Pui cu sos Veracruzana
Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de pui Retete de Sosuri si Salsa
Reteta a pornit de la zs care mi-a povestit aici depre Veracruzana favorita mancata in Mexic. Legume gatite scurt si apoi turnate peste carne. File de peste de obicei, dar am zis sa incerc si cu pui. Am ales sa amestec la final sosul de legume cu sucurile lasate de friptura - licenta culinara ;) - iar ceea ce a rezultat - pui acrisor, picant, sarat - mi-a amintit putin de romanescul pui in saramura. M-a incantat si usurinta cu care am reusit sa pregatesc aceasta cina gustoasa si colorata.
Ingrediente
5 pulpe de pui (dezosate sau nu; ale mele au fost dezosate si au cantarit 800 gr in total)
1/4 lingurita turmeric
5-6 linguri otet de pe capere
putin ulei
sare, piper negru
Sos Veracruzana
1 conserva de rosii (de 400 gr)
1 lingura cu varf capere in otet
10 masline verzi
1 ceapa mica
2 catei usturoi
1/2 lingurita oregano uscat
1/4 lingurita fulgi de chili
2-3 linguri ulei
sare, piper negru
Portii: 5
Calorii: 383 cal / portie
- Pulpele se usca bine cu servetele de hartie. Se presara cu sare, piper negru, turmeric si se maseaza apoi cu putin ulei.
- Se aseaza intr-un vas termorezistent in care sa incapa pe un singur strat, fara sa fie prea inghesuite. Se toarna otetul deasupra.
- Se coc la 220C timp de 30-40 minute, pana pielea e rumena si sunt facute complet.
- In acest timp se incinge uleiul intr-o tigaie larga. Se caleste ceapa tocata marunt pana se inmoaie bine (cca 5 minute).
- Se adauga caperele scurse si usturoiul strivit si se mai calesc 1 minut.
- Se adauga rosiile tocate cubulete (fara sosul din conserva; puteti folosi rosii cherry cand aveti), oregano, chili (puteti adauga ardei iute tocat in loc) si piper negru rasnit. Se fierbe totul 2-3 minute, pana vedeti uleiul ca se aduna pe margini.
- Se adauga maslinele tocate mare si se ia tigaia de pe foc.
- Cand pulpele sunt gata se scot in vasul de servire.
- In sosul ramas in tava (otetul si sucul din pulpe au format un sos delicios dulce-acrisor, puteti sa-l gustati acum; daca vi se pare ca e multa grasimea deasupra, puteti sa degresati sosul, adica sa scoateti cu o lingura parte din grasime) adaugati sosul de legume pregatit. Amestecati bine. Turnati sosul rezultat peste pulpe.
- E bun imediat, cat pielea de pe pulpe e inca crocanta. Dar e bun si daca sta un pic, pulpele se vor marina in sos. E bun reincalzit. Am servit cu putina mamaliguta (preparata din 150 gr malai pentru cele 5 portii).
Pulpele intra la cuptor
Pulpele rumene
Sos Veracruzana
A doua zi, reincalzita