Placinta cu branza si smantana

Retete cu branza Retete desert Retete de Craciun Retete de Pasti Retete la cuptor Retete din Slovenia

Reteta Placinta cu branza si smantana

V-am adus aceasta placinta rustica cu branza si smantana tocmai din Slovenia, se numeste Pohorska Gibanica. Ei spun ca o aromatizeaza chiar si cu tarhon. Foooarte interesant, nu credeti? Trebuie sa incerc data viitoare, fiindca de data asta i-am dat un gust de sarbatoare, cu lamaie si nucsoara.

Pentru aceasta placinta puteti folosi o tava rotunda de 26-28 cm diametru. Aluatul e suficient, iar resturile decupate se pot framanta, ii dati forma de chifla pe care o coaceti 20 minute. E buna dimineata cu lapte.

Ingrediente

Aluat

250 gr faina alba (BL55)
150 ml lapte caldut
25 gr unt (la temperatura camerei)
1 galbenus de ou
1 lingura zahar
10 gr drojdie proaspata
1/4 lingurita sare

Umplutura de branza

350 gr branza proaspata de vaca (bine scursa de zer)
150 gr smantana acra (15% grasime)
2 oua
75 gr zahar
coaja rasa de la 1/2 lamaie
1 varf cutit nucsoara macinata

Umplutura de smantana

200 gr smantana acra (15%)
1 lingura buna de zahar
1 ou

Portii: 8

  1. Se dizolva drojdia in 50 ml lapte caldut si 1 lingurita de zahar. Se lasa la loc cald pana amestecul devine spumos.
  2. Se pun in masina de paine ingredientele in ordinea urmatoare: laptele, untul, restul de zahar, galbenusul, amestecul cu drojdie, faina si sarea. Se seteaza masina pe programul de framantat+crescut. Aluatul se poate framanta si cu mana, macar 15 minute, apoi se lasa sa creasca acoperit la loc cald timp de 1 ora.
  3. Branza se freaca bine cu furculita sa se sfarme bulgarasii. Se adauga restul ingredientelor si se omogenizeaza.
  4. Pentru umplutura a doua doar se amesteca bine ingredientele.
  5. Se pune aluatul pe masa de lucru data usor cu faina. Se intinde foaie subtire de aprox 3-4 mm. Se decupeaza un cerc cu aprox 8-10 cm mai mare decat tava folosita. Eu am folosit o tava rotunda de 26 cm diametru.
  6. Rulati aluatul decupat pe sucitor si asezati-l in tava, marginile sa fie ridicate pe peretii tavii. Se toarna si se niveleaza prima umplutura. Deasupra se toarna pe toata suprafata a doua umplutura. Marginile aluatului se pliaza peste umplutura.
  7. Se coace placinta la 180C timp de 40 minute, pana marginile sunt rumene si umplutura se misca ca o piftie daca scuturati tava.
  8. Se lasa sa se racoreasca apoi se pudreaza marginile cu zahar pudra vanilat.

Placinta cu branza si smantana

Placinta cu branza si smantana

Placinta cu branza si smantana

Placinta cu branza si smantana

Placinta cu branza si smantana

Placinta cu branza si smantana

Placinta cu branza si smantana

Placinta cu branza si smantana

Placinta cu branza si smantana

Placinta cu branza si smantana

Placinta cu branza si smantana

Placinta cu branza si smantana

Placinta cu branza si smantana

Placinta cu branza si smantana

Placinta cu branza si smantana

Placinta cu branza si smantana

Comentarii (9)

 

ofelia  acum 9 ani - 27 Noiembrie 2014 17:07  

cred ca-i foarte buna . ma gandesc ca am putea puine si vreo cateva stafide sau merisoare . :)
 

olga  acum 9 ani - 27 Noiembrie 2014 17:33  

Doamne ce bine arata!
 

Ioana  acum 9 ani - 27 Noiembrie 2014 17:37  

desigur ofelia, orice fructe uscate poti pune.
 

Lia  acum 9 ani - 28 Noiembrie 2014 17:13  

se facea ca tu venisei la Conferinta bloggerilor alaltaieri si eu te imbratisam si te intrebam: "dar niste placinte de-alea, ai adus?" ;) :)
dar a fost doar un vis ...
la anul imi doresc sa fie realitate :)
 

Ioana  acum 9 ani - 28 Noiembrie 2014 17:27  

n-am stiut de conferinta si doar daca s-a organizat la cluj puteam ajunge, am avut o saptamana incarcata, cu prea multe momente pline de adrenalina. dar... mai am placinta cu branza :) tava asta e prea mare pentru doi, trebuie impartita :)
 

Lia  acum 9 ani - 28 Noiembrie 2014 18:32  

bine, bine! ... la Paris daca era stiai sa iei fuguta avionul, dar la Bucuresti, nu! :) Glumesc!
Chiar ai fost ocupata de n-ai bagat de seama fierberea din FB, premergatoare conferintei.

Si te-am prins ca nu umbli pe bloguri romanesti decat probabil accidental, de n-ai observat vreun banner.

Eu multumesc pentru bunatatea de a imparti cu mine placinta :) , dar bine ca ai zis de adrenalina, ca sigur ai impanat-o cu asa ceva si mi-e ca fac ravagii culinare prin blogosfera la intoarcere :)
 

Ioana  acum 9 ani - 28 Noiembrie 2014 19:15  

stii doar ca nu "prea" zbor cu avionul, nu era o solutie :)
si m-ai prins, in ultimele saptamani am fost pe dinafara cu totul. multa munca de detaliu. in loc sa visez bloggeri culinari fericiti, am visat oua sparte (proiectul de la serviciu la care lucrez acum e cu oua ecologice si gaini libere).
 

Laura  acum 9 ani - 10 Aprilie 2015 11:42  

Buna Ioana. Vad in reteta 10 gr drojdie proaspata. Daca pun uscata, cate grame? cat pt 500 gr faina? Multumesc frumos
 

Ioana  acum 9 ani - 16 Aprilie 2015 11:32  

cred ca vine prea tarziu raspunsul meu, dar asa e, drojdie uscata se pune jumatate de pliculet (un plic e pentru 500 gr faina).
 
Lasa un comentariu
Newsletter

Ca sa primesti cele mai noi retete prin email

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...