiata rondele.
    * folositi cat lapte e necesar pentru a obtine un sos lejer, care curge incet de pe lingura; cantitatea e in functie de smantana folosita - grasa sau slaba
  2. Curatati prazul si taiati rondele partea alba si verde deschis. Sotati prazul in putin unt pana se inmoaie, apoi adaugati apa doar cat sa-l acopere si fierbeti cu capac timp de 5 minute. Scurgeti lichidul si mixati in robot prazul fiert pana devine o pasta cat mai fina. Piureul de praz poate fi preparat din timp. Se pastreaza la frigider pana e nevoie de el. Cand il folositi va trebui sa-l reinlcalziti.
  3. Taiati pieptul de pui in doua (cei doi lobi, ai mei aveau 150 gr fiecare). Presarati lobii cu sare, putin mai multa decat ati fi tentat sa puneti in mod obisnuit. Lasati carnea la temperatura camerei timp de 1 ora.
  4. Presarati carnea cu piper negru macinat si fulgi de chili.
  5. Puneti cartofii cuburi la fiert in apa cu sare.
  6. Incingeti 1 lingura ulei intr-o tigaie si asezati pieptul cu partea cu pielea (sau partea unde a fost pielea) in jos. Prajiti timp de 1 minut (pana se rumeneste usor) si apoi intoarceti si mai prajiti 1 minut pe cealalta parte. Mutati tigaia in cuptorul incins la 200C si lasati sa se coaca cam 7-8 minute (daca folosit piept de pui mai mare, puteti creste timpul de coacere la 10 minute).
  7. Scoateti puiul din tigaie si acoperiti-l cu folie de aluminiu pana il veti servi.
  8. Cartofii fierti ii striviti cu instrumentul de piure. Adaugati piureul de praz (fierbine!) si untul si amestecati cu o furculita. Adaugati lapte fierbinte cat e necesar pentru a obtine un piure cremos. Adaugati sare dupa gust.
  9. La servire: montati piureul in centrul unei farfurii folosind un inel de patiserie. Turnati sosul de branza in jur. Asezati deasupra pieptul de pui taiat in doua pe lungime, la un unghi de 45 de grade.

Sosul de branza

Sosul de branza

Piure de praz

Piure de praz

Pipetul de pui inainte de a fi introdus la cuptor

Pipetul de pui inainte de a fi introdus la cuptor

Comentarii (7)

 

olga  acum 10 ani - 7 Mai 2014 10:43  

Ce pofta mi s-a facut ( si nu e inca pranz)
Senzational arata.
 

Cathy  acum 10 ani - 7 Mai 2014 14:11  

=P~ ce bine arata... o sa imi fac si eu pieptul de pui fara sos si fara piure :( ca tin dieta :( :( :(
 

Ioana  acum 10 ani - 7 Mai 2014 14:13  

:( :( :( dar da, nu sunt bune pentru dieta.
 

Leiyla  acum 9 ani - 5 Decembrie 2014 13:13  

Nu tin dieta dar nu mananc praz. in schimb imi ploua in gura la reteta asta ! =P~ Totusi , azi cred ca ma opresc la varzica aia cu carne tocata. ;) promit sa o fac curand si pe asta !!
 

Ioana  acum 9 ani - 5 Decembrie 2014 13:24  

poti face doar un piure simplu de cartofi. sau unul de cartofi si morcovi daca vrei sa fie mai colorat si cu un aport mai variat de vitamine.
 

Catalin  acum 9 ani - 11 Martie 2015 21:12  

Buna seara
... as vrea sa stiu cam la ce s-ar mai potrivi sos de cascaval si eventual ce alte sosuri deriva din acest tip de sos.
Va multumesc anticipat.
PS: As prefera si un raspuns pe mail , nu stiu daca o sa il primesc automat de pe acest link.
 

Ioana  acum 9 ani - 12 Martie 2015 07:49  

merge bine cu paste (ravioli) umplute cu ciuperci. il poti pune peste paste scurte impreuna cu frunze de salvie fripte. sau il poti folosi pentru gratinat ciuperci umplute.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...