Placinta cu portocale
Retete desert Retete cu fructe Retete din Grecia
Portokalopita, placinta greceasca cu portocale. E pufoasa, insiropata, aromata si e buna rece, de la frigider. Am mancat-o zilnic anul trecut in Kefalonia, la taverna Avithos. Pentru atata fidelitate am primit reteta. Am fost stupefiata de cantitatea de zahar pe care o foloseau: 850 gr!!! Va dati seama cat zahar am mancat in cele 10 zile? Dar din cauza ca e servita rece, nu se simte exagerat de dulce. In reteta mea, am redus zaharul la 500 gr. Asa ca, din cand in cand, in lunile de vara ma las sedusa de aroma ei si o savurez fara vinovatie. Pana la urma e unul dintre cele mai bune deserturi grecesti pe care le-am incercat in vacantele mele.
Ingrediente
1 pachet foi de placinta (400 gr)
4 oua
50 gr zahar
coaja rasa de la 1 portocala bio
1 lingurita pasta de vanilie (sau 1 pastaie de vanilie)
200 ml ulei (neutru; de floarea soarelui de exemplu)
2 plicuri praf de copt (20 gr)
200 gr iaurt grecesc
Sirop
250 ml suc de portocale (de la 2-3 portocale)
250 ml apa
450 gr zahar
coaja rasa de la 1 portocala bio
2 cuisoare
1/2 lingura apa de flori de portocale (sau 1 lingura lichior de portocale; optional)
Portii: 8 mari
- Se desface ruloul de foi de placinta si cu o foarfeca se taie bucati. Se pot rupe si cu mana, dar cu foarfeca merge mai usor. Se rasfira bucatile de aluat pe masa de lucru si se lasa cateva ore sa se usuce (3-4 ore), sa devina casante. Le amestecati din cand in cand sa se usuce uniform. Daca va grabiti, le puteti rasfira in tavile cuptorului si le dati la 100C cam 15 minute, amestecand de 2 ori in ele.
- Siropul se prepara din timp, sa aiba vreme sa se racoreasca. Se pun toate ingredientele la fiert, se lasa 5 minute dupa ce incep sa clocoteasca. Se lasa la racit.
- Se freaca cu mixerul ouale, zaharul, coaja de portocala si vanilia pana zaharul e topit (cca 3-4 minute). Continuati sa mixati si adaugati uleiul in fir subtire. Adaugati iaurtul si praful de copt si mixati pana se omogenizeaza. Veti avea un aluat moale, care curge de pe lingura.
- Adaugati bucatile de aluat uscat in amestecul de mai sus. Amestecati usor.
- Puneti aluatul intr-o tava de 18 x 28 cm. Nivelati cu dosul unei linguri.
- Coaceti placinta la 180C timp de 25-30 minute. Introduceti varful unui cutit in centru si verificati sa fie inchegata dupa acest timp.
- Lasati placinta sa se linisteasca 5-10 minute, apoi o puteti portiona cum doriti.
- Turnati tot siropul racorit peste placinta fierbinte, folosind o lingura, astfel incat sa distribuiti egal si incet siropul pe toata suprafata. Veti vedea ca la final placinta va absorbi mai incet siropul, dar e ok asa.
- Lasati placinta insiropata sa se raceasca, apoi o mutati la frigider.
- Se serveste rece, eventual cu un glob de inghetata de vanilie.
Aluatul taiat bucatele la uscat
Ouale frecate cu zahar, ulei si iaurt
Aluatul in tava
Placinta coapta
Placinta insiropata