Placinte cu cartofi si mujdei de usturoi
Retete aluaturi Retete cu cartofi Retete de post Retete ieftine Retete romanesti
Aluatul si tehnica de intins sunt aceleasi ca si la placintele cu ceapa verde si marar. Doar umplutura difera, le-am pregatit pentru sotul meu care nu prea agreaza mararul, in schimb adora aceste placinte cu cartofi pe care le-a descoperit prima data in bucataria familiei mele.
Daca nu va place mujdeiul puteti sa le serviti unse cu smantana si apoi presarate cu cas razuit, dar atunci nu vor mai fi de post. Sunt bune si reci, pentru a le pastra acoperiti-le cu folie de plastic sau o punga cand sunt inca caldute. Rezista 24 de ore fara sa le puneti la frigider.
Ingrediente
Aluat
500 gr faina alba 000
300 ml apa calduta
1 pachet drojdie proaspata de 25 gr (sau un plic drojdie uscata)
2 lingurite sare
1 lingurita zahar
Umplutura
1 kg cartofi
6-7 linguri ulei
piper
sare
Mujdei
5-6 catei usturoi
4 lingurite ulei
sare, piper
1 lingurita boia
ulei pentru prajit
Bucati: 8
- Facem maia din drojdie, putina apa calduta si zahar. Framantam aluatul din toate ingredientele pana e elastic si se desface de pe maini, apoi il lasam la crescut cel putin 1 ora. Eu l-am framanta in masina de paine.
- In acest timp preparam umplutura: se fierb cartofii taiati cubulete; se scurg de apa si apoi se sfarma ca si pentru piure; adaugati incet uleiul pana cartofii se leaga; condimentati cu sare dupa gust si mult piper, piureul trebuie sa fie picant.
- Pe masa de lucru data cu faina impartim aluatul in doua, apoi fiecare bucata iar in doua, si apoi fiecare din cele 4 bucati iar in doua, obtinem astfel 8 bile de aluat aproximativ egale.
- Intindeti fiecare bucata de aluat cat de subtire puteti. Pe jumatate din el asezati 2 linguri umplutura. Aduceti cealalta jumatate de aluat peste cea cu umplutura si apasati cu degetele la capat sa sigilati umplutura. Mai intindeti putin cu sucitorul placinta obtinuta, aveti insa grija sa nu iasa umplutura afara!
- Intr-o tigaie antiaderenta puneti ulei de un deget la incins. Cand e fierbinte prajiti placintele pe ambele parti pana se rumenesc. Daca in timpul coacerii au tendinta sa se umfle intepati-le cu furculita in cateva locuri.
- Pregatiti mujdeiul: striviti cateii de usturoi si frecati-i cu putina sare pana se inmoaie; adaugati apoi uleiul incet ca la maioneza si frecati sa se incorporeze bine, pana se face pasta; adaugati piper si boia si apoi diluati cu cateva linguri de apa.
- Serviti placintele unse cu mujdei. Pofta buna!
Alte retete: Placinte cu ceapa verde si marar
Intindem umplutura pe jumatate de foaie de aluat
Prajim placintele