Pogacele cu jumari
Retete aluaturi Retete aperitive Retete de Craciun Retete din Ungaria
Mi-am amintit de pogacele bune pe care le-am mancat intr-un concediu la Balaton, si cum aveam jumari proaspete am zis sa incerc si eu sa fac, sa vad daca-mi ies. Reteta am luat-o de aici si sigur nu o voi mai schimba.
Ingrediente
350 gr faina
130 ml lapte caldut
50 ml ulei(de masline am pus eu)
1 lingurita zahar
1 1/2 lingurite sare
20 gr drojdie proaspata
1 galbenus ou
Pasta jumari
250 gr jumari
1 1/2 lingurite piper
1 lingurita sare
1/2 lingurite chimen macinat
Pentru decorat
albusul de la ou
sare, piper macinate mare
seminte de chimen
Portii: 32 bucati(cu diametru de 4 si 5 cm)
- Ingredientele de aluat se framanta bine si apoi se lasa la crescut cam o ora. Eu l-am facut in masina de paine, am pus prima data lichidele, apoi faina si sarea si deasupra zaharul si drojdia. Aluatul iese foarte bine, elastic si usor de intins, nu trebuie sa folositi faina.
- Intre timp, pana creste aluatul am pus jumarile in robot(sau masina de carne) si le-am facut pasta. In masina de cafea am pus piperul, sarea si chimenul si le-am rasnit impreuna -> asta din cauza ca am folosit condimente boabe, nu din cele macinate. Am amestecat pasta de jumari cu condimentul obtinut
- Am intins aluatul gros de 1 cm si l-am uns cu 1/3 din pasta. Am impaturat foaia. Am repetat operatiunea de 3 ori .La sfarsit intindem foaia de 1 cm si decupam pogacelele cu un pahar de 4 cm diametru sau cu alte forme doriti.
- Se pun pogacele in tava si se mai lasa 15 minute la crescut. Se ung apoi cu albusul batut putin cu furculita si se rasnesc condimente deasupra.
- Bagam tava la cuptorul preincalzit la 220C si lasam pana se rumenesc(cam 25 min a durat)
Aluat pogacele
Pasta de jumari intinsa pe aluat
Pasta de jumari
Decupam pogacele
Ornam pogacelele
Pogacele cu jumari