Piept de pui marinat cu menta

Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de pui Retete cu putine calorii Retete fara gluten

Reteta Piept de pui marinat cu menta

Piept de pui marinat inspirat din bucataria turceasca.

Acum cateva luni cand am facut shish kebab m-ati intrebat daca se poate lasa carnea la marinat in suc de ceapa mai mult timp. Raspunsul meu intuitiv a fost ca nu. Saptamana asta am facut cateva teste pe bucati mai mari de carne (jumatati de piept de pui de pana in 250 gr bucata) si mi s-a confirmat ca marinata isi schimba gustul cam dupa 5 ore. Asa ca raman la recomandarea de 1-2 ore marinare pentru carnea cuburi (pentru frigarui) si 3-4 ore pentru bucatile mai mari. De asemenea am observat ca e mare diferenta in bine daca se foloseste o ceapa cat mai putin intepacioasa, sa fie cat mai dulce, sa nu va usture ochii cand o taiati.

Puiul aromat cu menta, chili si unt l-am servit cu o salata mare de morcovi si naut.

Ingrediente

1 piept de puiĀ (cca 400-500 gr; fara piele)
1 cub de unt
sare, piper negru, fulgi de chili, menta uscata sfaramata

Marinata

2 cepe mari (dulci)
3 fire patrunjel
1 fir menta
1/4 lingurita turmeric
3 linguri suc de lime/lamaie
1 lingura ulei

Salata

250 gr morcovi
250 gr naut fiert
cateva fire patrunjel si cateva frunze de menta
2 linguri ulei
1 lingura suc de lime/lamaie
1/4 lingurita ghimbir pudra
1/8 lingurita chimion macinat
sare

Portii: 2

  1. Se separa pieptul in cei doi lobi.
  2. Ceapa se pune in blender cu putina sare si se mixeaza pana devine pasta. Daca robotul nu reuseste sa mixeze cum trebuie adaugati 3-4 linguri de apa. Puneti piureul de ceapa intr-un tifon si stoarceti sucul din ea peste pui.
  3. Adaugati turmericul, uleiul, sucul de lime si menta si patrunjelul tocate. Amestecati bine si dati la frigider intre 3-4 ore.
  4. Scoateti puiul din marinata. Pe masa de lucru rasniti piper negru, presarati putina sare, fulgi de chili dupa gust si menta uscata fin sfaramata (sau oregano uscat). Tavaliti puiul prin aceste condimente sa fie peste tot acoperit. Lasati-l sa stea 30 minute la temperatura camerei.
  5. Incingeti cuptorul la 200C.
  6. Incingeti o tigaie grill (fara ulei; daca nu aveti tigaie grill puteti folosi o tigaie de fonta) la foc maxim timp de 5 minute. Dati focul la mediu si asezati puitul in tigaie. Puteti pune cate bucati intra in tigaie fara sa fie inghesuite.
  7. Prajiti puiul 2 minute pe fiecare parte.
  8. Mutati tigai in cuptor si lasati puiul sa se mai coaca inca 10-12 minute.
  9. Scoateti puiul intr-o farfurie si treceti peste el cu un cub de unt. Acoperiti cu foloie de aluminiu si lasati sa stea 5 minute.
  10. Pentru salata amestecati morcovul razuit si nautul. Presarati putina sare si gustati. Adaugati verdeturi tocate. Amestecati uleiul cu sucul de lamaie, ghimbirul si chimionul si turnati peste legume.
  11. Serviti pieptul de pui cald cu salata si eventual orez cu verdeturi.

Ceapa piure in tifon

Ceapa piure in tifon

Stoarcem ceapa

Stoarcem ceapa

Puiul in marinata

Puiul in marinata

Pieptul tavalit prin condimente

Pieptul tavalit prin condimente

Prajim puiul pe prima parte

Prajim puiul pe prima parte

Intoarcem si apoi dam la cuptor

Intoarcem si apoi dam la cuptor

Comentarii (7)

 

Mirela  acum 8 ani - 4 Martie 2016 12:15  

Super, pare o reteta dietetica si savuroasa in acelasi timp! Doua intrebari am :p

ceapa de apa (rosie) e mai dulce de felul ei? eu parca asa stiam;
la cuptor puiul se acopera? din poza pare ca nu

Cat despre salata de morcovi, ce sa zic, excelenta,...exact asta mananc acum, doar ca e fara naut, ghimbir si chimion (e facuta ieri cand nu citisem reteta ta ;) Mie mi se pare ca salata asta e nemaipomenita cu lime, lamaia ii da parca prea multa aciditate. Sunt curioasa sa vad cum e cu ghimbir si chimion.
 

Ioana  acum 8 ani - 4 Martie 2016 12:48  

exact!!! limeul e si pentru mine prima alegere si la salata si la marinata. se potriveste mai bine asa cum ai sesizat.
piutul e dietetic dar sucul de ceapa si menta ii dau aroma, sa nu fie doar carne fada. l-am bagat la cuptor fara folie. 10 minute daca ai piept de 400 gr si 12 daca e de 500 gr. lasat mai mult devine atos.
 

Ioana  acum 8 ani - 4 Martie 2016 12:49  

a, si a fost o rezolutie de pentru anul acesta sa consum mai mult morcov.
si da :) ceapa rosie are sanse sa fie mai dulce, dar nu e o regula. uneori e la fel de iute ca cea alba. doar pe incercate afli. cea mai dulce ceapa pe care am mancat-o a fost alba, mare cat capul unui bebelus, am primit-o din Spania. puteai sa musti din ea.
 

Mirela  acum 8 ani - 4 Martie 2016 13:07  

yam, suna bine de tot faza cu ceapa =P~ Cu morcovii nu stiu ce mi-a venit, m-a lovit efectiv ideea cu salata asta miercuri si mi-a placut asa mult ca am repetat-o si azi. Am observat ca organismul meu cam sesizeaza ce are nevoie si in general mananc ce-mi cere.

Extra sfaturile, te anunt cum a iesit :)
 

Ioana  acum 8 ani - 4 Martie 2016 13:48  

Mirela, asa am observat si eu si Radu. organismul cam cere ce are nevoie, cu conditia sa nu fim stresati. probabil si atunci cere el saracul, dar cine-l baga in seama :)
 

Mirela   acum 8 ani - 6 Martie 2016 17:40  

O bunatate! :) Cred ca cel mai fraged pui pe care l-am mancat, si asta in conditiile in care, desi am luat si ceapa alba si ceapa rosie, ambele s-au dovedit destul de iuti, in nici un caz dulci. In plus nu am gasit piept de pui de la Angst si am luat unul care in mod obisnuit nu e prea grozav. Ce vreau sa spun e ca in ciuda acestor coordonate, puiul a iesit absolut fabulos. Cum eu nu ma prea omor dupa menta, am facut jumatate din cantitate cu oregano, jumatate cu menta. Ambele au fost la fel de gustoase.
In ce priveste condimentele din salata-ii dau savoare, dar se pastreaza gustul de baza. O reteta perfecta, gustoasa, dietetica, usor de facut, dar cu care poti impresiona (da impresia ca e mai muncita decat in realitate). :)
 

Ioana  acum 8 ani - 7 Martie 2016 09:54  

atunci stai sa vezi frigaruile din weekend! acelasi efect.
si eu am folosit oregano pentru bucata lui Radu, nu e mare fan menta.
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...