Placintele pe gratar
Retete aluaturi Retete cu branza Retete gustari (snack) Retete cu iaurt Retete ieftine Retete pentru gratar Retete rapide
De abia le-am putut fotografia! Au disparut din farfurie in timp ce le prajeam.
Mi-a placut foarte mult gustul pe care l-a primit pita greceasca cand am preparat-o pe gratar si m-am gandit ca ar fi interesante niste placintele preparate similar (in genul gozleme-lor turcesti). Am ales sa folosesc un aluat rapid, fara drojdie, ca sa le puteti pregati oricand aveti pofta.
Am preparat placintele in doua moduri (pachetele si rulate) si am ales doua umpluturi simple (mortadella/sunca+cascaval si spanac cu branza), desi orice umplutura merge (cartofi, varza calita, carne tocata preparata etc.), doar sa distribuiti umplutura in strat subtire, mai ales la cele rulate.
Ingrediente
Aluat
320 gr faina alba (tip BL55)
300 ml iaurt gras (7% am folosit)
1/2 lingurita sare
1/2 lingurita praf de copt
Umplutura 1 (pentru 2 placinte mari)
5 felii subtiri mortadella (sau sunca, prosciutto, jambon, orice mezel feliat subtire)
50 gr cascaval (care se topeste usor; poate fi afumat)
Umplutura 2 (pentru 2 placinte mari)
1 mana spanac
2 linguri branza proaspata de capra (sau feta)
3 fire marar
10 frunze menta
Bucati: 12 mici sau 4 mari
- Se amesteca faina cu praful de copt intr-un vas larg. Se face o gaura in mijloc. Se amesteca iaurtul cu sarea si se toarna in centru. Cu degetele incepeti sa trageti faina peste iaurt, amestecand concentric. Cand nu mai puteti amesteca cu degetele incepeti sa framantati pana cand toata faina este absorbita. Framantati apoi manual macar 10 minute sau in masina de paine pe programul de framantare, ca sa obtineti un aluat elastic.
- Puneti aluatul pe masa de lucru data cu faina.
- daca veti face placintele groase, taiati aluatul in 2 bucati egale si dati-le forma rotunda.
- daca veti face placinte subtiri, taiati aluatul in 4 bucati egale si dati-le forma rotunda.
Acoperiti bucatile de aluat cu un bol si lasati-le sa stea 30-60 minute. - In acest timp razuiti cascavalul. Taiati fasii mezelul si spanacul. Tocati mararul impreuna cu menta.
- Varianta 1 (placintele groase; pozele 1-7)
- pe masa data cu faina intindeti, din fiecare bucata de aluat, foaie subtire, dar nu atat incat sa se vada prin el. Eu am intins foi de 35 x 40 cm. Decupati marginile astfel incat sa obtineti un dreptunghi.
- taiati fiecare foaie in 6 bucati egale (dreptunghiuri). Pe fiecare bucata, pe jumatate din foaie, asezati umplutura dorita. Acoperiti umplutura cu cealalta jumatate de foaie. Presati marginile. Daca doriti margini perfecte, taiati-le fin cu o rola de patiserie. - Varianta 2 (placintele subtiri rulate; pozele 8-16)
- pe masa data cu faina intindeti din fiecare bucata de aluat, foaie subtire, astfel incat sa incepeti sa vedeti masa prin el.
- asezati umplutura dorita pe jumatate de foaie; Acoperiti umplutura cu cealalta jumatate de foaie. Presati usor cu palmele sa se aseze umplutura. Decupati marginile cu o rola de patiserie.
In ambele variante aveti grija sa dati cu faina masa de lucru si sucitorul daca simtiti ca incepe sa se lipeasca aluatul. - Incingeti bine tigaia grill la foc maxim (se poate folosi si o tigaie de fonta sau teflonata) si ungeti-o cu f. putin ulei (ca tigaia pentru clatite; daca ati scapat prea mult ulei, absorbiti-l cu servetele de bucatarie). Dati focul la mediu sub tigaie.
