Placinta cu carne
Retete aluaturi Retete aperitive Retete de Pasti Retete cu carne de vitel sau vita
O noua reteta cu foi de placinta facute in casa. Noutatile sunt umplutura si forma pe care i-am dat-o. Astfel, placinta mea cu carnea nu a fost doar gustoasa ci si impresionanta cand am scos-o din cuptor.
Ingrediente
Aluat pentru foi de placinta
450 gr faina alba (tip BL55)
300 ml apa
1 lingurita rasa sare
4 linguri untura topita (optional)
ulei
Umplutura
350 gr carne tocata (de vita/vitel sau mixta vita-porc)
1 ceapa mica
1 lingurita sare
1 lingurita boia dulce
1/2 lingurita piper negru
1/4 lingurita chimion macinat
2 prize scortisoara macinata
1 lingura pasta de ardei dulce
1 ou mic
2 linguri ulei
Portii: 4
- Umplutura: se caleste ceapa tocata marunt in uleiul incins pana se inmoaie. Se adauga carnea si se prajeste pana-si schimba culoarea. Se trage tigaia de pe foc si se adauga condimentele si pasta de ardei. Se lasa sa se raceasca si apoi se adauga oul batut.
* daca carnea este foarte grasa, puteti scurge grasimea din tigaie dupa o prajiti;
** daca nu aveti ou mic, bateti un ou si folositi doar jumatate din el
** puteti folosi si alte condimente la umplutura; daca doriti sa-i dati o tenta greceasca, puteti folosi condimentarea de la aceasta reteta (cu oregano, cimbru, ienibahar, scortisoara); daca doriti o condimentare simpla, va puteti limita doar la sare, piper si boia; important e ca amestecul sa fie bine condimentat - Aluatul: Se pune faina intr-un bol larg si se face o gaura in mijloc. Se presara sarea pe marginea fainii, iar in centru se toarna apa. Cu degetele, incepeti sa trageti faina in apa, amestecand, pana cand toata faina e absorbita. Se framanta apoi fie manual timp de 10 minute, pana aluatul e elastic si nelipicioas, fie cu masina de paine pe programul de framantat.
- Se pune aluatul pe masa de lucru data cu putina faina. Se imparte in 4 bucati egale, la care se da forma de chifla. Se aplatizeaza bucatile de aluat in discuri de cca 10 cm diametru.
- Intr-un vas mic se pune untura topita (daca folositi) si putin ulei. Se pun discurile de aluat in grasime (unul peste altul) si apoi se completeaza cu ulei, astfel incat sa fie acoperite.
- Se lasa aluatul sa stea in grasime timp de 30 minute.
- Incepem formarea placintei: se ia o bucata de aluat din grasime, se scurge usor si se aseaza pe masa curata. Cu mainile incepeti sa intindeti aluatul. Se va intinde foarte usor, ca si guma de mestecat. Cand este subtirel, incepeti sa trageti de margini de jur imprejur, pana obtineti o foaie transparenta, prin care se vede masa. Daca apar cateva gaurele, mai ales pe margine nu e nicio problema. Cu un cutit taiati marginile groase, de jur imprejurul aluatului.
* poze cu aluatul si intinderea lui puteti vedea aici. - Pe o latura lunga a aluatului puneti 1/4 din umplutura (formati un sir omogen). Rulati aluatul. Ruloul obtinut rulati-l sub forma de melc. Puneti melcul pe tava de copt unsa cu putin ulei.
- Repetati intinderea si rularea cu restul bucatilor de aluat si a umpluturii. Fiecare rulou nou format il asezati in continuarea melcului initial. La final veti obtine un melc mare.
* daca va ia timp mai mult sa intindeti foile noi, tineti melcul acoperit cu folie de plastic, fiindca se usuca repede - Coaceti placinta cu carnea la 220C timp de 25 minute, pana e rumena.
- Se scoate din cuptor si dupa ce se racoreste se poate taia bucati (folosind un cutit zimtat, ca cel de paine). Este buna calduta sau rece. Este buna la micul dejun, cu iaurt.
Umplutura
Rulam foaia cu umplutura inauntru
Rulam sub forma de melc
Placinta inainte de copt
Placinta cu carne
Sectiune