Placintele cu branza gratinate

Retete aluaturi Retete cu branza Retete din Croatia Retete la cuptor Retete lact-ovo-vegetariene

Placintele rulate, umplute cu branza sarata si apoi gratinate. O bunatate!

Ingrediente

Aluat

250 gr faina (tip BL55)
120 ml apa
1 ou foarte mic
1 lingurita ulei
1/2 lingurita sare

Umplutura

125 gr branza feta sau telemea (de oaie si capra)
125 gr branza proaspata de vaca
1 lingura smantana acra (fermentata)
1 ou mic
piper negru macinat

Pentru gratinat

100 ml smantana dulce pentru gatit
50 gr smantana acra (fermentata)
unt topit sau ulei pentru uns

Bucati: 19 de lungime 5-6 cm

  1. Nota: daca nu aveti oua mici, bateti ca pentru omleta un ou mare si folositi jumatate la aluat si jumatate la umplutura
    Se pune faina intr-un bol si se face o gaura in mijloc. Acolo se adauga sarea, oul batut, uleiul si apa. Se trage treptat faina peste apa, amestecand cu degetele pana aluatul se leaga.
  2. Se framanta aluatul cu mana pana e omogen. Eu l-am framantat vreo 2-3 minute cu mana si apoi in masina de paine pe programul de framantat de 13 minute. Exclusiv cu mana, framantati-l macar 10 minute.
  3. Se pune aluatul pe masa de lucru data cu faina si se acopera cu un bol. Se lasa sa stea intre 1 si 5 ore (cu cat mai mult, cu atat mai bine; eu l-am lasat 1.5 ore).
  4. Pentru umplutura se amesteca toate ingredientele cu o furculita pana e omogen si nu mai exista bulgarasi mari de barnza.
  5. Pe masa se pune o fata de masa mare si se pudreaza cu putina faina.
  6. Se aseaza bucata de aluat in mijloc si se intinde la inceput cu sucitorul, cat puteti de mult. Apoi se continua intinderea cu mainile: bagati pumnul sub foaia de aluat (incepand din centru) si trageti catre margine. Mergeti asa de jur imprejurul foii pana obtineti o foaie mare (cca 70 cm x 80 cm) si foarte subtire, astfel incat sa fie transparenta.
  7. Taiati marginile groase ale foii cu o foarfeca sau cu cutitul.
  8. Picurati putin unt topit sau ulei pe toata suprafata foii. Ungeti 2/3 din foaie cu umplutura de branza. Va rezulta un strat subtire de umplutura, e ok asa.
  9. Rulati foaia incepand dinspre parte cu umplutura si ajutandu-va de fata de masa.
  10. Taiati ruloul bucati de lungimea dorita (sa se potrivesca cu vasul vostru; eu le-am taiat bucati de 5-6 cm).
  11. Asezati bucatile una langa alta, intr-un vas termorezistent uns cu unt topit sau ulei. Ungeti deasupra placintelele cu unt topit sau ulei.
    * am folosit doua vase fiindca nu aveam unul destul de mare care sa cuprinda toate bucatile
  12. Dati vasul la cuptor, la 200C pentru 10 minute. Scoateti vasul si turnati desupra smantana dulce amestecata cu cea acra. Coaceti in continuare inca 20 minute.
  13. Sunt bune calde sau reci.

Aluatul

Umputura

La inceput intindem aluatul cu sucitorul

Intindem foaia transparenta

Taiem marginile

Ungem 2/3 din foaie cu umplutura

Rulam foaia

Taiem ruloul bucati

Placintelele in vas

Turnam smantana deasupra

Placintelele gratinate

Ingrediente

Categorii

Utile

Sarbatori

Internationale

Altele...