Placintele cu branza gratinate
Retete aluaturi Retete cu branza Retete din Croatia Retete la cuptor Retete lact-ovo-vegetariene
Placintele rulate, umplute cu branza sarata si apoi gratinate. O bunatate!
Ingrediente
Aluat
250 gr faina (tip BL55)
120 ml apa
1 ou foarte mic
1 lingurita ulei
1/2 lingurita sare
Umplutura
125 gr branza feta sau telemea (de oaie si capra)
125 gr branza proaspata de vaca
1 lingura smantana acra (fermentata)
1 ou mic
piper negru macinat
Pentru gratinat
100 ml smantana dulce pentru gatit
50 gr smantana acra (fermentata)
unt topit sau ulei pentru uns
Bucati: 19 de lungime 5-6 cm
- Nota: daca nu aveti oua mici, bateti ca pentru omleta un ou mare si folositi jumatate la aluat si jumatate la umplutura
Se pune faina intr-un bol si se face o gaura in mijloc. Acolo se adauga sarea, oul batut, uleiul si apa. Se trage treptat faina peste apa, amestecand cu degetele pana aluatul se leaga. - Se framanta aluatul cu mana pana e omogen. Eu l-am framantat vreo 2-3 minute cu mana si apoi in masina de paine pe programul de framantat de 13 minute. Exclusiv cu mana, framantati-l macar 10 minute.
- Se pune aluatul pe masa de lucru data cu faina si se acopera cu un bol. Se lasa sa stea intre 1 si 5 ore (cu cat mai mult, cu atat mai bine; eu l-am lasat 1.5 ore).
- Pentru umplutura se amesteca toate ingredientele cu o furculita pana e omogen si nu mai exista bulgarasi mari de barnza.
- Pe masa se pune o fata de masa mare si se pudreaza cu putina faina.
- Se aseaza bucata de aluat in mijloc si se intinde la inceput cu sucitorul, cat puteti de mult. Apoi se continua intinderea cu mainile: bagati pumnul sub foaia de aluat (incepand din centru) si trageti catre margine. Mergeti asa de jur imprejurul foii pana obtineti o foaie mare (cca 70 cm x 80 cm) si foarte subtire, astfel incat sa fie transparenta.
- Taiati marginile groase ale foii cu o foarfeca sau cu cutitul.
- Picurati putin unt topit sau ulei pe toata suprafata foii. Ungeti 2/3 din foaie cu umplutura de branza. Va rezulta un strat subtire de umplutura, e ok asa.
- Rulati foaia incepand dinspre parte cu umplutura si ajutandu-va de fata de masa.
- Taiati ruloul bucati de lungimea dorita (sa se potrivesca cu vasul vostru; eu le-am taiat bucati de 5-6 cm).
- Asezati bucatile una langa alta, intr-un vas termorezistent uns cu unt topit sau ulei. Ungeti deasupra placintelele cu unt topit sau ulei.
* am folosit doua vase fiindca nu aveam unul destul de mare care sa cuprinda toate bucatile - Dati vasul la cuptor, la 200C pentru 10 minute. Scoateti vasul si turnati desupra smantana dulce amestecata cu cea acra. Coaceti in continuare inca 20 minute.
- Sunt bune calde sau reci.
Aluatul
Umputura
La inceput intindem aluatul cu sucitorul
Intindem foaia transparenta
Taiem marginile
Ungem 2/3 din foaie cu umplutura
Rulam foaia
Taiem ruloul bucati
Placintelele in vas
Turnam smantana deasupra
Placintelele gratinate
Comentarii (14)
Ultimele comentarii
geta acum 11 ani - 2 Octombrie 2013 11:22
Salut, c'est très bonne, merci beaucoup, bonne journée, a bientôt.firtulescu gabriela acum 11 ani - 9 Octombrie 2013 13:52
Deasupra placintei poti sa faci o maioneza din ou, zahar vanilat,ulei. Eu pun intr-o cana oul si zaharul vanilat, iar treptat pun ulei amestecand cu blenderul.Iese o maioneza dulce pe care o poti intinde cu pensula. (probat)Oul se rumeneste frumos, iar uleiul mentine crusta moale fara sa se rupa.
gabriela acum 11 ani - 22 Octombrie 2013 15:00
:)Adriana acum 10 ani - 22 Februarie 2014 19:35
Buna Ioana,Ai cumva o reteta de aluat fraged ? Mi s-a parut ca ai pus odata pe site dar, nu mai gasesc.
multumesc.
Ioana acum 10 ani - 23 Februarie 2014 12:46
Adriana, aici e cel mai bun aluat fraged al meu: [link]Adriana acum 10 ani - 23 Februarie 2014 14:40
Multumesc pentru raspuns, pot folosi - cred - acel aluat la saleuri cu bacon ?Ioana acum 10 ani - 23 Februarie 2014 15:38
cum vrei sa le faci?adriana acum 10 ani - 23 Februarie 2014 21:44
Sper sa fie corect termenul de saleuri. Pun un strat de aluat fraged in tava de aragaz , il ung cu putin sos de rosii in care am adaugat piper, oregano, busuioc . Peste aluat pun bacon, iar peste bacon pun o alta portie de aluat fraged. Il tai inainte patratele si il bag la cuptor. :)Crezi ca daca as pune osanza in loc de unt ar iesi " mai fraged " ? :)
Ioana acum 10 ani - 24 Februarie 2014 09:48
n-am facut niciodata asa ceva cu aluat fraged, doar cu foietaj. am o reteta de aluat pentru saratele (aluatul e foarte fraged) in varianta cu untura:[link]adriana acum 10 ani - 24 Februarie 2014 14:05
pffff, bine ca ai zis, " ma confuzam rau de tot " .Deci pun si unt pun si untura si e fara impaturire.
Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email