- Prajiti placintelele cate 3 minute / parte. Daca se umfla, faceti o mica incizie cu varful cutitului in lateral sa iasa aburul.
- pentru placintelele subtiri, dupa ce le-ati prajit pe prima parte si le-ati intors, treceti cu un cub de unt pe toata suprafata ca sa nu se intareasca. Dupa ce le scoateti din tigaie ungeti-le cu unt si pe cealalta parte. Rulati placintele sau taiati-le bucati.
- Placintelele groase nu este obligatoriu sa le ungeti cu unt, nu se vor intari. - Serviti placintele imediat cu iaurt sau bere.
Aluat
Foaia intinsa mai groasa
Foaia taiata in 6
Sunca si cascaval pe aluat
Inchidem pachetelele
Prajim placintelele pe gratar
Placintele
Aluatul bucati pentru placintele subtiri
Foaia intinsa mai subtire
Umplutura: mortadela cu cascaval
Umplutura: branza de capra cu spanac
Pliem jumatate peste umplutura
Prajim placinta pe gratar
Prajim pe a doua parte
Ungem placinta cu unt
Hotul de placinte
Comentarii (12)
Ultimele comentarii
Gerlinde acum 11 ani - 18 Octombrie 2013 20:48
O reteta foarte buna pentru cina. Cred ca o voi face duminica seara. O voi face cu prosciutto di Parma iar in loc de cascaval voi folosi Scamorza. Asta am in frigider asa ca nu trebuie sa merg miine la cumparaturi. Voi reveni dupa ce le-am pregatit.Multe salutari din Muenchen
Gerlinde
rusu doina acum 11 ani - 19 Octombrie 2013 10:55
Daca nu am faina din reteta pot folosi faina alba trei nule ? Ce este aceasta faina ? Multumesc!Abia astept sa le incerc. Felicitari pentru ce faci . Eu am 60 de ani ,sunt o pasionata in ale bucataritului si am fost incantata cand am descoperit situl tau :)Ioana acum 11 ani - 19 Octombrie 2013 12:04
Doina, este faina tip 550 (desi merge si 650). faina ta de trei nule (tip 480) este prea fina pentru acest aluat, nu-l vei putea intinde usor fiindca are prea putin gluten. poate daca-l framanti foarte foarte bine sa se dezvolte glutenul vei lucra usor cu el.MariAna acum 11 ani - 19 Octombrie 2013 19:09
Ioana, ma omori!Cand ai timp de gasit retete, de alergat, de muncit, timp liber s.a.? :) Acum musai sa fac si reteta asta, e cerere mare. Probabil ca voi schimba putin umpluturile, functie de ce gasesc prin frigider....Radu, un mare rasfatat. ;)
Gerlinde acum 11 ani - 20 Octombrie 2013 20:30
Le-am facut acum doua ore. Au iesit foarte bune. Deoarece sintem trei persoane am facut mei mult aluat. Doua treimi am umplut cu sunca si scamorza si una cu bacon si scamorza. Toate au fost foarte bune dar cele cu bacon ne-au placut in mod deosebit.Laura acum 11 ani - 22 Octombrie 2013 14:27
Buna Ioana..Oare daca fac mai mult aluat si il pun la frigider, e ok? MultumescIoana acum 11 ani - 22 Octombrie 2013 14:45
laura, bicarbonatul isi cam pierde efectul daca sta mult timp in mediu umed. asta ar fi singurul impediment.Laura acum 11 ani - 22 Octombrie 2013 14:52
Multumesc frumos. Ai primit poza cu parfait-ul de castane? ce parere ai?Ioana acum 11 ani - 23 Octombrie 2013 10:49
da, laura, am primit-o. se vede ce cremos a iesit. chiar voiam sa-ti spun ca poti sa o pui pe site daca doresti, fiindca este inspirata oricum din discutia de acolo si poate vizitatorii doresc sa vada rezultatul.maria acum 11 ani - 23 Octombrie 2013 11:07
Foarte foarte bune! Mersi Ioana!Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email