Pui cu tarhon
Retete de mancaruri cu carne Retete cu carne de pui Retete ieftine Retete romanesti
Iubesc puiul cu tarhon din mai multe motive. E aromat, are sosul cremos, dar si mai important pentru mine, este identic cu al matusii mele Valera care facea cea mai buna "zamuca" din lume. Da, asa ii ziceam acestui pui cu tarhon: zamuca. Ce amintiri frumoase... Ce mancare buna... Acum, daca ma gandesc bine, imi dau seama ca matusa-mea Valera (sora a bunicii mele), cu mancarea ei impecabila, a fost prima care mi-a inoculat placerea gusturilor...
Dar ar fi cazul sa las sentimentalismele si sa revenim in prezent, lasand reteta ei de pui cu tarhon servita pe pat de mamaliguta sa vorbeasca de la sine.
Ingrediente
800 gr carne de pui (pulpe si/sau aripioare; am folosit 6 pulpe inferioare)
2 linguri faina alba
50 ml vin alb sec
6 fire tarhon
2 linguri smantana (grasa)
2 linguri ulei
2 1/2 cani apa
sare, piper negru
- Intr-o oala in care incape carnea pe un singur strat, incingeti uleiul. Adaugati carnea si prajiti-o pe ambele parti pana se rumeneste un pic. Scoateti carnea din oala.
- Adaugati vinul in oala si cu o lingura frecati pe fundul oalei sa se desprinda bucatile de pui caramelizate. Lasati vinul sa se evapore aproape de tot (cca 2 minute).
- Adaugati faina si amestecati rapid, sa absoarba tot lichidul din oala.
- Incepeti sa adaugati apa, in fir subtire, amestecand cu un tel in acest timp. Dupa prima cana veti obtine un sos consistent. Continuati sa adaugati pana terminati apa. Veti obtine un sos lichid.
- Asezati carnea in oala, presarati sare si piper dupa gust si 2 fire tarhon. Sosul trebuie sa acopere aproape de tot carnea (vezi poza 4). Aduceti la fierbere, puneti capacul si fierbeti la foc mediu pentru 15 minute. Luati apoi capacul si mai fierbeti inca 20 minute. Dupa acest timp, sosul trebuie sa fi scazut si sa fi devenit cremos.
- Scoateti tarhonul din oala. Dati focul la mic.
- Adaugati peste smantana cateva linguri din sosul fierbinte. Turnati smantana in oala impreuna cu restul de tarhon tocat. Amestecati.
- Lasati sa mai fiarba 5 minute. Dregeti de sare.
Prajim puiul
Adaugam vinul
Adaugam faina
Punem carnea in sos
Dupa 35 minute de fiert sosul s-a ingrosat
Adaugam smantana si tarhonul tocat
Comentarii (25)
Ultimele comentarii
Ioana acum 10 ani - 16 Iunie 2014 10:25
desigur, merge si fara vinclaudia acum 10 ani - 18 Iunie 2014 15:26
multumesc pt raspuns, am folosit pana la urma vin si a iesit un deliciu, multumesc de asemenea pt reteta!Dana acum 10 ani - 26 Iunie 2014 09:10
O nebunie de savoare!! DeliciooosssIoana îti multumesc pt retete, am încercat mai multe si toate sunt un deliciu! Salutari din Bruxelles de la o tanara bucatareasa ;-)
Mersiiiiiiiii! Est o adevarata "cordon bleu"!!
Ioana acum 10 ani - 26 Iunie 2014 10:57
cu drag, Dana! Ma bucur cand entuziasmul meu e egalat de cei care-mi incearca retetele.Larisa acum 10 ani - 19 August 2014 15:34
Uau..ceva mai gustos nu am mancat pana acum. Si sotulului meu ii place foarte mult. Desigur prima oara am respectat reteta intocmai. Acum am o dilema..nu am numai vin rosu sec...merge? Sau stric bunatate de mancare?Ioana acum 10 ani - 19 August 2014 15:45
nu merge. nu pune vin atunciSimo acum 8 ani - 15 Aprilie 2016 17:58
Se poate folosi si tarhon in otet?daca da ce cantitate?Ioana acum 8 ani - 15 Aprilie 2016 18:36
preferabil nu, preferabil tarhon proaspat. sosul iese dulceag.am insa o alta reteta cu tarhon si pui unde ar merge tarhonul in otet (reteta chiar cere otet si l-ai putea folosi cel de pe tarhon): gasesti acea reteta aici: [link]
Nicole acum 7 ani - 5 Septembrie 2017 06:16
Si mie imi place mult tarhonul Ioana; sunt ardeleanca si bunica mea gatea mult cu tarhon. Imi place atat de mult incat e nelipsit din maioneza pentru ouale umplute sau din sosul olandez care acompaniaza ouale Benedict.Reteta ta de pui cu tarhon e minunata ! Am pregatit-o in seara aceasta. Nu am avut vin alb sec la indemana (am uitat sa cumpar), dar am gasit un inlocuitor care a functionat foarte bine la reteta aceasta; tot cautand pe site-urile de aici din Canada cu ce pot inlocui vinul alb sec, am folosit un amestec de 1/4 cana otet vin alb +1/4 cana apa. Am adaugat acest amestec si l-am lasat sa se evapore ca si cum as fi lasat vinul. Sosul a iesit minunat, exact cu gustul acela putin acrisor pe care nu l-as fi obtinut daca nu foloseam acest amestec. Aveam la indemana si lamaie si lime (lamaitele acelea verzi), dar cred ca sosul ar fi iesit mai acid in loc de acrisor. Data viitoare voi folosi vin si sunt curioasa sa vad diferenta. Iti multumesc pentru reteta si pentru amintirile impartasite car imi trezesc nostalgii si amintiri dragi din propria copilarie :)
Ani acum un an - 30 Mai 2023 22:22
Eu ador perisoarele cu tarhon si ciorba de porc sau pui dreasa cu ou,smantana si aromatizata cu tarhon. O acresc cu otet,fiecare isi pune in farfurie cat vrea! Coditele de la tarhon le bag in sticlele cu otet,care prinde aroma aia inconfundabila,dulce -amaruie!Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email