Pilaf de orez cu praz

Retete garnituri Retete cu legume Retete cu orez Retete de post Retete fara gluten Retete la cuptor Retete lact-ovo-vegetariene Retete turcesti

Reteta Pilaf de orez cu praz

O noua reteta tip "go low". Ca sa nu uit ca viata e mai simpla decat pare.

Reteta e inspirata dintr-o mancare turceasca, zeytinyagli pirasa, adica praz in ulei. Am facut cateva mici modificari la reteta originala din cartea mea cu retete turcesti: am redus cantitatea de ulei, am crescut cantitatea de orez ca sa iasa un pilaf si am adaugat verdeturi si felii de lamaie (nu doar suc) ca sa usureze gustul prazului.

Ingrediente

500 gr praz 
1 morcov
1 lingura pasta de rosii
150 gr orez (am folosit cu bob rotund)
3-4 fire marar
1 fir menta
1/2 lamaie
1 lingura unt (optional; se omite in varianta de post)
4 linguri ulei de masline
sare, piper negru

Portii: 3

  1. Se taie prazul si morcovul rondele nu foarte groase. Daca prazul e mai gros, se taie prima data in doua pe lungime si apoi felii. Aveti nevoie de 500 gr praz, cantarita doar partea alba si verde-deschis (fara frunze).
  2. Intr-o cratita larga (cca 25 cm) se incinge uleiul si se adauga legumele si se presara putina sare. Se calesc la foc mic pana prazul se inmoaie si isi pierde mult din volum (cca 10-15 minute).
  3. Se face un pic de loc in mijlocul legumelor si acolo se adauga pasta e rosii si se caleste 1 minut.
  4. Se adauga 500 ml apa, inca putina sare si piper negru proaspat rasnit. Se aduce la fierbere si se da focul la mic. Se fierbe cu capac 5 minute.
  5. Se spala orezul in cateva ape pana aceasta ramane curata, nu mai e laptoasa.
  6. Se adauga verdeturile tocate si orezul. Se amesteca sa se distribuie egal orezul in cratita. Se adauga deasupra cateva felii de lamaie.
  7. Se pune capacul si se fierbein continuare la foc mica pana orezul e facut (putin peste 15 minute, dar verificati si ambalajul orezului pentru a stabili timpul de fierbere). Se ia cratita de pe foc.
  8. Se scoate lamaia din cratita si se adauga deasupra untul taiat bucatele. Se pune iar capacul si se lasa sa stea 10 minute. Se amesteca usor folosind 2 furculite.
  9. Se serveste cald ca atare sau pe post de garnitura. E bunut si rece.

Calim legumele

Calim legumele

Se adauga apa si se aduce la fierbere

Se adauga apa si se aduce la fierbere

Se adauga orezul, verdeturile si lamaia

Se adauga orezul, verdeturile si lamaia

Orezul e fiert

Orezul e fiert

Adaugam unt si lasa pilaful sa stea cateva minute

Adaugam unt si lasa pilaful sa stea cateva minute

Comentarii (8)

 

Olga  acum 8 ani - 3 Aprilie 2016 19:23  

E interesanta reteta asta, am de gand sa o adaug pe lista mea cu retete de post. Nu prea gatesc cu praz, n-am nimic cu el, doar ca n-am retete pentru el. In 500 de grame de praz, cam cate fire intra, cu aproximatie? cati 'praji'? :p
 

Ioana  acum 8 ani - 4 Aprilie 2016 10:31  

Olga, cam 3 fire nu extrem de groase. spre 750 gr au avut prajii mei cu tot cu frunze.
 

Olga  acum 8 ani - 4 Aprilie 2016 11:13  

Multumesc, Ioana!
 

Mirela  acum 8 ani - 5 Aprilie 2016 14:06  

Azi il execut, dar cu orez negru, ca mai am fix un rest de 150 gr. + sunt curioasa cum iese...
 

Mirela  acum 8 ani - 6 Aprilie 2016 10:18  

A iesit foarte interesant cu orez negru. Interesant adica bun, si ca gust si ca aspect. O singura chestie de retinut: orezul negru are nevoie de mai putina apa, cam 250 ml. Cred ca o sa incerc la un moment dat reteta si cu orez alb, sigur e foarte diferit la gust. :)
 

Mirela   acum 6 ani - 24 Aprilie 2018 20:12  

Asta cu orezul negru cred ca sunt eu, chestia e ca nu mai imi amintesc ce si cum :)
Fotografia e de anul asta, cu orez alb basmati, a iesit foarte bun, dar vad ca doar fotografia asta o am, din momentul cand am adaugat feliile de lamaie, mi s-a parut o chestie inedita :)
 

Ioana  acum 6 ani - 25 Aprilie 2018 10:59  

Sigur esti tu Mirela, imi amintesc ca mi-ai zis ca iti place mult orezul negru :)
 

Mirela  acum 6 ani - 25 Aprilie 2018 12:18  

:p
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...