Tarhonul, rege in bucataria mea
Tarhonul, ori il iubesti, ori nu. L-am descoperit tarziu, dupa ce m-am mutata la Cluj. Nimeni din familia mea nu il folosise vreodata la gatit si nici nu-mi aduc aminte sa-l fi vazut prin gradinile vecinilor. Dar si cand l-am gustat prima oara am facut o pasiune pentru el. In fiecare an incerc sa gasesc noi si interesante combinatii care sa puna tarhonul in valoare. De anul trecut chiar am tufa mea de tarhon. I-am dus bunicii doua rasaduri sa vada si ea cum e aceasta minunata verdeata. L-a crescut, presupun ca l-a incercat si presupun ca nu i-a placut. Fiindca anul asta am primit urmatorul mesaj de la ea "Ioana, ti-a crescut tarhonul, sa vii sa-l culegi ca deja trebuie sa leg tufa, asa e de mare". Daca e tarhonul MEU atunci clar nu i-a placut. Acum ma gandesc ca nu l-a combinat cum trebuie si a fi musai sa imi fac timp sa-i gatesc ceva cu tarhon poate, poate. Anul asta implineste 80 de ani si cred ca nu e prea tarziu pentru o noua pasiune. Pasiunile ne tin focusati si... in viata.
Tarhonul este o verdeata foarte aromata, cu gust intens, amintind usor de fenicul sau anason sau poate de hasmatuchi, dar mult mai vesel si sprintar. Francezii il numesc "regele verdeturilor".
Exista doua tipuri de tarhon: cel frantuzesc (estragon) si cel rusesc. Cel rusesc nu are gust si am descoperit pe pielea mea acest lucru. Faceam odata ciorba cu tarhon luat din piata. Dupa ce am tocat aproape o legatura de tarhon, ciorba tot nu avea gust. I-am telefonat soacrei care avea experienta cu el si am intrebat-o ce s-a putut intampla. Mi-a spus razand ca am cumparat "tarhon fals", in loc de cel "original". Apoi am aflat si eu ce e cu cele doua tipuri. De atunci gust de fiecare data tarhonul inainte de a-l cumpara. Daca nu vreti sa-l gustati din piata (deh, e nespalat), doar se rupe o frunza si se freaca intre degete. Daca miroase intens a... tarhon :p atunci e ok.
Cantitativ se foloseste putin in mancaruri fiindca e foarte aromat. Merge bine in salate, ciorbe, tocanite, dar recent am descoperit ca se potriveste si in deserturi. In mancarurile preparate termic este indicat sa se adauge catre final, ca sa nu se evapore uleiurile volatile din el.
Pastrare: fie congelat, fie in otet sau cu sare. Nu e bun uscat (deshidratat), isi pierde aroma si devine ierbos, parca miroase a tutun.
Combinatii bune cu tarhon: mustar, otet (deci in dressinguri si vinegrete; sos hollandaise si bearnaise), oua, smantana, branza dulce, maioneza, fasole, ciuperci, peste, unt
Retetele mele cu tarhon:
- Ciorba ardeleneasca de porc
- Ciorba de perisoare cu smantana
- Pui cu tarhon
- Pui in sos de mustar si tarhon
- Chiftele cu parmezan si tarhon
- Somon la tigaie cu spanac si cartofi in sos de msutar si tarhon
- Supa de rosii cu tarhon
- Cozonac cu branza
- Chec cu verdeturi
- Orez cu midii
- Supa crema de cartofi
- Salata de telina
- Sorbet de grapefruit
- Piure de cartofi cu tarhon
- Morcovi noi cu usturoi si tarhon
- Ulei aromat cu tarhon
- Oua umplute cu tarhon
- Sos de patrunjel
Si nu ma opresc aici... Daca si voi iubiti tarhonul scrieti-mi cele mai faine combinatii in care l-ati incercat, sunt deschisa la orice.
Comentarii (27)
Ultimele comentarii
Ioana acum 8 ani - 26 Aprilie 2016 16:39
da, merge bine fasolea cu tarhon. desi la noi nu e un "must", am facut si eu de cateva ori.Simona acum 8 ani - 27 Aprilie 2016 13:10
Ioana, cum pregatim tarhonul in otet? Banuiesc ca e un mijloc de conservare... Ce otet folosim? Multumesc!Ioana acum 8 ani - 27 Aprilie 2016 13:18
speli bine tarhonul si apoi il lasi sa se usuce de tot. culegi frunzele de pe tulpini. Indesi bine frunzele in borcanele, presari putina sare (cam 1 lingurita la 1 borcanel) si torni otet de vin alb pana se acopera complet frunzele. doar atat!Oana acum 6 ani - 23 Iulie 2018 22:33
Eu am avut norocul ca mama e ardeleanca. Tata este regatean.In regat nu se foloseste tarhonul. Evident habar nu au ce pierd.
Clar, tarhonul trebuie a fie la loc de cinste in bucataria fiecarui gurmand!
Important este cantitatea pe care o folosesti si cand: am constatat ca multora care nu le place tarhonul crud, cand gusta o mancare in care ai pus tarhon in otet, sunt pur si simplu dati pe spate! :))
Amuzant sunt cei care foarte fermi, nici nu vor sa auda de tarhon!
Nu le spui nimic, le dai sa guste.....
Si poate la sfarsit le zici ca ai pus tarhon.
Ma bucur ca te-am descoperit!
Pup,
Oana
Ana Maria acum 4 ani - 15 Decembrie 2019 17:48
Buna Ioana,Ce sa fac daca am "scapat" un pic cam mult tarhon in ciorba de fasole?
Ioana acum 4 ani - 17 Decembrie 2019 14:50
cred ca nu ai de ales acum decat sa savurezi aroma minunata a tarhonului si data viitoare adaugi treptat ;)Ioana acum 3 ani - 24 Octombrie 2021 14:56
Buna! Si eu folosesc tarhonul in otet. La ciorba de fasole trebuie sa pun musai niste tarhon, ca parca altfel nu are gust. Eu-s din Iasi, dar poate cum am crescut in Neamt (Cheile Bicazului) am ceva influente de Ardeal la mancare. Mama soacra nu a pus niciodata tarhon la mancare. :D Am mai mancat pastrav la cuptor umplut cu verdeturi, printre care si tarhon. Are un gust super!Ioana acum 3 ani - 25 Octombrie 2021 10:52
daaa, tarhonul (si feniculul!) e prieten bun cu pestele si fructele de mare.daca vrei sa incerci, am aici o reteta cu midii in care am pus si tarhon (congelat sau proaspat, nu in otet de data asta): [link]
Gabriela acum 2 ani - 2 Mai 2022 08:19
Dar mancare de tarhon cu carne de miel ati mancat?E un deliciu pe care il stiu de la bunica mea, noi fiind de generatii din Regat!Ioana acum 2 ani - 9 Mai 2022 10:46
Nu tin minte sa fi mancat miel cu tarhon, asa ca daca ne dai reteta sau macar cateva indicatii cum era gatit as fi incantata. imi place mielul, imi place la nebunie tarhonul, deci sigur va fi apreciat.Lasa un comentariu
Cele Mai Populare
Salam de biscuiti
Papanasi
Ciocolata de casa
Tocanita de cartofi
Gomboti cu prune
Mancarica de mazare cu carne de pui
Ciorba de perisoare
Supa de pui cu galuste de gris
Aripioare picante KFC
Tocanita din carne de porc
Ca sa primesti cele mai noi retete prin email