Placinta cu visine
Retete desert Retete cu fructe Retete la cuptor Retete lact-ovo-vegetariene
Placinta cu visine perfecta. Dar trebuie sa o incercati ca sa va convingeti de asta.
Ingrediente
Aluat
250 gr faina alba (BL55)
230 gr unt (82% grasime)
10 linguri apa rece
Umplutura
550 gr visine curatate (aveti nevoie de apox. 700 gr visine cu samburi)
150 gr zahar
20 gr amidon
1/2 lingurita scortisoara
Portii: 6
- Nota: Untul si apa se dau la frigider cu cca 15 minute inainte de a incepe prepararea aluatului pentru a va asigura ca sunt foarte reci. La fiecare pas al retetei lucrati cat de repede puteti ca sa nu se inmoaie untul si cu mainile racite.
Puteti pregatit tot aluatul intr-o singura bucata, dar eu prefer sa impart ingredientele in doua (125 gr faina, 115 gr unt...) si fac in paralel doua bucati de aluat, mi se pare mai usor de lucrat asa - Se aseaza faina intr-un bol, daca e posibil unul mai larg la baza.
- Untul se taie felii, apoi fiecare felie se ia intre degete (ideal ar fi sa va raciti mainile sub jet de apa rece inainte) si se apasa pana se rupe untul bucati. Veti obtine astfel "fulgi" de unt.
- Se toarna apa pe margine bolului, de jur imprejur.
- Incepeti sa formati aluatul astfel: bagati palma sub faina, aduceti deasupra untului si apasati cu podul palmei. Rotiti bolul si faceti aceasta miscare pana cand toata faina este "lipita" de unt. Sub nicio forma nu framantati aluatul ca si cel de paine, chiar daca sunteti tentati. Vrem ca bucatile de unt sa ramana intregi in aluat si pe aceesi directie. Nu trebuie sa obtinem un aluat omogen sau fin, cand faina din bol e "lipita" de unt aluatul nostru e gata, chiar daca nu pare :) Invartiti aluatul in folie si dati la frigider pentru 30 minute.
- Presarati pe masa de lucru (eu am folosit hartie de copt) putina faina. Intindeti aluatul cu miscari fata-spate de sucitor, la o grosime usor mai mica decat un deget (vezi poza 1). Impachetati aluatul in 3, aducand marginle laterale (cele scurte) catre centru (vezi poza 2). Intoarceti aluatul cu zona pliata in jos.
Intindeti iar aluatul dreptunghi, cu miscari fata-spate. Impachetati iar aluatul in 3, aducand marginile scurte catre centru.
Daca e cald in casa, aluatul poate deveni usor lipicios in timpul intiderilor, dar daca faceti aceste intinderi si plieri foarte repede nu se va lipi prea tare. Dati sucitorul cu faina de cate ori e necesar.
La primele intinderi aluatul e foarte faramicios, tinde sa se imprastie pe margini. E ok asa, doar presati-l cu palmele sa stea adunat. La urmatoarele intinderi va deveni mai elastic. - Impachetati aluatul iar in folie si dati-l la frigider pentru 20 minute. Curatati masa de lucru in cazul in care aluatul s-a lipit un pic.
- Repetati pasul 6 si 7 inca o data.
* Important: in acest moment puteti congela aluatul; cand doriti sa-l folositi doar il scoateti din congelator, il puneti in frigider pana e decongelat complet, apoi continuati cu pasii de mai jos; daca e usor cam tare si crapa cand il intindeti lasati-l cateva minute la temp. camerei pana devine flexibil - Daca ati preparat aluatul intr-o singura bucata, atunci il taiati in doua bucati egale. Se va folosi o tava de aprox. 28 x 18 cm.
- Presarati pe o hartie de copt noua un pic de faina. Luati o bucata de aluat si intindeti o foaie dreptunghiulara de aprox. 35 x 25 cm (mai mare decat tava folosita, ca sa poata urca aluatul pe margini).
* daca aluatul incepe sa se lipeasca un pic de sucitor, dati foaia asa cum e la frigider 10 minute si continuati apoi intinderea. - Asezati aluatul in tava tapetata pe fund cu hartie de copt. Ridicati marginile pe marginea tavii. Dati tava cu aluatul la frigider pana faceti pasul urmator.
- Intindeti din a doua foaie de aluat, de data asta mai mica, doar cat sa puteti decupa un capac de aprox. 15 x 25 cm.
- Amestecati zaharul cu amidonul si sccortisoara. Turnati acest amestec peste visine si amestecati usor. Turnati visinele peste aluatul din tava. Vinisele trebuie sa acopere fundul aluatului intr-un singur strat.
- Acoperiti visinele cu "capacul" din aluat. Trageti marginile peste capac si apasati un pic sa se lipeasca.
- Intepati "capacul" cu dintii unei furculite si daca doriti presarati putin zahar deasupra.
- Dati la cuptor, la 220C, pentru 45 minute.
- Lasati sa se raceasca complet (minim 1 ora) , apoi o puteti felia. E buna si calda, dar umplutura va fi inca lichida.
- Serviti simpla, cu mot de frisca sau un glob de inghetata de vanilie.
Prima intindere
Prima impaturare in trei si am intors aluatul
Foaia finala (cea de jos)
Foaia in tava cu umplutura deasupra
Acoperita cu a doua foaie
Placinta coapta
Placinta cu visine