Prajitura cu branza
Retete cu branza Retete desert Retete de Pasti Retete romanesti
Prajitura clasica cu branza pentru Pasti. Blaturile sunt pufoase si are o aroma fina de lamaie. Reteta o am de la mama lui Sto, un prieten al nostru, care ne gazduieste toate cooking party-urile.
Ingrediente
3 oua
300 gr smantana (acra/fermentata)
9 linguri zahar
9 linguri ulei
225 gr faina
1/2 plic praf de copt
Umplutura
500 gr branza proaspata de vaca (branza dulce)
50 gr zahar
1 plic zahar vanilat
2 oua
70 gr stafide (inmuiate in apa calduta si apoi in putin rom)
coaja de la 1/2 lamaie
- Se bat bine ouale cu telul. Se adauga smantana si se mai bate pana se incorporeaza. Se adauga zaharul si uleiul si se bate pana zaharul nu se mai simte aproape deloc. Se adauga faina amestecata cu praful de copt si se amesteca energic pana se obtine un aluat omogen, care curge incet de pe tel. Se pune aluatul intr-o cana gradata (veti avea in jur de 600 ml aluat).
- Se pune hartie de copt intr-o tava de 20 x 24 cm. Se toarna jumatate din aluat (cca 300 ml) in tava si se niveleaza. Se bate usor tava de masa, ca sa se aseze aluatul.
- Se coace blatul la 190C pentru 15 minute. Blatul nu trebuie sa fie rumen sau perfect facut, trebuie sa fie doar inchegat astfel incat sa sustina umplutura.
- Cat se coace blatul, preparati umplutura: se freaca branza cu zaharul si coaja rasa de la 1/2 lamaie. Se adauga ouale batute si se omogenizeaza. Se adauga stafidele scurse.
- Se aseaza umplutura peste blatul copt (fierbinte). Se toarna restul de aluat deasupra si se niveleaza.
* daca branza de vaca nu e foarte bine scursa si vedeti putin lichid in umplutura, presarati pe blat putin gris (un strat fin) ca sa absoarba excesul de lichid - Se mai coace prajitura, tot la 190C, timp de 35-40 minute (pana e usor rumena desupra).
- Se lasa la racit complet, apoi se taie cuburi.
Aluat pentru blaturi
Umplutura
Baza coapta
Asezam umplutura deasupra
Turnam restul de aluat deasupra
Dupa 10 minute la cuptor
Dupa 25 minute la cuptor