Placinta rasturnata cu spanac si sunca
Retete aluaturi Retete aperitive Retete cu legume Retete ieftine Retete lact-ovo-vegetariene Retete Sandwich
Am gasit ieri in piata un spanac atat de frumos! Bun pentru o placinta-sandwich.
Ingrediente
Aluat
500 gr faina alba (BL55)
125 ml lapte caldut
180 gr iaurt (gras)
1 ou
25 gr drojdie proaspata
1 1/2 lingurita sare
1 1/2 lingurita praf de copt
1 priza zahar
Umplutura
350-450 gr spanac proaspat
6 fire ceapa verde
6 fire marar
1 legaturica patrunjel
300 gr sunca feliata
4 linguri ulei
sare, piper negru
Bucati: 2 placinte Portii: 8
- Se dizolva drojdia in 50 ml lapte caldut si zahar. Se lasa a loc caldut pana se inspumeaza (cca 15 minute).
- Se pun in masina de paine ingredientele in ordinea urmatoare: restul de lapte, oul, iaurtul, drojdia, faina cernuta cu sarea si praful de copt. Se seteaza masina pe programul de framantat+crescut.
- Spanacul se curata de codite si se spala bine. Se scurge super bine - eu am folosit o centrifuga pentru salata, dar in lipsa ei rasfirati spanacul pe servetele ca sa se scurga. Daca frunzele sunt mari puteti toca spanacul, se va seza mai usor in tava. Se pune apoi spanacul intr-un bol si se presara cu sare. Tocati verdeturile. Se lasa totul sa stea pana e gata aluatul. Chiar inainte de a folosi spanacul verificati daca a mai lasat apa si daca e umed stoarceti-l in pumn.
- Pentru fiecare placinta aveti nevoie de o tava de 30 x 33 cm. Ungeti tavile cu cate 2 linguri ulei. Presarati in fiecare tava jumatate din ceapa verde. Presarati apoi jumatate din spanac in strat egal. Presarati deasupra jumatate din marar si patrunjel. Presarati putin piper negru macinat.
- Taiati aluatul in doua bucati egale. Aluatul e atat de elastic si nelipicios incat e posibil sa nu aveti nevoie de faina pe masa de lucru.
- Intindeti cate o foaie din fiecare bucata de aluat de dimensiunea tavii (30 x 33 cm). Rulati aluatul pe sucitor si derulati-l deasupra spanacului. Apasati de jur imprejur marginile aluatului sa intre pe langa spanac. Presati usor cu pamele aluatul peste spanac sa se aseze bine.
- Lasati placinta sa se odihneasca 30 minute, la loc caldut (o puteti introduce intr-o punga sa o feriti de curenti).
- Coaceti placinta la 200C timp de 15 minute. Folosindu-va de un dog de lemn mare, rasturnati placinta din tava, cu spanacul in sus. Puneti placinta rasturnata inapoi in cuptor inca 5 minute sa se usuce un pic deasupra.
- Lasati placinta sa se racoreasca. Taiati-o in doua pe latura cea mai lunga. Asezati felii de sunca pe o jumatate si acoperiti cu cealalata jumatate.
- Taiati "sandwichul" in bucati. E buna calduta sau rece.
Aluatul
Spanacul in tava
Foaia de aluat deasupra
Placinta coapta
Placinta rasturnata merge inca 5 minute la cuptor
Taiata in doua si umpluta cu sunca
Facuta sandwich
Placinta taiata bucati
Comentarii (9)
Silvia acum 9 ani - 4 Decembrie 2014 09:12
Este de incercat si aceasta reteta.Eu fac o placinta cu spanac si il calesc foarte bine,pun si branza de capra sau oaie,apoi la cuptor si este delicioasa :pIoana acum 9 ani - 4 Decembrie 2014 09:27
da, merge bine branza in loc de sunca. sau poti bate ou si-l torni pe toata suprafata in ultimele 5 minute, cat sta placinta la cuptor intoarsa.Ioana acum 9 ani - 4 Decembrie 2014 09:36
a, sau poti folosi felii subtiri de dovlecei in loc de spanac ;)Silvia acum 9 ani - 4 Decembrie 2014 10:54
Multumesc ;)Violeta acum 9 ani - 5 Mai 2015 14:52
Aceasta placinta este si preferata mea. O fac intotdeauna cand este post si o umplu cu ceapa calita si cartofi rasi.Felicitari pentru blog!
Alex acum 9 ani - 12 Octombrie 2015 07:50
Pot face si din aluat foietaj?Ioana acum 9 ani - 12 Octombrie 2015 09:33
alex, sunt convinsa ca o sa iasa bine si cu foietaj. doar intinde aluatul usor inainte de a-l pune in tava, ca sa nu creasca foarte mult si sa ai prea mult aluat fata de umplutura.Elena Moisesc acum 8 ani - 16 Aprilie 2016 11:22
Buna Ioana, Daca nu avem masina de facut paine cat trebuie lasat la dospit aluatul? Nu de alta dar sunt cu el pe masa inceput deja :)Ioana acum 8 ani - 16 Aprilie 2016 11:27
cam 1 - 1.5 ore. sa-l vezi ca si-a dublat volumul si daca-l apesi cu degetul nu ramane gaura ci incet, foarte incet isi revine.daca sare imediat inapoi il mai lasi, caci e necrescut suficient. daca ramane urma de deget care nu-si mai revine inseamna ca e prea fermentat.
Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email