Placintele cu branza gratinate
Retete aluaturi Retete cu branza Retete din Croatia Retete la cuptor Retete lact-ovo-vegetariene
Placintele rulate, umplute cu branza sarata si apoi gratinate. O bunatate!
Ingrediente
Aluat
250 gr faina (tip BL55)
120 ml apa
1 ou foarte mic
1 lingurita ulei
1/2 lingurita sare
Umplutura
125 gr branza feta sau telemea (de oaie si capra)
125 gr branza proaspata de vaca
1 lingura smantana acra (fermentata)
1 ou mic
piper negru macinat
Pentru gratinat
100 ml smantana dulce pentru gatit
50 gr smantana acra (fermentata)
unt topit sau ulei pentru uns
Bucati: 19 de lungime 5-6 cm
- Nota: daca nu aveti oua mici, bateti ca pentru omleta un ou mare si folositi jumatate la aluat si jumatate la umplutura
Se pune faina intr-un bol si se face o gaura in mijloc. Acolo se adauga sarea, oul batut, uleiul si apa. Se trage treptat faina peste apa, amestecand cu degetele pana aluatul se leaga. - Se framanta aluatul cu mana pana e omogen. Eu l-am framantat vreo 2-3 minute cu mana si apoi in masina de paine pe programul de framantat de 13 minute. Exclusiv cu mana, framantati-l macar 10 minute.
- Se pune aluatul pe masa de lucru data cu faina si se acopera cu un bol. Se lasa sa stea intre 1 si 5 ore (cu cat mai mult, cu atat mai bine; eu l-am lasat 1.5 ore).
- Pentru umplutura se amesteca toate ingredientele cu o furculita pana e omogen si nu mai exista bulgarasi mari de barnza.
- Pe masa se pune o fata de masa mare si se pudreaza cu putina faina.
- Se aseaza bucata de aluat in mijloc si se intinde la inceput cu sucitorul, cat puteti de mult. Apoi se continua intinderea cu mainile: bagati pumnul sub foaia de aluat (incepand din centru) si trageti catre margine. Mergeti asa de jur imprejurul foii pana obtineti o foaie mare (cca 70 cm x 80 cm) si foarte subtire, astfel incat sa fie transparenta.
- Taiati marginile groase ale foii cu o foarfeca sau cu cutitul.
- Picurati putin unt topit sau ulei pe toata suprafata foii. Ungeti 2/3 din foaie cu umplutura de branza. Va rezulta un strat subtire de umplutura, e ok asa.
- Rulati foaia incepand dinspre parte cu umplutura si ajutandu-va de fata de masa.
- Taiati ruloul bucati de lungimea dorita (sa se potrivesca cu vasul vostru; eu le-am taiat bucati de 5-6 cm).
- Asezati bucatile una langa alta, intr-un vas termorezistent uns cu unt topit sau ulei. Ungeti deasupra placintelele cu unt topit sau ulei.
* am folosit doua vase fiindca nu aveam unul destul de mare care sa cuprinda toate bucatile - Dati vasul la cuptor, la 200C pentru 10 minute. Scoateti vasul si turnati desupra smantana dulce amestecata cu cea acra. Coaceti in continuare inca 20 minute.
- Sunt bune calde sau reci.
Aluatul
Umputura
La inceput intindem aluatul cu sucitorul
Intindem foaia transparenta
Taiem marginile
Ungem 2/3 din foaie cu umplutura
Rulam foaia
Taiem ruloul bucati
Placintelele in vas
Turnam smantana deasupra
Placintelele gratinate